Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

A szegedi Földi Istvánné Marika néni 100 éves

Szeged - Tízen élnek Szegeden 100 év fölötti korban. Szombattól közéjük tartozik az 1909. február 7-én született Földi Istvánné Marika néni. Az ünnepelt asszony köszöntötte fel ünneplőit ma délelőtt.
– Húsz múltam! – válaszolta Földi Istvánné Bálint Marika néni, amikor délelőtt a korát kérdeztük. Napra pontosan szombaton száz esztendeje született ugyanis Dorozsmán. Hallása és látása, valamint emlékezete már nem a régi, de világosan emlékszik a múltra. Hivatalos köszöntői – Novkov Veszelinka, a szociális iroda vezetője és Szentgyörgyi Pál alpolgármester – meg is lepődtek, hogy az ünnepelt várja őket jókívánságokkal. Az idős asszony rettentően élvezte a sürgést-forgást, fotózást, majd megkérdezte a hivatali elöljárókra mutatva: Ki ez a néni meg ez a bácsi?

Marika néni jó egészségnek örvend - Foptó: Miskolczi Róbert
Marika néni rendkívül örült, hogy körülötte forog a világ
Fotó: Miskolczi Róbert

Marika néni jó egészségnek örvend, egyetlen szem gyógyszert sem szed. Unokája, Demők Attila Lajosné gondozza panelotthonában. Tőle hallottuk, hogy az ünnepelt szegény földműves családban nőtt fel, 10 éves korában állt munkába. Férjét, akivel egy lányt neveltek fel, 45 éve vesztette el. 86 évesen még eljárt Dorozsmán napszámba, és 94 évesen még felásta a kertjét, mert a föld nem maradhatott parlagon. Marika néni mélyen vallásos, amíg tehette, minden áldott nap elment reggeli és esti misére. A szociális otthonból egy éve vette magához az egyetlen unokája, amikor nyugdíjba ment.

Olvasóink írták

 • 8. török 2009. február 08. 21:21
  „Rómeó: a leggázabb, hogy én sem vettem észre ezt a bakit, pedig tényleg érdekes a mondat. :) Szerintem a jelenre nem emlékszik, de a múltra igen, vagy nem tudom. :)

  Isten éltesse, én is meg akarom élni a százat, habár lehet, hogy azt a világot már nem látnám szívesen. Hogy ez milyen optimista gondolat volt!”
 • 7. KolompárRómeó 2009. február 08. 09:16
  „"Hallása és látása, valamint emlékezete már nem a régi, de világosan emlékszik a múltra."

  Kedves "Munkatársunk"!
  Ezek szerint csak a jövőre nem emlékszik rendesen? Ha nem a régi az emlékezete, akkor hogyan emlékezhet világosan a múltra?

  De szeretném én a 60-at is megérni, nem hogy a százat!”
 • 6. allegro 2009. február 07. 12:00
  „Gratulálok!
  Az én édesanyám éppen fele ennyit élt. Azonban nagyszüleim valamennyien igenszép kort értek meg, egészségben ők is. Egyik nagymamám e hónapban lenne éppen 110 éves, ő 95 éves volt, amikor elment. 7 gyermeke, egy kivétellel mind él még, többségében nyolcvan fölött, egészségesen. Másik nagyapám a kilencvenet tűzte ki célként, két nappal élte túl. Nagymamám őt egy jó hónappal, de ő esett el kicsit előbb.

  Fontos az aktivitás, célja, értelme az életnek akárhány évesek is vagyunk, ez éltet és tart fiatalon, fiatalosan, de legalábbis egészségben. Olvashattuk a lelkesedés ma is él Marika néniben, hiszen örömmel szerepelt.
  Apropó, azért én ha százévesen majdan bekerülök az újságba, és már nem lennék ilyen csúcsformámban, mint mostanság - azért örülnék neki, ha az akkori fotóm mellé odatennék a mait is. Bár ő elmondhatja magáról, százévesen is csúcsformában van!
  E század közepén születendő gyermekek várható élettartama már eléri a száz évet, olvastam egy másik cikkben!”
 • 5. _palla_ 2009. február 07. 10:33
  „Gratulálok!!!
  Remélem, egyszer az én drága Mamikámról is lesz egy ilyen cikk!”
 • 4. jozicsenko 2009. február 06. 15:59
  „94 évesen még kertet ás

  azt hiszem, ez a hosszú élet titka”
 • 3. .suhym. 2009. február 06. 15:46
  „Isten éltesse!”
 • 2. turboman 2009. február 06. 15:39
  „Ez igen örömteli”
 • 1. 751510 2009. február 06. 15:33
  „Isten éltesse!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi bankrablás délben: gyalog távozott az elkövető

Szeged - Rablás történt az egyik tarjáni pénzintézetben pénteken a déli órákban Szegeden - értesítette a delmagyar.hu-t Tuczakov Szilvána őrnagy. Tovább olvasom