Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A Szegedi Nemzeti Színház új tagja: Járai Máté színművész

Szabadúszóként hat budapesti színházban is játszott kisebb-nagyobb szerepeket Járai Máté, aki szeptembertől a szegedi teátrum társulatát erősíti. Azt mondja, felér egy főiskolai kurzussal, hogy Pásztor Erzsi partnere lehet a Bors néni című zenés mesejátékban.
Járai Máté Pásztor Erzsivel a Bors néni című mesejátékban. Fotó: Schmidt Andrea
– Egy budai családi házban nőttem fel, ahol a szüleimtől harmadik születésnapomra kaptam egy kis kerti színpadot. Tavasztól nyár végéig a Micimackótól kezdve mindenfélét játszottunk ott. Később a Vígszínházban töltöttem az estéimet, rajongtam az ottani színészekért, nem volt kétséges, hogy én is ezt a pályát választom. Anyám azt mondja, filmrendező nagyapámra ütöttem, bár sohasem éltem vele egy háztartásban, sok mindenben rá hasonlítok – meséli önmagáról bemutatkozásképpen Járai Máté.

Érettségi után Vándorfi László hívására a Veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályáját. Három évet töltött a királynék városában, közben elvégezte Toldy Mária musicaliskoláját, ahonnan sok énekes-színész sikerrel startolt. A Pesti Magyar Színházban, pontosabban a régi Nemzetiben volt szakmai gyakorlaton, statisztálástól a főszerepig sokféle feladatot kapott. Onnan a musicaliskolai mesterség tanára, Miklós Tibor az akkoriban alakult Piccolo Színházba hívta, ahol több darabban is játszott.

– Ott Kováts Kriszta meglátott az egyik musicalben, és azután mindegyik rendezésében szerepet kaptam. Különösen emlékezetes feladatom volt a Kovátsműhelyben Calderón darabjában, A világ nagy színházában a szélsőséges karakterfigura, a Szegény szerepe. Többször is jelentkeztem a színművészetire, ahol mindig azt mondták: túlképzett vagyok, nem tudnak velem mit kezdeni, inkább keressek meg szerződésért színigazgatókat. A nagyobb szerepeimből összevágott video-
anyagot elküldtem Székhelyi Józsefnek, aki az alapján úgy látta, helyem van a szegedi társulatban, mert szükség van énekes színészekre.

Szívesen jöttem Szegedre, mert azt remélem, itt sokat tanulhatok, sokféle feladatot kaphatok, zenés daraboktól a prózáig mindent játszhatok. Nem szeretném, ha musicalszínészként beskatulyáznának. Bár csak szeptembertől szerződtem ide, a Hegedűs a háztetőnben is szerepelek, így már a májusi előbemutató kapcsán megismerhettem a társulatot. A Bors néniben Titillát játszom, nagy ajándék számomra Pásztor Erzsi barátsága, akivel a közös munka felért egy főiskolai kurzussal. Már ezért érdemes volt Szegedre jönnöm! – mondja lelkesen Járai Máté.

Legközelebb Horváth Péter rendezésében, a Luxemburg grófjában mutatkozik be újabb szerepben. – Nagyon várom, mert még sohasem dolgoztam Horváth Péterrel, akinek a tavalyi Éjjeli menedékhely-produkciója rettenetesen tetszett. Janik László Szindbád-előadásában is kaptam két szerepet, ami izgalmasnak ígérkezik. Megszerettem Szegedet, a város nem volt számomra idegen, hiszen az István, a királyban és a Made in Hungáriában is felléptem korábban a szabadtérin. Most már csak az a nagy feladat számomra: Szeged is megszeressen engem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom