Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

A Szegedért Emlékéremmel kitüntetettek

Szalma Józsefné, Klonkai László, Hemmert János, Szonda Éva és Vladiszavlyev András lapott elismerést.
Szalma Józsefné hatvannegyedik éve dolgozik fodrászként. A nyolcvanéves Marika néni fáradhatatlanul készíti az elegáns női frizurákat, a mai napig fogadja vendégeit a Kölcsey utcai szövetkezeti szalonban. Bár 1982 végén nyugdíjba ment, egy hónappal később már hívták is vissza dolgozni, ő pedig nagyon szívesen ment. Soha nem akart magánüzletet nyitni. Hozzászokott, hogy sokan dolgoznak egy helyen. Sok fiatal fodrász nőtt fel mellette, rengetegen köszönhetik neki, hogy elsajátították a szakma alapjait.

Klonkai László a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója. Hetven esztendeje született régi szegedi családból. 1955 szeptemberében kezdett dolgozni egyetlen munkahelyén, a KSH megyei igazgatóságán, amelyet 1987-től tizennyolc éven át vezetett. Közel negyven éve oktat statisztikát a Szegedi Tudományegyetemen, tekintélyes a publikációs listája, a gazdasági fejlettséget, az iparszerkezetet és a területi különbségeket vizsgálta. Sokat tett a statisztikai ismeretterjesztésért, számos írása jelent meg a Délmagyarországban is.

Hemmert János 1927-ben Szekszárdon született, Vinkler László és Kopasz Márta tanítványaként a Szegedi Pedagógiai Főiskola rajz szakán diplomázott 1952-ben. A főiskolán, majd 1988-as nyugdíjba vonulásáig a Radnóti gimnáziumban tanított. A Szegedi Szépmíves Céh tagja. Formabontó kollázsképeit technikai eszközökből, alkatrészekből, filléres emlékeinkből építi fel. Ezek a munkák nemcsak képzőművészeti alkotásként, hanem idővel technikatörténeti kuriózumokként is értékesek lehetnek. Helytörténeti kutatásai is jelentősek.

Szonda Éva 1984 óta a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese. Sorra énekelte el az operairodalom legszebb mezzoszoprán szerepeit: Juditot, Cherubint, Dorabellát, Hamupipőkét, Carment, Amnerist, Suzukit, Ebolit, Gertrudist. Országszerte sokszor vendégszerepelt, Szingapúrban Santuzza, Angliában Rosina szerepében mutatkozott be. Franciaországban, Spanyolországban koncerténekesként aratott sikert. Huszár Lajos A csend című operájában az Anya megformálásáért Artisjus-díjjal tüntették ki.

Vladiszavlyev András a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója. Harminchat éve dolgozik vezetőként a pályatanácsadás és huszonhat éve a munkaügy területén. Továbbfejlesztette a megyei munkaügyi hálózatot, részt vett a foglalkoztatási törvény kialakításában. Szakmai hozzáértésének köszönhető, hogy a főváros után először Szegeden alakult meg a Foglalkozási Információs Tanácsadó, létrejött a szegedi Nemzeti Pályainformációs Központ, a központ internetes honlapja, az országban elsőként itt lehetett mobiltelefonon állást keresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom