Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szegedi dóm rejtelmei

Páratlan szépségű ajándékot kapott az idén hetvenötödik születésnapját ünneplő szegedi dóm. A Dusha Béla fényképeiből összeállított Az árvízi fogadalom temploma című albumot Gyulay Endre megyés püspök ma délután négy órakor mutatja be a dómban.
Dusha Béla az utóbbi időben szinte a dóm lakója volt. Fotó: Frank Yvette
A fogadalmi templom Szeged emblematikus épülete: egyedi sziluettje összekapcsolódik a várossal. A Schulek Frigyes által megálmodott ám a költségek csökkentése miatt Foerk Ernő asztalán módosított tervek alapján 1930-ra elkészült épületről eddig még nem született átfogó fotóalbum.

Dusha Béla szegedi fotóművész 1988-tól egészen 2005 nyaráig több ezer képet készített a templomról, amelyből 656 fotó felhasználásával állította össze könyvét. A frissen megjelent kiadvány nem csupán a dómnak mint építészeti remekműnek precíz bemutatása. Dajkó Pál város- és művészettörténeti szövegei gazdagon alátámasztják a pazar képanyagot, az általa válogatott versek megállásra, elgondolkodásra késztetik az olvasót. Dusha Béla törekvése, hogy élettel töltse meg a kötetet, kiválóan sikerült. A szekkók és freskók sorát gyakran szakítja meg egy-egy portré vagy emberekkel teli életkép. Kispapok hógolyóznak a templom előtti téren, frissen összeadott ifjú pár mosolyog egymásra, az elsőáldozók talpig fehérben pedig – a fényképész lencséjén keresztül – miránk.

– Statikus építményt fényképezni mindig elég nehéz feladat – mondta el a több kiadást megért Szegedi fények című albumot is jegyző Dusha Béla. – Nem elég egyszer lefotózni, nagyon alapos előtanulmány kell hozzá. Nemcsak az a fontos, milyen évszak van, hanem az adott hónaptól, a naptól, sőt még akár a perctől is függ, a fények hogyan változtatják meg a témát.

A fotóművész ugyan harminc éve járja a dómot, de még az utolsó hetekben is tartogatott számára rejtett szépségeket egy különös perspektíva vagy egy beszűrődő fénysugár. – Legtöbbször egyedül voltam a dómban – meséli az alkotó –, ilyenkor megesett, hogy az érkező Kondé Lajos plébános sem számított rám: amikor a sötétből előléptem egy oszlop mögül, kissé ijedten kérdezte: Béla, te már itt laksz?
Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök ezt írta a könyv előszavában: „Szemével és szívével olvassa e könyvet, aki kézbe veszi, hogy örömet és lelki felüdülést találjon benne!"

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom