Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A szegedi egyetem a hazai élbolyba tartozik

A fejvadászok és a cégek véleménye alapján a Szegedi Tudományegyetem jogi kara Magyarország nyolc legnagyobb ilyen intézménye közül a második. De a jelentkezők száma alapján is az élbolyba tartozik az SZTE.
Beiratkozók az egyetemen. Fotó: Schmidt Andrea
A kereslet, pontosabban a jelentkezők aránya mutatja meg, egy-egy felsőoktatási intézmény mennyire népszerű a fiatalok körében. A nappali tagozatos alapképzésre és az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján idén a Szegedi Tudományegyetem a második legnépszerűbb intézmény, melyet most is – ugyanúgy, mint tavaly – csak az ELTE előzött meg. Az SZTE az összes jelentkező száma alapján most a harmadik (tavaly a második), idén csak az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem előzte meg. Szegeden évek óta a bölcsészettudományi kar számít a legnépszerűbbnek, de idén a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karra jelentkeztek többen.

A jogászképzés hosszú évekig vezette a legnépszerűbb szakok listáját, ugyanakkor tavaly a harmadik, idén a második helyre szorult. A jogi karok között kicsi a különbség a lista elején és végén szereplő egyetemek pontszáma között, vagyis e diszciplína oktatása a legkiegyensúlyozottabb minőségű – derül ki a Heti Válasz (HV) és a Central European Management Intelligence (CEMI) által végzett, a felsőoktatási intézményeket úgynevezett független szempontok alapján mérő, a folyóirat október 13-i számában közölt összeállításból.

A vállalati perspektíva, vagyis a cégek és fejvadászok véleménye alapján az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara (ÁJTK) a második legjobb magyarországi képzőhely – az ELTE után –, mutatja a HV felmérése. A diákok nézőpontja más: a túljelentkezés alapján a szegedi egyetem a negyedik, mert e szempontból megelőzi a győri Széchenyi István Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és az ELTE. Az akadémiai perspektíva, a tudományos minőség alapján az SZTE ÁJTK a harmadik körbe került. Az első az ELTE, a második a Pázmány, a miskolci és a debreceni egyetem alkotta csoport, és a szegedi a pécsi egyetemmel van együtt a harmadik kategóriában. Az oktatói összetétel (a docensek és a professzorok száma) alapján az SZTE jogi kara a negyedik. Ugyanakkor a diák-tanár arány alapján nincs az első öt között – hasonlóképpen a többi nagy egyetemhez, ahol ugyancsak kisebb közvetlen tanári segítséggel és felügyelettel oktatnak.

A jelentkezők száma azt mutatja: idén a közgazdász a legnépszerűbb szak. Az SZTE fiatal Gazdaságtudományi Kara a diszciplínát oktató húsz intézmény közül a legjobbak közé tartozik – a HV és a CEMI felmérése szerint. A hat szempont közül három alapján az első öt közé került: a túljelentkezés mutatója szerint az SZTE GTK a negyedik legnépszerűbb hazai közgazdász képzőhely; a fejvadászok szerint és az OTDK-eredmények alapján pedig az ötödik. Az összesítés pedig azt mutatja, hogy a húsz közül a szegedi közgazdászoké a nyolcadik legjobb képzőhely.


Iránytű

A középiskolásoknak új iránytűre van szükségük, amikor a felsőoktatásról tájékozódnak. Hiszen szinte minden megváltozott: a kétszintű érettségi vette át a hagyományos felvételi vizsgák helyét, és kétciklusúvá alakul át a képzési rendszer, illetve a szakok jó része eltűnik, hogy helyüket újszerű, úgynevezett bolognai rendszerű alapszakok vegyék át. A pillanatfelvétel elkészítésében segít az Országos Felsőoktatási Információs Központ, mely egyetemi, főiskolai rangsorokat, elemzéseket és összesítő táblákat közöl – a www.felvi.hu internetes oldalon is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom