Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A szegedi gabonakutató használt mérgezett guargumit

Szeged - A Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. használt fel két szállítmány mérgezett guargumit, a termékek nagy része már elfogyott, a maradékot zárolták. A szakhatóság nem akart pánikot. A gabonakutató vezetője csütörtökre ígér részleteket.
A Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. használt fel két szállítmány mérgezett guargumit, a termékek nagy része már elfogyott, a maradékot zárolták. A szakhatóság nem akart pánikot. A gabonakutató vezetője csütörtökre ígér részleteket. Magyarországon összesen 202 cég termékeiben mutatták ki a dioxint.

Szerdán csak annyit árult el a Csongrád megyei élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság vezetője, hogy egy szegedi székhelyű sütőipari alapanyaggyártó használt fel két szállítmány – összesen közel egytonnányi –, dioxinnal szennyezett guargumit. Szigeti Sándor igazgató főállatorvos arra hivatkozva, hogy nem akar pánikot kelteni, nem nevezte meg a céget. Azt mondta, az amúgy ártalmatlan E412 márciusban és májusban került a gyártóhoz. Az augusztusban érkezett vészjelzéskor a gyártónál egyetlen gramm szennyezett guargumit sem találtak, mert az már kikerült a forgalomba, tehát megettük.

Telefonroham

Szerdai cikkünk nyomán a sajtó és a fogyasztók is ostromolták az élelmiszer-ellenőrző hatóságot, hogy mondja meg, melyik megyei cég melyik termékében van szennyezett guargumi. Egyik olvasónk jelezte, hogy délután az ottani telefonközpontban már csak azt a választ kapta, hogy forduljon lapunkhoz, mi biztosan megírjuk a fejleményeket.

Az Országos Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján regisztrált guargumi-felhasználók listáját nézegetve úgy láttuk, a Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht.-ra (GKI) illik az igazgató leírása. Matúz János, az intézet igazgatója egy hónapja azt nyilatkozta: tudomása szerint a GKI által hasznosított guargumi nem tartalmaz dioxint; amit ők igénybe vettek, az jóval korábbi tétel, mint amellyel kapcsolatban a szennyezettség fölmerült. Ács Péterné Bozóky Erika, a kht. munkatársa részletezte: a dioxinügy kipattanásakor azonnal felhívták a svájci beszállítót, aki jelezte, hogy a négy szennyezett szállítmányból egy sem került Magyarországra. De ettől függetlenül külön kontrollvizsgálatot végeznek, illetve végeztetnek mindkét ügyben.

A GKI cukorbetegek részére készülő diabetikus pékárujába kerül guarliszt mint speciális állományjavító anyag – kaptuk a tájékoztatást egy hónapja. Összesen tizennyolcféle diétás terméket – pékáruk, tészták, kilós lisztek – állít elő a Gabonatermesztő Kutató Kht. Szegeden, a Bajor Pékségben mindegyikük beszerezhető. Közülük számos Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Bordányban is kapható.

202 cég

Több mint ezer tonna élelmiszert zároltak eddig a magyarországi hatóságok a guargumibotrány miatt. A vizsgálatok 202 cég termékeiben mutatták ki a dioxint.

A szegedi gabonakutatóról van szó – erősítette meg sejtésünket szerdán az igazgató főállatorvos. Elmondta, azért nem nevezte meg a céget, mert a honlap nyilvános, a visszajelzéshez képest pedig annyira régen történt a szennyezett tételek felhasználása, hogy a GKI-t méltatlan lett volna hírbe hozni. A kérdéses tételekből készült termékekből egyébként a szegedi hatóság három mintát vett, és egyikben sem érte el a dioxin az egészségre ártalmas határértéket. De zárolta a boltokban a GKI összes érintett termékét. A méreggel szennyezett áruból azonban már csak hétszáz kilónyi volt a polcokon.

Szerdai cikkünk egy mondatát helyesbítve a szakember elmondta, természetesen ő is tudja, hogy a dioxin felhalmozódik az emberi szervezetben, és csak lassan, hét-tizenöt év alatt bomlik le. Kérdésünkre, hogy ez ártalmas-e az egészségre, azt mondta: saját meglátása szerint nem. Szerdán kerestük a GKI igazgatóját is, de ő egész nap egy külföldi szakmai tanácskozáson vett részt. Matúz János munkatársain keresztül tudatta: nem akartak titkolózni, a főállatorvos nyugodtan közölhette volna a cégük nevét.

Pontos és részletes tájékoztatást az érintett termékekről és a kereskedelmi forgalomba jutott mennyiségről csütörtökre ígért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ila baba ezer játszótársa

Szeged-Kiskundorozsma - Fölülről veri az ezret! – vágta rá a választ Turák Józsefné Ila,… Tovább olvasom