Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A Széchenyi téri fesztiválon is népszerű a fröccs

A fröccs talán a férfiak legkedveltebb szomjoltó itala. A vörösbort sokak szerint bűn hígítani, ám a fehéret málnaszörppel, pezsgővel és kovászos uborka levével is lehet fogyasztani.
– Aki a vörösbort hígítja, az minden aljasságra képes – mondta egy idős úr tegnap a Széchenyi téren egy deci vörössel a kezében. Nyilván nem hallott még a szegediek nagy találmányáról, a Kass- vagy Tisza-féle fröccsről, vörösbor és pezsgő kombinációjáról.

A fröccs a kedden megnyílt XIII. szegedi borfesztiválon is igen népszerű. – Egy húzásra? Fröccs – olvasható az egyik faház oldalán, ahol a kisfröccs 120, a hosszú 140, a nagyfröccs pedig 220 forint.

– Szomjoltásra való – állapítja meg tömören a nedű funkcióját Szűcs Gergő. A kiskunhalasi fiatalember gyakran hígítva kívánja a bort, kedveli az így kapott könnyű italt. – Alföldi lány vagyok, az alföldi borokat szeretem – összegez Szabó Mónika főiskolai hallgató. A soltvadkerti lány ezért a Frittmann testvérek boraiból készült fröccsöket részesíti előnyben.
Vörösmarty nevezte el

A fröccsöt a szikvíz feltalálója, Jedlik Ányos készítette el először, mikor Fáy András birtokán, egy szüret után a vendégek elképedésére összeöntötte a bort a buborékos vízzel. Ez Vörösmarty Mihály tetszését is elnyerte, az elnevezés – spricc – viszont nem, ezért ötlötte ki helyette a fröccs szót.

A vörösboros idős úr pedig hozzáfűzi: fröccsfogyasztásban szerinte az alsóvárosi Tóth „Pipu" István az etalon, ő egy négyzetmétert szokott kérni ebből a nedűből – ami azt jelenti, hogy egy méter hosszan és ugyanilyen szélességben állnak előtte a poharak.

A fröccskészítés egyetlen szabálya, hogy száraz bort kell felhasználni hozzá. Ezen túl azonban csak a fantázia szab határt: az Újházy fröccsbe például szóda helyett kovászos uborka leve kerül, így még több bort lehet büntetlenül meginni. Savanyú alföldi fehérborunkat pedig akár málnaszörppel is megbolondíthatjuk.

A két deci borból és egy deci szódavízből készülő „hajtás" azért kapta ezt a nevet Móra Ferenctől, mert „egy húzásra lehet a gallér mögé küldeni". Az egy-egyes arányú „fütty" pedig azért, mert „egy füttyre ihatta meg a szomjazó József Attila". Ha valaki a fél liter bort és ugyanennyi szódát tartalmazó lámpást itta, Babay József prózaíró szerint már lámpással kereshette a józanságát.

A borkedvelőknek néha azért nem árt vigyázniuk, mert csalódás érheti őket. Például ha postásfröccsöt rendelnek, dupla feketét kapnak rummal, ha pedig színészfröccsre hívják meg őket, csupán két deci langyos szódavízre számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti kényelem az országúton

A rendszerváltást megelőző években ritkaságszámba ment egy nyugati gyártmányú autócsoda feltűnése az… Tovább olvasom