Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A száz esztendő titka Csongrád megyében

Szeged - Öten ünneplik századik születésnapjukat ebben az évben Szegeden. A korábbi centenáriumi nyilatkozatok alapján a hosszú élet titkát próbáltuk megfejteni. A receptek ellentmondók: a káros szenvedélyek kerülésétől a pálinkázásig.
Ebben az évben öten töltik be századik születésnapjukat Szegeden – az önkormányzat nyilvántartása szerint. Tavaly tíz centenáriumot ünnepeltek a csongrádi megyeszékhelyen, 2006-ban hat, az azt megelőző évben öt százévesünk volt. Az idei ünnepeltek aránya négy nő és egy férfi, a tavalyi tíz születésnapos mindegyike nő volt.

A hosszú élet titkát a századik életévüket betöltött Csongrád megyeiek születésnapi nyilatkozatából próbáltuk megfejteni, – az ünneplők ugyanis ilyenkor mindig megkérdezik a biztos módszert. A receptek annyira eltérnek egymástól, hogy hosszú életre vágyó olvasóink nyugodtan válogathatnak vérmérsékletük szerint.

Hézső Ferenc százévesen is maga metszette szőlőjét. Fotó: Tésik Attila
Hézső Ferenc százévesen is maga metszette szőlőjét.
Fotó: Tésik Attila

Az 1907-ben született, Hódmezővásárhelyen élő Hézső Ferenc tavaly, azaz százesztendősen kapált, szőlőt metszett, télen havat lapátolt a háza előtt. A rendszeres munkára – ezen belül különösen a kerti munkára – mások is esküsznek. Weigel Endréné ebben az évben ünnepelt, szerinte a kicsapongások kerülése és a normális életvitel a legbiztosabb út. Az üllési Babarczi János ugyan még „csak" kilencvenkét éves, nővére azonban már betöltötte a százat. A férfi szerint az esti imádkozás – egy miatyánk és egy üdvözlégy – a titok.

Gergő bácsi 109 esztendős volt

Százkilenc éves korában, 2006 márciusában hunyt el Molnár Gergely. Az ország legidősebb férfija volt. A kiskunmajsai tanyavilágban született, de nem tudni, hogy pontosan mikor. Személyi okmányaiban ugyan november közepe szerepelt, de a családi legendárium szerint tavaszi születésű volt. Abban az időben ugyanis állítólag még élt az a szokás, hogy csak azokat anyakönyvezték, akik biztosan megmaradtak.

Tizenöt, már bevált Csongrád megyei hosszúélet-recept közül négy a rendszeres munkát tartja üdvözítőnek, négy a nyugalmat és a mértékletességet hangsúlyozza. Három az alkoholnak is szerepet tulajdonít – egy voks a fröccs, egy a törkölypálinka, egy a bor mellett, de csak egy-egy pohárral. Csupán egy szavazatot kapott a káros szenvedélyek teljes elhagyása, egyet a rendszeres kerékpározás tejfogyasztással kiegészítve, egyet a rendszeres ima. Egy asszony pedig azt javasolta: tiszteljük apánkat és anyánkat, akkor hosszú életre számíthatunk.

Szabó Jánost, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet igazgatóját hiába kértük, nem tudott egyetlen biztos tippel szolgálni.

– Összetett dolog, melyet sok száz tényező befolyásol – hárította el érdeklődésünket, de azt azért hangsúlyozta: kerüljük a túlzott édességfogyasztást. A cukrok és a felesleges szénhidrátok ugyanis 20 százalékkal is megrövidíthetik az ember életét.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. április 22. 14:21
    „Perszee,cukor helyett egyen mindenki finom,rákot okozó aszpartámot!! nyami!!! Majd az segít sokáig élni,mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természetgyógyászat

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Tovább olvasom