Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A szegedi gyermekklinika története

A Szegedi Tudományegyetem többszörös jubileumot ünneplő tanévében több intézmény is szembesül saját históriájával. Tegnap a szakma képviselői, vagyis orvosok vehették először kézbe a Túri Sándor, Hencz Péter és Virág István nevével fémjelzett, A szegedi gyermekklinika története című könyvet.
Túri Sándor professzor a gyermekklinika történetét földolgozó kötetettel. Fotó: Karnok Csaba
– A szegedi gyerekklinika legutóbbi bővítésekor, az onkológiai osztály kialakításakor szembesültünk a ténnyel: az intézmény szegedi fennállásának jubileumához érkeztünk – idézte föl a kötet összeállításához vezető első lépést Túri Sándor. A klinika igazgatója úgy gondolja, hogy – mint cseppben a tenger – az intézmény históriájában benne foglaltatik a Báthory alapította jezsuita egyetem, a Kolozsvárról Szegedre menekülő, most 425 éves intézmény és a magyarság történelme.

Több neves gyermekgyógyász szakmai útja is kirajzolódik a szép kiállítású kötet egy-egy fejezetében. Így például szó esik Hainiss Elemér kórházáról és klinikájáról, az 1920-as években a szerzetes nővérek küldetéséről. A Waltner Károly építette szegedi klinika meséjéből kiderül: a professzor Heim Pál tanítványaként honosította meg a gyermekgyógyászat igényes művelésének azt a követelményrendszerét, ami a szegedi gyógyítócentrumot máig is jellemzi. A gyógyító- és kutatómunka legújabb korszakainak dokumentumai között is böngészhetünk. A visszatekintésből a jövő vázolása is következik: Túri Sándor mutatja be a szegedi gyermekgyógyászati egészségügyi központot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom