Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

A szegedi papucs megmentése a cél

A szegedi papucs megmentése a célA páratlan lábbeli megmentéséért fogtak össze. - Fotó: Frank Yvette.
A szegedi papucs hagyományainak folytatására alapítványt hoztak létre, amelynek egyik célja, hogy látványműhely nyíljon ismét a városban, illetve a páratlan lábbelit az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára szeretnék felterjeszteni.
A Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhely 2015-ös bezárása után Szögi Csaba táncművész létrehozta a „Mentsük meg a szögedi papucsot" Facebook-csoportot, most viszont új szintre lépett a kezdeményezés: 95 éves édesapja, Szögi Zoltán nyugalmazott jogtanácsos megalapította a Szegedi Papucsért Alapítványt. Az életkor abból a szempontból érdekes, hogy 95 évvel ezelőtt, 1922-ben lett önálló a papucsos mesterség, méghozzá négy jeles szegedi mester, Ménösi Lajos, Nagy Mátyás, Ótott János és Tuksa Gyula jóvoltából.

A frissen alakult szervezet bemutatkozó sajtótájékoztatóján Bárkányi Ildikó néprajzkutató, az alapítvány kuratóriumi tagja emlékeztetett, hogy fél évezredes hagyománnyal rendelkező lábbeliről van szó, a török hódoltság idejéből ered készítése. A 20. század elején 50 és 80 között volt a szegedi papucsos mesterek száma, és mintegy félszáz önálló műhely is működött egészen az államosításig. A szegedi papucs persze változott az idők során, igazodtak a készítők a divathoz és a polgári elvárásokhoz. Érdekesség, hogy Szögi Csabának, az alapítvány kuratóriuma elnökének a nagyapja készített először kétlábas-pomponos lábbelit, mert az egylábas papucs bár tetszetős viselet volt, nem volt elég kényelmes az asszonyoknak. Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy megmentsék a bársonyfejű, hímzett, hagyományosan kézzel varrott lábbelit, szeretnék továbbadni készítésének fortélyait a fiatalabb generációknak. Ezenfelül népszerűsíteni szeretnék a szegedi papucsot hazánkban és határainkon túl egyaránt a tudományos kutatások és az innováció támogatása mellett. Egy új látványműhelyt is létrehoznának, ahol papucsgyűjtemény is várná az érdeklődőket.
A páratlan lábbeli megmentéséért fogtak össze. - Fotó: Frank Yvette
Szögi Csaba elmondta: még a Néprajzi Múzeumnak sincs szegedi papucsa, nemhogy a vidéki kiállítóhelyeknek, és ezen a helyzeten is változtatni szeretnének. Elsőként egy pár 1980-ban készült Rátkai-féle, kézzel varrott papucsot ajándékozott ifj. Lele Józsefnek, hogy ezzel gazdagítsa tápéi néprajzi gyűjteményét. Bejelentették azt is, hogy a szegedi Móra-múzeumban a szegedi papucsot bemutató, Páratlanok című kiállítás jövő év augusztus végéig lesz látogatható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónap, két turné: Indiai zeneiskolában tanított magyar népdalt Tandi Flóra

Hollandiában és Indiában koncertezett novemberben a szegedi születésű énekesnő, Tandi Flóra Sinha Róbert gitárművésszel. Tovább olvasom