Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A szegedi Mars tér nem lesz a zsebesek eldorádója

A folyamatos rendőri jelenlét ellenére még mindig sokan lesznek a zsebtolvajok áldozatai a szegedi Mars téren. A belvárosi rendőrőrs munkatársai akciók és a térfigyelő kamerarendszer segítségével akarják elvenni a zsebesek munkakedvét.
A rendőri jelenlét sem riasztja el a zsebtolvajokat. Fotó: Karnok Csaba
A Mars tér Szeged egyik legforgalmasabb csomópontja. A piacon több ezren vásárolnak, az autóbusz-pályaudvaron utasok tömege fordul meg. Ideális terep a zsebtolvajlásra.

– Az utóbbi időben elszaporodott bűnesetek jelentős része megelőzhető lenne – magyarázza Révész Rita százados, a Szegedi Rendőrkapitányság Belvárosi Rendőrőrsének parancsnokhelyettese, miközben akcióra indulunk a forgalmas térre. – Figyelje meg, mennyi őrizetlenül hagyott csomag, pénztárca, oldaltáska kísérti a tolvajokat – teszi hozzá a rendőrnő.

– A mi felderítési adataink sokkal jobbak, mint a fővárosi kollégáké – büszkélkedik Lázár Szvetozár alezredes, mielőtt a terepre érkeznénk. – Nálunk minden tizedik elkövető horogra akad, míg a fővárosban jó, ha százból egy-kettő.

A magyarázat: a gyors reagálás. Ami persze a sértettektől is függ. Ha azonnal jeleznek a téren szolgálatot teljesítő rendőröknek, illetve az öt perc alatt elérhető rendőrőrsön, akkor megakadályozhatják, hogy a tolvajok kereket oldjanak. – A szemtanúk nagyon fontosak – magyarázza Révész Rita –, hiszen csak így bizonyítható a bűntény.

A zsebes bandák egyébként általában tökéletes összhangban, szervezetten dolgoznak: az egyik lökdösődéssel vagy hangoskodással eltereli a sértett figyelmét, a másik elemeli a tárcát, esetleg a mobiltelefont a hátizsákból, a kabátzsebből, a bevásárlószatyorból. És azonnal továbbadja a harmadiknak, aki rögtön fölszívódik, eltűnik a tömegben. A rendőrök szerint az a legfontosabb, hogy a kizsebelt áldozat pontosan tudja, hol és mikor tűnt el a pénztárcája, értéktárgya, mert csak ebben az esetben lehet elindulni a forró nyomon.

A Mars téren szolgálatot teljesítő rendőrök általában felismerik a tömegben azokat az arcokat, akikre figyelni kell. Nem titok: a zsebesek között vannak szerbia-montenegrói és román állampolgárok is, akik csak egy-egy akció kedvéért rándulnak át a határ túloldalára. A legutolsó ismertté vált klasszikus zsebmetsző bűntény is egy román állampolgárhoz fűződik, aki három éve metszette ki éles pengével egy járókelő zsebét.

Révész Rita a tér bejárása közben szemlélteti, milyen könnyen megelőzhetnénk a bajt. Nem szabad „felkínálni" a tolvajoknak a vállunkról lógó táskát, a hátizsák zsebeit – mint a piacon nagyon sokak.

Értékeinket ne tartsuk együtt, egy helyen. Ha buszra szállunk, és a nagy tömegben valaki lökdösődni kezd, azonnal ellenőrizzük, hogy megvan-e minden értékünk – sorolja a jó tanácsokat a rendőrnő.
A piacon és az autóbusz-pályaudvaron térfigyelő kamerák működnek, a tettesek szerencsés esetben azonosíthatók a rögzített felvételek segítségével.

A rendőrök gyakran civil ruhában igyekeznek az utasokat és a járókelőket megvédeni a zsebesek garázdálkodásától, egyre többször eredményesek. Ezúttal nem akadt a horgukra tolvaj, de a folyamatos rendőri jelenlét miatt akcióba sem kezdtek a zsebesek.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom