Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A szegedi ötvenhatról forgatnak

Dokumentumfilm készül a szegedi 56-os eseményekről. A Vida Mihály és László Gyöngyi rendezésében készülő alkotás célja a helyi események, szemtanúk és megtorlások rögzítése, és a téma iránt kevésbé érdeklődő fiatalok megszólítása.
Palotás József (balra) is szerepel az egykori 56-osokat bemutató filmben Fotó: Gyenes Kálmán
Dokumentumfilm-forgatásba botlott mindenki, aki tegnap délben a Takaréktár utca és a Széchenyi tér sarkán sétált. Vida Mihály producerségével az 1956-os szegedi eseményekről készülő film egyik jelenetét – egy szemtanú visszaemlékezéseit – vette a Petrovszki Zoltán által kezelt kamera. Az idős férfi, Bokor András épp arról beszélt, hogyan ugrott föl az OTP előtti egykori megállóban egy arra haladó buszra – s így hogyan menekült meg a sortűz elől. Mint mesélte, a későbbi megtorlásokból persze neki is kijutott: kirúgták munkahelyéről, később jogosítványát is elvették.

Vida Mihály elmondta, a Szegedi ballada című film egyik célja az, hogy a
Látatlanban nem

Csala Gabriella, a Szegedi VTV ügyvezetője elmondta, a film vetítésére előre, látatlanban kellett volna kötelezettséget vállalniuk. Számára nem szimpatikus az ORTT pályázati rendszere, amelyben több úgynevezett befogadó-nyilatkozatot kell beszerezni az alkotóknak, hogy a pénzhez hozzájussanak. Ha a film átmegy a szakmai szűrőjükön, mindenképpen bemutatják – mondta. Pavlovits Miklós, a Telin tévé vezetője nem is hallott a készülő produkcióról, Vida nem kereste meg őket. Ő is kiemelte: ha jó lesz a film, szívesen műsorra tűzik.  
téma iránt kevéssé érdeklődő fiatalokat is megérintse az egykori forradalmi történések pátosza. Másrészt a negyvenkét perces alkotás szeretné megörökíteni az '56-os szegedi események helyszíneit, túlélőinek vallomásait és a hatvanas évekig húzódó megtorlásokat.

A filmre négymillió forintot nyert az ORTT-től a stáb, de a teljes költségvetése hatmillió forint lesz. A hat napig tartó forgatás nem csak szegedi helyszíneken zajlik, ugyanis a megtorlások elől sokan a fővárosba vagy más vidéki településekre menekültek – ahol a mai napig is élnek.

A valószínűleg decemberre elkészülő filmet az előszerződések szerint tizenkét helyi televízió mutatja be – a szegediek közül egy sem –, és valószínűleg a Duna Tv is vetíti majd jövőre, a forradalom ötvenedik évfordulóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom