Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A szegedi női klinikán már felkészültek a pluszfeladatra

Szeged - A szegedi szülészeti és nőgyógyászati ellátás hétfőtől a női klinikán történik. Itt egyszerre akár száztíz ágyon is fogadják és kezelik a várandós vagy női bajoktól szenvedő pácienseket. Ehhez harmincegymilliós beruházásban felújították és átalakították, amit csak lehetett, és új műszereket szereztek be.
Hétfőtől a szegedi szülészeti és nőgyógyászati ellátás a női klinikán történik, a volt szegedi városi kórház ezzel foglalkozó osztálya bezárt. A II. kórházban a hét végére már csak azok a nők maradtak, akik szülésük vagy nőgyógyászati műtétjük után lábadoznak. A húszágyas kórházi osztály ágyszáma a kilencvenágyas női klinikához kerül, így ott egyszerre akár száztíz kismamát, illetve műtétre váró nőt tudnak fogadni, ellátni.

Ehhez persze először kellő tervezést, majd számos fejlesztést, átalakítást kellett elvégezni az épületben, amihez Pál Attila klinikavezető már fél éve hozzálátott. A professzor elmondta: a fejlesztések összesen 31 millió forintba kerültek. Amikor a napokban ellátogattunk az intézménybe, kalauzunk, Bársony Jenőné főnővér elsőként a nemrégiben beszerzett tizenkétmillió forintos úgynevezett plazma-sterilizálót mutatta meg egy alagsori helyiségben.

VIP-szobák

Aki meg tudja fizetni az éjszakánként tízezer forintos tarifát, szállodai színvonalú egyszemélyes szobát kaphat a női klinikán. Az otthonos környezetű, tágas szobákban a tévé, a mobilklíma, a telefon, a hűtő és a saját, tiszta fürdőszoba is az alapfelszereltség része. Otthonos ágyak, kis asztal, székek várják a kismamákat, az ablakon függöny, a halványsárga falon keretezett kép lóg. A négy ilyen szoba között csak nagyritkán akad üres.

Egy szinttel feljebb, az ambulancián egyszerre négy kismama pocakját vizsgálták CTG-kkel az egykori röntgen teljesen felújított helyiségében. A frissen festett, halvány barackszínű falakon babás képek, klíma, korszerű elválasztók, az ablakon pedig új szalagfüggöny teszi otthonossá a környezetet. A váró folyosóján új székeken ülve nézhetik a nők a falra szerelt plazmatévét, amin egészségügyi reklámok és betegtájékoztatás fut.

Teljesen felújított folyosórészre léptünk még egy szinttel feljebb, ahol a négyágyas kórtermek szintén frissen és barátságos színűre festettek, tapétázottak. A falakon itt is mindenütt bekeretezett babafotók, a felújított ajtókon benyitva korszerű, favázas ágyak és új ágyasztalok fogadják a várandós nőket. A főnővér büszkén mutatta meg a másik ultrahang helyén kialakított öltözőket, ahol az apukák is nekivetkőzhetnek a szüléshez.

Amíg a három apás szülőszoba egyikéből vajúdás hangjai hallatszottak ki, a másikban még munkások rakták serényen a csempét és fugáztak. A szülőszobákban helyben fürdethetik a kis jövevényeket, és ha kell, kéznél vannak az azonnali életmentéshez szükséges berendezések is. A folyosó végén egy nagyobb helyiségben még négy, boxos rendszerű szülőszoba, mellette pedig a még gyári szagú, vadonatúj császármetszéses műtő található.

Az újszülött osztályon a csöppségek legtöbbje békésen szunyókált egymás mellett. Megtudtuk: az anyukák szabadon hozhatják-vihetik a babákat: ha akarják egész nap velük vannak, de megtehetik, hogy csak a szoptatás idején veszik maguk mellé a kicsiket. A picik és anyukájuk – ha nincs semmiféle problémájuk – három nap után távozhatnak a klinikáról.

Az osztály melletti kórteremben két anyuka feküdt: Vérné és Vérné. A sógornők pár nap különbséggel szültek. Andrea kisfia, Ádám már a harmadik a sorban, Márta kislánya, Vanda még csak a második. Vanda picit korábban jött, így anyukája már három hete a klinikán fekszik, és várja, hogy kislánya elérje a két és fél kilós „hazaadós" súlyt. Mindketten azt mondták: összes gyermekük itt született, megbíznak az itteni ellátásban, ezért nem mentek máshová. Márta hozzátette: mivel a II. kórházban nem volt koraszülött osztály, egyébként is ide hozták volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves zsoké

Tizennyolc hónapos korában ült először pónin, kétévesen pedig megnyerte élete első lovasversenyét… Tovább olvasom