Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A szegedi halfesztiválon hetvenezer adag halétel készül

Szeged - Hetvenezer adag halászlé várja a vendégeket a csütörtökön megkezdődött 11. nemzetközi tiszai halfesztiválon. A rakparton felállított óriásbográcsban két nap alatt hétezer liter halászlét főznek le, a fesztiválra kétszázezer vendéget várnak.
A tavalyinál is többen jelentkeztek a szombati halászléfőzésre, amelyet a csütörötkön megkezdődött 11. nemzetközi tiszai halfesztivál idején bonyolítanak le. Az újszegedi Partfürdőn az idén 156 halfőző mutatja be tudományát. Összesen nyolcezer adag halászlét főznek a szakácsok a meghívott vendégeknek. Lapunk szervezésében összeméri halfőző tudományát két politikus, Póda Jenő (Fidesz) és Kozma József (MSZP) is. Mindketten a Délmagyarország főzőhelyén szakácskodnak.

A Partfürdőre bárki kilátogathat, szombaton ingyen lehet bemenni. (A Partfürdő és a Ligetfürdő közötti átjárót viszont mától vasárnapig lezárják.) A hagyományos tiszai étkeket Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a zsűri értékeli is. Ezután derül ki, hogy a különböző érdemrendekre jelentkezők megfelelnek-e a követelményeknek. Jelenleg huszonkét örökös halfőzője van a fesztiválnak. A nevezések alapján az idén még heten csatlakozhatnak a rangos társasághoz – tudtuk meg Kipper György főszervezőtől.

– Kilencen gyémánt és heten arany érdemrendre pályáznak – mondta a főszervező. Számításai szerint az idén is elfogy kétszáz mázsa hal a négy nap alatt, ami hetvenezer adag halételt jelent. A rakparton szombaton és vasárnap harcsából és pontyból készült 14 ezer adag szegedi vegyes halászlét főznek a 3500 literes óriásbográcsban. Ezenkívül minden eddiginél több vendéglátós – összesen tizenketten lesznek a rakparton – kínálja a halételeket. A szervezők a halfesztivál ideje alatt mintegy kétszázezer vendégre számítnak, akiket gazdag program vár.

A vízi színpadon szombaton és vasárnap egész nap szól a muzsika: a rocktól a cigányzenéig minden műfaj képviselői fellépnek. Többek között hallgathatják Koós Jánost, a Molnár Dixielandet vagy a Bon-bont, illetve a szegedi cigányzenekarok közös kétórás műsorát kísérhetik figyelemmel.

A Belvárosi halászkertben a magyar kulturális falunapok néptáncegyüttesei lépnek fel. A nemzetközi tiszai halfesztivál kísérőprogramja a kézműves kirakodóvásár a rakparton, a sárkányhajó-bajnokság – amelybe lapunk is benevezett – és a Guinness-rekordra készülő horgászok versenye a Tiszán.


A pénteki program

Vízi színpad
17.30: Andy Dance School
18.00: Drink Panthers együttes
19.00: Irigy Hónaljmirigy
20.00: Drink Panthers együttes
21.00: Ösztön rapegyüttes
22.00: Nosztalgiadiszkó. DJ: Sajtos Szűcs László
Roosevelt téri Belvárosi halászkert
18.00: A magyar kulturális falunapok néptáncműsora. Fellép: Visso Fúvószenekar (Olaszország) és a Cantas e Cramóis de Pias néptáncegyüttes (Portugália)
20.00: A magyar kulturális falunapok néptáncműsora. Fellép: Hutorok Cossack (Oroszország) és a Lachy néptáncegyüttes (Lengyelország)
Szegedi dóm
20.00: Templomismertetés
20.15: Orgonabemutató a karzatról
20.30: Nagy Péter orgonaművész jótékonysági hangversenye

A további programok honlapunk Programkalauzában találhatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom