Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szegedi akadémikus szuperbúzája

Egyfajta szuperbúza kinemesítésével foglalkozik Mesterházy Ákos akadémikus. A cél olyan búza előállítása, mely ellenáll a fuzárium nevű gomba okozta kalászbetegségnek – és ugyanakkor kellő mennyiséget is terem.
A nemesítés nem könnyű, mert a fuzáriumnak ellenálló búza sokszor kisebb termőképességű. De miért is fontos olyannyira a fuzárium legyőzése? Mert nem csak magát a búzanövényt károsítja: méreganyagai a búzából készült termékeket fogyasztó emberre, állatra is veszélyesek.

– Vizsgálataink, melyet a Szegedi Tudományegyetem szakembereivel együtt végeztünk, kimutatták többek között: a szervezetbe bizonyos határértéken túl bekerülő fuzáriumtoxin károsítja az immunrendszert, a fogyasztó tehát fogékonnyá válik legkülönbözőbb betegségekre – mondja Mesterházy Ákos, akit a közelmúltban választott tagjává az MTA; a Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. tudományos igazgatóhelyettese.

A különböző fuzáriumtoxinok százszor, egyes esetekben ezerszer mérgezőbbek, mint az e betegség leküzdésére alkalmazott gombaölő szerek, melyekkel a gabonát permetezik. A fuzáriumellenes vegyszer, ha az előírások szerint alkalmazzák, hamar lebomlik, s aratásra jóformán szermaradványmentes lesz a gabona. Mégis, a közvélekedés csak a vegyszertől tart – a fuzáriumtoxinok hatásáról a legtöbb embernek fogalma sincs. Különösen a biobúzát, azok fogékonyabb fajtáit fenyegeti fuzárium, hisz ez esetben a hatékony vegyszeres védekezésre nincs mód.
Hatékony ellenőrzés kell

Az is fontos, hogy az ellenőrzések hatékonnyá és így visszatartó erejűvé váljanak – hívja föl a figyelmet az akadémikus. Ha egy gyártót például több millió forintra bírságolnak, mert magas fuzáriumtoxin-tartalmú élelmiszert állított elő, akkor legközelebb százszor is meggondolja, hogy bármilyen minőségű lisztet, egyéb alapanyagot fölvásároljon, csak azért, mert olcsó.

A veszélyre nemcsak nálunk figyelnek a szükségesnél kevésbé, hisz maga az Európai Unió is csak alig egy éve vezetett be olyan határértéket a búzával kapcsolatban, ami a fuzáriummérgekre is vonatkozik. Betartják-e ezeket a határértékeket a termelők, feldolgozók? Kérdéses, hiszen – legalábbis Magyarországon – az élelmiszerbiztonság- ellenőrzéssel foglalkozó szervezeteket épp mostanában gyöngítették meg, így az ellenőrzés sokszor csak szúrópróbaszerű. Olyan években, amikor a búzának jó piaca van, minden termés eladható, toxintartalomtól függetlenül. Ilyen év volt például a tavalyi is – mely egyszersmind fuzáriumjárványos év is volt...

– Megdöbbentő, de Magyarországon még mindig lehetséges fuzáriumra nagyon fogékony búzafajták állami elismertetése – halljuk a kutatótól. Épp azon dolgozik, hogy ez a helyzet szűnjön meg. Olyan búzafajták kinemesítése a célja – nevezzük szuperbúzának –, amelyek egyesítik magukban többek között a jó termőképességet, a minőséget a fuzáriummal szembeni ellenállóképességgel.

– Ez csapatmunka, sok szakember együttműködésére van szükség; a számos fontos tulajdonság legkedvezőbb kombinációját nem könnyű megtalálni. Viszont nem is lehetetlen – hívja föl a figyelmet Mesterházy Ákos, akinek kutatásai nagyon ígéretesek. A különböző fajtajelöltek között többszörös fuzáriumrezisztencia-különbségek vannak; a legjobbak elismertetése azonnal javíthat az élelmiszer-biztonságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom