Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A szegedi söröskorsókirály

Magyarország egyik legnagyobb söröskorsó-gyűjteménye Szegeden van. Polonkai Sándor polcain 1803 különféle kupa ékeskedik. Kuriózumokban nincs hiány: az egyik legkedvesebb ivója a 160 éves üveg Kossuth-korsó. A gyűjtő azonban nem fogyaszt árpalevet, csak bort.
Polonkai Sándor kedvenc Kossuth-korsójával. Fotó: Gyenes Kálmán
Melyik korsót emeljük le a polcról? – vakarja meg füle tövét a szegedi Polonkai Sándor, Magyarország egyik legnagyobb söröskorsógyűjtője. Mind a szívéhez nőtt, mindhez van egy története. Az előszobában álló húszliterest ötvenedik születésnapjára kapta, amit a négy évvel ezelőtti szegedi sörfesztiválon ki is próbált: negyven korsóval csapoltak az agyag „hordóba". Az ital-nagykereskedő gyűjteménye első darabját huszonnyolc éve a hadseregbajnokságon megnyert súlylökő verseny után tehette a polcára. Azóta a garázst, a konyhát és a szobákat is az üveg-, porcelán-, fa-, cin-, ón-, rézkupák díszítik.

– A napokban fejeztem be a gyűjtemény átrendezését, kategorizálását. Egy hónap alatt mind az 1803 darabot áttörölgettem, kifényeztem. A feleségem mosolygott is – mondja a lelkes gyűjtő, aki 1999-ben tizenketted magával megalapította a söröskorsógyűjtők egyesületét, melynek Magyarországon ötven tagja van, és a hét végén Szegeden rendezik közgyűlésüket. Nem mindenkit vesznek be soraikba, szigorú feltételeknek kell megfelelni: az elsődleges kritérium a megszállottság, az elhivatottság. A tagok között van, aki csak vitorlás díszítésű, vagy csak kék korsókat dédelget lakásában.

Polonkai úr mindenevő: korsói többek között vadászjeleneteket, országokat, városokat, sörmárkákat, szigetvilágokat, népművészeti motívumokat jelenítenek meg. Különösen büszke a magyarság történetét feldolgozó ivóira, amelyek közül is a legféltettebb kincse a 160 éves üveg Kossuth-korsó, amit újságpapírba becsomagolva egy kiskunhalasi vályogház padlásán, kasban találtak. Háromezer forintért vette, de ennél többet az árakról nem nagyon szeretne beszélni, mert szerinte a tárgyak eszmei értéke felbecsülhetetlen. Annyit azért elárul: amikor hatszáz darabos volt a kollekciója, egy kocsmáros vadonatúj gépkocsit ajánlott érte.

A gyűjtő álmai

Egy Nürnberg melletti kis faluban van a világ legnagyobb söröskorsó-múzeuma: négyezer-ötszáz kupát gyűjtöttek össze. Polonkai Sándor ebben az évben szeretne eljutni a szentélybe. Tervei között azonban más is szerepel: kuriózum lenne egyik polcán egy grönlandi korsó. Legnagyobb vágya azonban a magyar királyokat megmintázó sorozat elkészíttetése.

– Soha semmi pénzért nem válnék meg féltett kincseimtől. Itt van a barcelonai sorozat: van, amelyik a futballcsapat himnuszát játssza, a többi bemutatja a város nevezetes épületeit – mutatja, majd elővesz több olyan korsót, amelyek sorszámozottak. Ezekből limitált mennyiséget adtak ki: a Beatleskorsó, rajta a híres Abbey Road szám címével egyedülálló hazánkban. A háromezer Harley Davidson-os közül övé a 147., de felfedezzük a polcon az 1499 óta Prágában ugyanazon a helyen álló Ufleku sörözőben használatos korsót is.

– Ha különleges sört kapok, akkor fogyasztom az árpalevet a hozzá illő korsóból. Különben bort kortyolgatok – mondja Polonkai úr, aki a korsókon kívül söralátéteket és borokat is gyűjt. Természetesen első számú favorit a tokaji, melyből ezer üveg fekszik „pincészetében". Negatív kuriózumként leveszi a tartóról a szlovák tokajit is. Azt mondja: ha úgy vigyáznánk a hungaricumra, mint a németek a korsógyártásukra, akkor nem akarnák a franciák, az olaszok és az ausztrálok is magukénak a világ egyik legjobb borának a nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom