Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

A szállodák nem pihennek

Csak a nagy szegedi szállodákban lesznek szép számmal „karácsonyi vendégek", szilveszter éjszakáját viszont hagyományosan sokan ünneplik hotelekben. A tavaly év végi szezonhoz képest várhatóan több vendéget fogadnak a szegedi hotelek.
Ünnepi díszben a Royal Hotel recepciója. Fotó: Karnok Csaba
Ha nem kínálnak különleges programokat a helyi vendégfogadók, illetve amennyiben nincs látványos városi rendezvény, elenyésző érdeklődésre számíthatnak a szállodák az év utolsó hetében – állítják egybehangzóan a hotelek képviselői. A kisebb panziók vezetői nem szívesen beszéltek a karácsonyi helyfoglalásokról, hiszen számukra ez a néhány nap szinte teljes egészében holtszezon. Tapasztalataik szerint ilyenkor többnyire csak átutazó vendégekkel számolhatnak, ők is általában elhagyják a szállót szentestére.

Főként a szilveszterezőkre számít a belvárosi Royal és a Tisza Hotel is. Egyikben sem lesz külön ünnepi program, ám így sem lesznek üresek a vendégszobák. A Tisza Hotel egy színházi estét kínál szilveszter éjszakára vendégeinek, ami úgy tűnik vonzó program, mert már érkeznek a helyfoglalások. Nagy Éva, értékesítési vezető elmondta: szinte lehetetlen megjósolni, mennyien jönnek hozzájuk szilveszterezni, mivel a szobafoglalások zöme az utolsó pillanatokban érkezik.

A nagyobb szállodákban azonban a karácsony sem számít holtszezonnak. A Novotelben például 22–23-ára a szobák több mint 50 százalékát lefoglalták. A következő két napon ugyan szintén csak az átutazókra számíthatnak, de ez így is komoly javulás a tavalyi adatokhoz képest – mondja Szabó Mihály, a Tisza-parti szálloda igazgatója. Szilveszterre egyelőre fél házuk van, de ez a mutató is javulhat még.

Két napja egyetlen kiadó szobája sincs szilveszterre a Forrás Hotelnek – újságolja Maklári Lászlóné. A szálloda igazgatója ennél is fontosabbnak tartja, hogy már most elkelt a szobák fele a karácsonyi időszakra. Ebben fontos szerepe lehet annak, hogy szenteste betlehemes játékot mutatnak be a vendégeknek, és ekkor szolgálják fel az ünnepi vacsorát is. A gyógyszálló vezetője szerint főként a magyarországi nagyvárosokból érkező vendégekre számíthatnak a szegedi szállodások ebben az időszakban, de jönnek szép számmal külföldiek is.

A szegediek közül viszont egyre többen választják az utazást az ünnepek alatt. Főként a síutak népszerűek annak ellenére, hogy ezek a legdrágább turnusok a szezonban. Az utazási irodák szerint a síelők 10 százaléka választja ezt a hetet a kikapcsolódásra, és egyre elfogadottabbá válik az a nézet, hogy akár a karácsonyi ünnepeket is érdemes külföldön tölteni.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom