Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A szegedi Harry Potter

Egy tizennégy éves szegedi fiú játszhatja Harry Pottert abban a musicalban, melynek rendezője egyedüliként kapta meg a jogot, hogy színre vigye a varázslótanonc történetét. Daniel Radcliffe után így Adányi Alex a második, akit az írónő és a jogtulajdonosok elismernek, mint a világ legismertebb regényhősének megtestesítőjét.
Alexet több száz jelentkezőből választották ki Fotó: Schmidt Andrea
A világszerte népszerű Harry Potter-történetek színpadi feldolgozására csupán egyetlen engedélyt adott a kiadói jogokat gyakorló Warner Brothers stúdió, méghozzá egy magyar produkciónak. A roxforti varázslónövendékről szóló musical főszerepét egy szegedi általános iskolás fiúra osztották, így Daniel Radcliffe után ő lesz a második, aki megszemélyesítheti a földkerekség legismertebb regényhősét.

A véletlenek szerencsés összejátszása

Adányi Alexet több száz jelentkező közül választották ki, a szerepet ráadásul sorozatos véletleneknek köszönhette. Először is: csak a válogatás előtti nap estéjén vette észre a televízióban a felhívást, így szinte az utolsó pillanatban érkezett Salgótarjánba, a darabot színre vivő Hibó Tamás Művészeti Iskolába. A meghallgatással ráadásul már végeztek is akkorra, ám a rendező lánya első pillantásra meglátott benne valamit, és szólt édesapjának, hogy nézze meg a fiút.

– Amint Alex beöltözve belépett, és elkezdett játszani, tudtuk, hogy érdemes volt rá várnunk – mesélte Varga László, az iskola művészeti vezetője, aki egyben a musical forgatókönyírója, zeneszerzője és rendezője is. Nem volt tehát kérdés, hogy visszahívják a második fordulóra, ahol már egyből Harry Potter szerepét adták a kezébe. A meghallgatás végére el is dőlt: ő lesz az első szereposztás Potterje.

E fiúból színész lesz...

– Csak estére fogtam fel, mi is történt, annyira hihetetlen volt ez az egész – mesélte Alex. – Ezelőtt soha nem énekeltem nyilvánosság előtt, legföljebb a fürdőszobában. És bár kiskorom óta színésznek készülök, első és ez idáig egyetlen szerepemet a szegedi nagyszínházi Hegedűs a háztetőnben kaptam statisztaként. Most pedig egy musical főszerepét
Utazik a produkció

Az írónő, J. K. Rowling kikötötte: a bevétel egészét a művészeti iskola tanulóinak képzésére kell majd fordítani. Az egész estés musicalt a tervek szerint októberben mutatják be előbb Salgótarjánban, aztán utazó színházként az ország számos pontján. A cél, hogy minél többen láthassák a darabot, melynek engedélyezése különleges kiváltság volt. 
osztották rám, ráadásul ez pont a Harry Potter.

A szegedi diákfiú legnagyobb álma vált ezzel valóra, hiszen már az első film bemutatása óta azt mondogatta otthon: ha Radcliffe kiöregszik a szerepből, feltétlenül el akar menni a válogatásra, mert ő szeretne a helyére kerülni. Ha az azóta világhírűvé vált tinit még nem is ütötte ki a nyeregből, azt azért már most elmondhatja: a jogtulajdonosok őt is ugyanúgy elismerik a regényhős megszemélyesítőjeként. Ő a magyar Harry Potter.

Természetesen Alex már a szerep elnyerése előtt is tökéletesen jártas volt a varázslótanonc életében.

Minden varázslatot ismer

Minden könyvet – így a legutóbbit is, melyet már a megjelenés első perceiben megvett – elolvasott, látta a filmeket, melyek szövegét kívülről fújja, és a létező összes varázslatot is ismeri. Most a szerep miatt külsőre is igyekszik hasonlítani Harryre: növeszti a haját.

A darabot nyáron kezdik el próbálni, most még csak otthon tanulja a dalokat és a szövegeket, és persze énektanárhoz jár. A Tisza-parti Általános Iskola nyolcadikos tanulója így egyelőre élheti eddigi életét, melyben most a legfontosabb a középiskolai felvételire való készülés. Családja, osztálytársai és barátai már most nagyon büszkék rá, ám hiába kérdezgetik a vélhetően országos sikert hozó darabról, senkinek nem árul el róla semmit, köti a titoktartás. – Nagyon jó ötletek vannak a különféle varázslások, sőt még a kviddics megjelenítésére is, a zene pedig egyszerűen gyönyörű – csak ennyit tudtunk kihúzni a fiúból.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerestük, de nem találtuk a megyei adósokat

A gazdasági társaságok közül egy budapesti cég közel 10 milliárddal, egy celldömölki férfi pedig… Tovább olvasom