Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A szegedi egyetem a harmadik legnépszerűbb

Tartja dobogós helyét a Szegedi Tudományegyetem: évek óta a harmadik a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, második a felvettek száma alapján. Sőt: miközben más egyetemek és főiskolák iránt csökken az érdeklődés, addig idén többen jönnének a Tisza-parti universitas falai közé, mint tavaly.
Egyre nagyobb a verseny a hallgatókért a felsőoktatásban. Miközben csökken a jelentkezők száma (idén: 132 ezer 395, tavaly: 149 ezer 828), addig az intézmények száma nő, illetve újabb karokkal bővülnek a nagy hagyományú universitasok. Ennek ellenére évek óta alig változik a tíz legnépszerűbb képzőhely sorrendje. E trendnek megfelel a Szegedi Tudományegyetem: a fogorvos-tudományi képzés önállósításával létrehozta tizenkettedik karát, miközben az élbolyba tartozik.

Az összes jelentkező száma alapján 2001 óta folyamatosan dobogós (2–3. helyezett), csak a budapesti Eötvös Loránd, és esetenként a Pécsi Tudományegyetem előzi meg. A népszerűségi toplista első hat helyén azokat a képzőhelyeket találjuk, ahova tízezernél is többen törekednek. E szempontból a táblázatunkban is rangsorolt öt „leghez" tartozik a Budapesti Corvinus Egyetem. Az összes felsőoktatási képzőhelyre vágyakozó közül minden harmadikat az öt nagy tudományegyetem valamelyike vonzotta.

A legnépszerűbb tíz intézménynél 10-20 százalékkal is csökkent a jelentkezésben megnyilvánuló érdeklődés – kivéve a tudomány Tisza-parti fellegvárát, ahova – a www.felvi.hu összesítése szerint – tavaly 18 ezer 457, idén 18 ezer 517 „pályázat" érkezett. Hasonlóképpen kivételesnek számít az érettségizettek körében a Semmelweis, illetve a Miskolci Egyetem.

Ezüstérmes az SZTE a nappali tagozatos alapképzésre jelentkezők és az első helyre beadott jelentkezési lapok mutatta statisztika, továbbá a felvett diákok száma alapján. E két szempont szerint csak az ELTE előzi meg.

Ha az egyes karok jelentkezési adataira pillantunk, akkor a szegedi egyetem tizenegy versenyzője közül a bölcsészképzés kimagaslik. Nemcsak azért, mert az országos rangsorban a szegedi BTK (az ELTE BTK és a Budapesti Gazdasági Főiskola a Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara után) a harmadik, hanem azért is, mert e tízes toplistára négy bölcsészettudományi kar is fölkerült, s közülük (az ELTE-t követve) a szegedi a második. A bölcsészet népszerűségében szerepet játszik, hogy a nagy múltú budapesti, szegedi, pécsi és debreceni intézmények sok szakon hirdetnek felvételt, s egyben az adott tudományegyetemek legnépszerűbb karai. Idén szívesen lenne szegedi bölcsész 5731 jelentkező.

A második legnépszerűbb kar a szegedi egyetemen a TTK, ahol 3324-en szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az itteni képzés jó hírét jelzi, hogy a természettudományi karokra jelentkezők közül minden harmadik diák Szegedet választotta. Az SZTE tizenegy kara közül a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar nyerné el a bronzérmet, mert ide 3277 diák küldte el jelentkezési lapját.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak jelentős része Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyéből érkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió üti Lengyel markát

Több mint százmillió forintot ítélt meg jogerősen a megyei bíróság a volt fürdőigazgatónak, Lengyel… Tovább olvasom