Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

A szegedi Harlem: Makkosház

Szeged - A legkülönbözőbb bűnesetek sora zajlott le alig másfél hónap alatt Szegeden, a makkosházi városrészben. Az önkormányzati képviselő szerint régen nyugodt volt a környék, az ott lakó nyugdíjas férfi viszont sötétedés után már évek óta nem mer lemenni az utcára.
– Eddig sem volt nagy a biztonságérzetem. Már jó ideje nem merek sötétedés után lemenni sétálni – mondta a Juharfás utcában tíz éve lakó Alföldi Lajos. Alig másfél hónap alatt ráadásul igazi kis Harlemmé változott Makkosház.

Az első közmegdöbbenést kiváltó eset még tavaly december 6-án történt. Ahogy arról lapunk beszámolt: a Hont Ferenc utca 20/A-ból Békés megyei rendőrök két férfit vittek el. Lakásukban több száz darab amfetamint és további kábítószer eredetű anyagokat találtak.

Tavasszal heroin túladagolásban halt meg az a 28 éves fiatalember, akit barátai találtak meg holtan egy Hont Ferenc utcai panellakásban.

Ezekben a napokban két rablótámadás is történt a környéken. Mindkétszer nők voltak a célpontok. Az egyik áldozat súlyos, a másik súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. A támadó a rendőrök szerint viperát használt. Bár nem közvetlenül a városrészben, de hozzá nagyon közel, a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút sarkán lévő 12-es postahivatalt rabolta ki január 9-én délután egy ismeretlen férfi. Az alkalmazottat egy fegyvernek látszó tárggyal kényszeríttette a bevétel átadására.

Kábítószer után kutatnak Makkosház városrészben.
Fotó: Karnok Csaba

Előző hét szerdán a Makkosházi Általános Iskola közvetlen közelében pofoztak és rugdostak meg egy ott tanuló végzős diákot iskolatársai. Ráadásul a rendőrség adatai szerint gépkocsifeltörések szempontjából is a város egyik legfertőzöttebb része a környék. A 87 éves férfi szerint ugyanakkor elég, ha a hatóság nyomoz ezekben az ügyekben. Reméli, hamar abbamarad a városrészt sújtó bűnözési hullám.

Nem bántották

„Azok, akik részt vettek a verekedésben, nem szóltak hozzám" – számolt be a nyolcadikos Tóth Arnold hétfői napjáról. Őt verték meg múlt szerdán diáktársai, ami miatt a hét hátralevő részében már nem ment iskolába. – Az osztálytársaim közül sem állt mindenki szóba velem. Volt, aki azt mondta: jól tettem, hogy nyilvánosságra hoztam az esetet, míg mások szerint ez nem volt jó ötlet. Mindenesetre eléggé furcsa volt ez a hétfő – mondta kicsengetés után.

– Nem foghatom tinédzserkorukig a gyerekeim kezét, de nem vezet jó felé a jelenlegi helyzet – mondta a kétgyermekes Schmidinger Andrea. Véleménye szerint a sok bűneset nem egyedül Makkosház sajátja. – Öt hónapja költöztünk ide Baktóból. Ott úgy rabolták ki a szüleim házát, hogy ők is otthon voltak – mesélte. A fiatalasszony egyébként sajnálja, hogy nem sikerült a városrész önkormányzati képviselőjének felállítania a tervezett polgárőr csapatot.

Merthogy Makkosház szocialista képviselője, Kenderesi-Szabó Mihály két évvel ezelőtt egy helyi lakosokból felállított polgárőr csapatot akart verbuválni. – Nagy volt az érdeklődés, de amikor cselekedni kellett volna, már senki nem jött – mondta csüggedten. Azt mondta, Makkosház mindig nyugodt környék volt, és nem tudja, mitől változott ez meg.

– Múlt pénteken betörtek a fogtechnikai laboromba is. Széthajigáltak mindent, és összetörték a mintákat – mondta a képviselő. Attól tart, hogy a helyzet hosszabb távon még romlani fog, ezért már felvette a kapcsolatot a szegedi polgárőrökkel. Kis időn belül rendszeres razziákra lehet számítani a városrészben. – Mindent megpróbálunk, hogy visszaszorítsuk a bűnözést Makkosházon – mondta.

A Gyöngyvirág utca mögötti játszótér mellett egyébként tegnap délben ottjártunkkor két kapucnis fiatalember szólította le az iskolából haza igyekvő diákokat és az arra járókat: pénzt kértek tőlük.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. golyo 2008. január 25. 11:45
  „tiszta szégyen az egész. mindenki csak rázza a lábát, ahelyett hogy tenne valamit. igénytelen hulladék ami van. amikor az kéne, hogy tenni valamit, akkor mindenki csak széttárja a karját, hogy ő mégse. de hova vezet ez? változik minden, a felfogás, a befogadás, ez kevés, itt mindenkinek mozdulnia kell(-ene). csak mindenki elvan és élvezkedik, de azt nem fogja fel, hogy milyen hulladékban lakik, mert ez van azt "jovan". nemhogy makkosházi vagyok és büszke vagy valami. élek megvagyok, nem kell itt izé.”
 • 37. damae 2008. január 25. 11:34
  „északi oldal csábít a joint”
 • 36. MH troga 2008. január 24. 14:22
  „Teljes Mértékben egyetértek Harris Pilton :) véleményévell!Én már gyerek korom óta majdnem minden nap járok arra és ez régen se volt másképp!Sőt szerintem durvább is volt!ANNO...

  IDÉZET: "Ami pedig a megszaporodott makkosházi bűncselekményeket illeti: akadnak valóban, de távolról sem olyan drámai a helyzet, mint azt a cikk sugallja. Vagy ha ez drámai, akkor tessék a kedves délmagyaros újságíróknak felülni a buszra és tenni néhány megállót a Gyöngyvirág utcától mondjuk a Csillag térig. Na, ott, azon a környéken valóban eléggé furcsa alakok mászkálnak sötétedés után, és azon a környéken - ellentétben Makkosházzal - már több nőismerősömet és hozzátartozómat támadták meg éjszaka. De ha a Csillag tér sem megfelelő terep egy jó kis pánikhangulatot keltő cikk megírására, akkor tessenek elsétálni a Cserepes sor környékére éjszakánként. Vigyenek magukkal rendőröket is. Tudják, azokat, akik ahelyett, hogy oda merészkednének, inkább a Dugonics tér környékén keménykednek a buliba tartó egyetemistákkal. A Cserepes sor környékén meg már az ott lakók sem mernek a saját házuk elé parkolni. Lehetne folytatni."”
 • 35. B. János 2008. január 24. 13:51
  „Valaha sok közöm volt ahhoz az iskolához, ahol most rendszeresen a rémtettek!!Abban az időben még nem így volt,mert betarttattam a rendet!VASFEGYELEM VOLT!Persze vásott kölykök mindis is lesznek,nekem is volt részem a pocskondiázásokból,de egyhamar letörtük a kollegákkal a szarvukat a kis Al Capónéknak!Most is egy keménykezű vezetés kellene abba az iskolába,mert a mostani szemmel láthatóan csak megalapozza a teret a kis gengsztereknek,akikből később bankrablók és pszichopaták lesznek!Amúgy pedig sokkal több TESTNEVELÉS óra kellene,hogy a kölykök le tudják vezetni a fesszülttséget!Minden nap legalább kettő!Ez az én elvem!”
 • 34. Kati 2008. január 23. 18:44
  „Az ingatlanáraknak nem tesz jót a felhozott mindenféle eset Makkosházán.Gyorsan le kell zárni,megtenni a megfelelő óvintézkedéseket és rövidre zárni az eseteket.Nem lakom ott.”
 • 33. Harris Pilton 2008. január 23. 11:18
  „Ez a cikk is rettentően jól mutatja a Délmagyar látványos bulvárosodását. Eddig sem ért túl sokat ez a lap, de mostanában még az eddigi gyegne színvonal is meredeken zuhanni kezdett. Mondom ezt elsősorban az online változat cikkei alapján, a nyomtatott lapot már hosszú ideje nem veszem a kezembe.

  Emlékszem, annak idején, jó tíz-tizenöt éve makkosháziként a haverokkal amolyan ironikus poénként nyomtuk a dumát, hogy "Makkosháza egy igazi gettó", de ezt már akkor, kamaszként is viccnek szántuk, utalva bizonyos a keménykedő álgengszter magyar rapperekre. Na de, hogy egy magát mértékadónak gondoló lap komolyan képes azt leírni, hogy a "A szegedi Harlem: Makkosház", az azért eléggé vicces.

  Az rendben van, hogy az olvasók jelentős része öreg, nyugdíjas és őket kell kiszolgálni, nekik pedig elmennek az ilyen baromságok, de azért eközben figyelni kellene arra is, hogy a közönség másik része ne röhögjön kínjában egy ilyen nevetséges és szánalmas cím láttán.

  (A szerzőt szívesen elküldeném az igazi Harlembe egy kis terepszemlére. Amennyiben képes körbenézni anélkül, hogy az első sarkon fejlövés érje, szerintem utána Makkosházat egy paradincsomnak fogja találni.)

  Ami pedig a megszaporodott makkosházi bűncselekményeket illeti: akadnak valóban, de távolról sem olyan drámai a helyzet, mint azt a cikk sugallja. Vagy ha ez drámai, akkor tessék a kedves délmagyaros újságíróknak felülni a buszra és tenni néhány megállót a Gyöngyvirág utcától mondjuk a Csillag térig. Na, ott, azon a környéken valóban eléggé furcsa alakok mászkálnak sötétedés után, és azon a környéken - ellentétben Makkosházzal - már több nőismerősömet és hozzátartozómat támadták meg éjszaka. De ha a Csillag tér sem megfelelő terep egy jó kis pánikhangulatot keltő cikk megírására, akkor tessenek elsétálni a Cserepes sor környékére éjszakánként. Vigyenek magukkal rendőröket is. Tudják, azokat, akik ahelyett, hogy oda merészkednének, inkább a Dugonics tér környékén keménykednek a buliba tartó egyetemistákkal. A Cserepes sor környékén meg már az ott lakók sem mernek a saját házuk elé parkolni. Lehetne folytatni.

  Éljen a Délmagyar! Mikor vásárolja fel a Sanoma? :D”
 • 32. Leviatan 2008. január 23. 10:59
  „fákdöleviatan: fákdöfákdöleviatan

  Mil: kertvárosi..?? yo vicc! a panelkultura burjánzik csak, nem az éden”
 • 31. Leviatan 2008. január 23. 10:53
  „Kedves Fehér..!!
  Remélem még olvasni fogod a válaszomat, mert engem is érdekel, hogy MIRŐL BESZÉLÜNK. Melyik állításom nem nyerte el a tetcésedet?
  Az hogy a családosok költöznek elfele? Nem egy embert ismerek, aki Felsővárosra költözött Makkosháztól. Aztat nem tudom, hogy miért, hogy a köszbisztonság vagy csak az árak miatt.
  Az hogy a fiatalok költöznek be? Ezt csak feltételezni tudom, hogy nem állnak üresen a nagy emeletes házak, és az idősebbek szerintem nem költöznek ide-oda.
  Milyen tisztességes emberekről állíttotam én olyat, ami neked ilyen felhábórítást keltett?
  Én csak az igazat írtam. Az igazat, amit én látok, tehát az én igazamat.
  Én is oda az iskolába jártam, gratulálálok a gyermekeidhez, bisztosan én is sokat drukkolok annak a bizonyosnak, aki a MAGYAR VÁLÓGATOTT keret tagja.
  Vannak természetesen kivételek, de az átlag adja meg az ízét a helyzetnek. A Makkosházi iskola pedig a gyerekterrorról hírhedt. Nem csak a mostani ügy miatt, de már régebben is, a felsőbbévesek elvették a kisebbek pénzét és ozsonnáját. Én csak ennyit mondtam.”
 • 30. fákdöleviatan 2008. január 23. 10:53
  „Leviatan nem kéne legettozni Makkozházát!”
 • 29. Mil 2008. január 23. 10:40
  „Én amúgy azt gondoltam MAkkosról, hogy egy csendes kertvárosi környék :) Sztem azért lehet sok arrafelé a sötét alak, mert ott a töltésen túl az erdő, a külterület, ahol gyorsan fel lehet szívódni.”
 • 28. Fehér 2008. január 23. 10:35
  „KedvesLeviatan !!!!
  Igazad van az ilyen felfogású embereket még a városból is két lábbal kellene kirugdani. Vagy a készűlő autópálya alapját kellene velük döngőlni. miből meritesz TE ekkora bátorságot, hopgy tisztességes emberekről igy beszélj. Én is itt lakom gyereket neveltem és nevelek is .Ebből az egyik abba az iskolába járt a másik még oda jár, azota a nagyobb már Pesten él és egy bizonyos sport ágban a MAGYAR VÁLÓGATOTT keret tagja. A kisebb is országos eredményekkel bűszkélkedhet már és 4-5-ös tanulok. MIRŐL BESZÉLÜNK. te nagy okos??”
 • 27. Leviatan 2008. január 23. 09:56
  „Aztat még értem, hogy összehozzák itt a dolgokat, írogatnak ezt meg azt, de azé ez mán tényleg sok(k)!! Egyrészt a póstát makkosházhoz kapcsolni elég meredek, az efféle csúztatások teljesen kizökkenthetik a K. Olvasót (és itt a k. a kedves rövidítése) a nyugalmából, ha igazán hazafi érzelmekkel van megálldva..!!
  De egy valami igaz. Makkosház tényleg nagy gettó. Nem mint a Harlem, hanem mint a 8ker. Vannak itt prostituáltak is ,a említett Gyönygyvirág utcai játszótéren és a Honfoglalás parkban (Lomnici-Gát-Juharfás utca közötti tér) is láttam már nem egyszer. Rendőrök rendszeres gyakorisággal csak ELVÉTVE (!!) járnak erre, egy-egy alkalommal többet lehet látni az autókat, de az is csak néhány napig, aztán megint eltűnnek, bár az utóbbi időben, a cikkben leírt dolgok miatt/óta esténként sokkal több rendőrduda hallatszik, ami egyébként igen idegesitő, mert felébreszti a nyugdíjasokat is..!!
  Régebben is ilyen volt Makkosház, a családos emberek fojamatosan költöznek el, csak a fiatal albérlők jönnek az üres lakásokba, nemkis borsot törve azok órra alá , akik kiszeretnék pihenni az egész napos munka fáradalmait.

  TENNI KÉNE MÁR VALAMIT..!!”
 • 26. macrom 2008. január 22. 22:14
  „A cikk kapcsán eszembe jutott egy érdekes dolg. Azt írja hogy a Gyöngyvirág utca mögötti játszótéren két kapucnis ember kéregetett. Való igaz oda szoktak a skacok. A "miért" a megdöbbentő, mert ha szőjük a szálat akkor szőjük tisztességesen. Azt a teret egy pár éve rendezték, a skacok mostani törzshelye is akkor alakult ki(egy derékmagasságig érő falszerűséget építettek az egyik mászóka mellé), ide le lehet ülni kicsit sötét helyen is van a forgalomból is kiesik.
  Tehát elmondhatjuk,hogy a városházán dolgozó(nyilván nem errefelé lakó) emberkék szüleményének is köszönhetjük ezt a helyzetet.”
 • 25. Gergő 2008. január 22. 21:20
  „ennyi erővel a belváros is neces lehet este, sötétedés után... én a béke utcában lakom, de éjjel a környék, pl. a dáni jános utca, a kettős körforgalom környéke, a DOMUS_TESCO előtti rész, a Dugonics tér, és még néha a Kárász utca is potenciális veszélypontok. Jó, mondjuk talán több a rendőr, de áá, mégse, nem így van. :)”
 • 24. egy_lakó 2008. január 22. 21:06
  „Voltunk már "panelprolik",most meg szegedi Harlem lettünk.”
 • 23. ... 2008. január 22. 20:54
  „Anettka már ujságírást is tanit?:P”
 • 22. meska 2008. január 22. 19:03
  „Itt lakom. Itt is jóindulatú, meg másféle emberek élnek, mint Szeged más részein, pl. a Délmagyar szerkesztőségében. Itt is történnek esetek, mint másutt. A kedvesem is "Havanna lakótelepnek" hív minket, hiszen egy kiskutya miatt nyáron többet találkoztunk, beszélgettünk az itt élőkkel. Megismétlem tehát: ILYENEK-OLYANOK. A többi valóban egy állás- és példányszámféltő agyrendszer szüleménye.
  Az újságíró sunyi csúsztatása ott kezdődik, amikor a Csongrádi sgt.-i /Rókusi krt.-i postahivatalt lazán odacsapja Makkosházához. Na onnan tudtam, MIT olvasok...”
 • 21. just lies 2008. január 22. 18:02
  „senki nem rugott bele abba a kis arni gyerekbe már bocs.pff.össze vissza terkozik aza a a szerencses.....nevetseges ez az egesz cikkk.szanalmas mar mit meg nem engednek magunknak.fuj.”
 • 20. egy volt Makkosházi 2008. január 22. 17:35
  „Már megint Makkosháza... Nem tudom miért jó lejáratni ezt a környéket. Ha ez a balhés akkor valaki menjen Rókusra vagy Alsóvárosra... Na mindegy. Ez a cikk is csak azért készült mert a Makkosházi iskola melletti "verekedésből" ekkora ügyet csináltak... Én nagyon sokáig ott laktam és érdekes velem nem történt semmi sohasem. Most itt lakott egy drogdíller... És??? Ki tudja mennyi van vég Szegeden és senki ne próbálja bemagyarázni nekem hogy mind Makkosházán. Abba nem gondol bele senki hogy lehet hogy szaporodik a "kisebbség"?? Őket kellene helyretenni és arról írni hogy ők miket csinálnak nem erről a környékről... Ideje lenne leszállni Makkosházáról!!!!”
 • 19. ethan 2008. január 22. 16:35
  „A rendorseg tetlen, a polgarorseg egymagaban tehetetlen. Meg egy gondolat Harlem-hez: Harlem New York varos afro-amerikaiak lakta negyede, nagyobb mint Pest. Mielott a vilag egyik legnagyobb varosanak egyik legzurosebb negyedehez hasonlitanank Szeged legsurubben lakta lakotelepet...
  A cikk jol mutatja az ujsag szinvonalat.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellősebb lett a szegedi belváros a parkolási díjak miatt

Szeged - A parkolódíjak drasztikus emelésével elérte célját a szegedi önkormányzat: kevesebb autó várakozik a városközpontban. Tovább olvasom