Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A szegedi Árky László menedzselte Viktor Vasarelyt

Szeged - Árky László, a Szegedről indult műkereskedő Vasarely képeit is értékesítette. Kanadában telepedett le Árky, aki kiállításokat rendezett a magyar származású művésznek a világ minden táján. Kalandos életéről unokái és dédunokája mesélt.
– A nagyapám, Árky László Franciaországban megkereste Vasarelyt azzal, hogy ő szeretné értékesíteni a képeit. Az első találkozáskor még távolságtartó módon, angolul beszélgettek, de végül a művész igent mondott. Az együtt töltött évek alatt azonban szoros barátság alakult ki kettejük között – mondja Zsurka Péter, Vasarely egykori menedzserének unokája. – A nagypapa végigcsavarogta Európát. Dolgozott többek között mosogatóként, cukrászként, pincérkedett, autókat értékesített.

Nagy álma azonban az volt, hogy műkereskedő legyen. A hatvanas évek elején vándorolt ki Kanadába. Élt Montrealban, majd Vancouverben telepedett le. Kezdetben helyi festők képeit árulta, majd amikor egyre jobban beindult az üzlet, több feltörekvő művész munkáit is értékesítette. Amikor Kanadában elkezdett hódítani az op art, felkereste Vasarelyt. Kiállításokat szervezett neki Ázsiában, Amerikában, sőt Dél-Afrikában is. Repülőre ült, és három nap alatt körbeutazta a földet – mondja Péter, aki egy évig lakott együtt nagyapjával. A nyolcvankilenc éves öregúr, míg egészsége engedte, évente hazalátogatott családjához, néhány éve azonban már nem ül repülőre.

Az Árky családban generációról generációra öröklődnek a Vasarely-képek – meséli az unoka és a dédunoka, E. Somogyi Andrea és lánya, Elekes Kata Fotó: Frank Yvette

Családi ereklyéket nézegetünk: ritka albumok, az 1981-es tokiói kiállítás képeiből összeállított könyv Árky László nevével, Vasarely kézjegyét viselő képek, a menedzser lakásán készült fotók hevernek az asztalon.

– A családban, a nagypapa után női ágon öröklődött a művészet szeretete. Édesanyám grafikus végzettségű, én pedig selyemfestő vagyok – mondja a lányunoka, E. Somogyi Andrea. Lánya, Elekes Kata is érdeklődik a művészetek iránt, őt azonban „magával ragadta" a divatvilág, manökenként dolgozik. A Topmodell című Viasat3-as műsorból sokak számára ismerős lehet.

Útnak indult

Árky László Szegeden született, itt nevelkedett. A háború után úgy érezte, nem sok jót tartogat számára Magyarország, így útnak indult, ám felesége és lánya, Éva Szegeden maradt.  
– Évekkel ezelőtt a dédnagypapánál töltöttünk egy hónapot a nagymamámmal – meséli Kata. – Akkoriban nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a falon lógó képeknek, pedig telis-tele volt a lakás Vasarelyvel. A dédnagypapa egy toronyházban lakik a tizennyolcadik emeleten. Egyik este be akartak törni hozzá. A tűzlétrán másztak fel, amikor a nagymamám meglátta a betörőt, és úgy rákiabált, hogy ijedtében elmenekült – eleveníti fel az emlékezetes történetet Kata. Hozzátette: míg babázott, a családban öröklődő kisméretű Vasarely-képekkel díszítette a babaház falát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi felsőoktatás 180 millióra számít a tandíjból

Szeged - Az első félévben 180 millió 369 ezer, 2012-re pedig már 1 milliárd 227 millió forint… Tovább olvasom