Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

A száműzött egyetem

Hogyan került a Ferenc József Tudományegyetem Kolozsvárról Szegedre? Milyen erőfeszítéseket tett a Tisza-parti város, hogy itt otthonra leljen az Erdélyből száműzött egyetem? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Vincze Gábor történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont munkatársa.
A történelem vihara 1919-ben úgy hozta, hogy a Kolozsvári Egyetemnek költöznie kellett alapítóhelyéről, ezért a magyar nemzetgyűlés 1921-ben Szegedet jelölte meg új székhelyéül – olvasható az egyetem honlapján.     Vincze Gábor előadásból kiderül: a „történelem vihara" Kolozsvár 1918 karácsonyi román megszállását jelenti, illetve azt, hogy az új hatóság 1919. május 12-én katonai erővel kiűzte az egyetemi tanárokat és diákjaikat alma materük falai közül. Pár hónappal később a professzorok mintegy felét kiutasították Kolozsvárról, akik az év végén a fővárosban összegyűlve elhatározták, hogy az egyetem tovább folytatja a működését. A következő esztendő tavaszától ideiglenesen Budán kezdődött meg a tanév, de már ekkor készülődött a professzori kar Szegedre.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy 1920 őszén a Tisza partján nyitják meg, ám végül 1921. október 9-én nyitották meg az első egyetemi tanévet a Tisza partján.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom