Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A szegedi Szilágyi Gábor a trónörökös útitársa volt

Másfél évig tárgyalt álmai cégével, amíg megszerezte a belgiumi munkát. A szegedi Szilágyi Gábor (képünkön) hat éve él Belgiumban, egyedüli külföldiként dolgozik egy nagyvállalatnál és nemrég Fülöp herceg útitársa volt.
Fotó: DM/DV
Egyedüli külföldiként dolgozik egy nemzetközi hírű belga nagyvállalatnál, és nemrég a belga trónörököst kísérte oroszországi útjára a szegedi Szilágyi Gábor. A férfi hat évvel ezelőtt költözött a nyugat-európai országba, de még mindig szegedinek vallja magát.

Hogy miért éppen Belgium? Gábort nem az ország, hanem a cég, a tekintélyes Sabena Technics nevű repülőgép-karbantartó vállalat vonzotta. A Szegeden érettségizett, majd a kijevi repülőmérnöki egyetemen okleveles rádiómérnöki diplomát szerzett Gábor előbb a Malév repülőgép-karbantartó leányvállalatánál dolgozott, majd másfél évig tartó tárgyalássorozatba kezdett álmai cégével. Fél év próbaidő után felvették.

– Az állás megszerzése nemcsak Magyarországon váltott ki csodálkozással vegyes elismerést, hanem a Sabena Technicsnél is. 2000-ben rajtam kívül külföldiként csak egy kanadai és egy dán állampolgár dolgozott a vállalatnál. Mára egyedüli külföldiként dolgozom a majdnem 2500 ember között. Nemrégiben értékesítési alelnökké neveztek ki, feladatom az, hogy segítsem a cég elsősorban kelet- és közép-európai terjeszkedését – mesélt különleges karrierjéről Gábor.

A magyar mérnöknek sem személyes, sem szakmai problémái nem voltak a beilleszkedéssel. Eleinte ugyan kuriózumként kezelték munkatársai, de hamar befogadták. Azért érték meglepetések.

Bizalom

„Belgiumban soha senki nem feltételezi a másikról, hogy be akarja csapni, át akarja verni. A munkaeszközeimet – mobiltelefont, laptopot és a vállalati autót is – úgy vettem át, hogy még egy átvételi elismervényt sem kellett aláírnom. Az első gépkocsi kulcsait úgy nyomta a kezembe egy számomra ismeretlen illetékes, hogy megkérdezte a nevemet, és megmutatta, hol áll az autó... Az egyik legtanulságosabb eset egy üzleti ebéden történt. Az étteremben, ahol én voltam a vendéglátó, nem működött a hitelkártya-leolvasó rendszer. Mivel nem volt nálam elég készpénz (soha nincs, mert Belgiumban mindent és mindenhol kártyával lehet fizetni), az étterem dolgozói elnézést kértek, és megkérdezték, hová küldhetik a számlát. Megmondtam, fölírták, és anélkül, hogy bármilyen igazolást kértek volna, távoztam. Néhány hét múlva megérkezett a számla, én visszamentem az étterembe, rendeztem a tartozást, és megköszönték a fáradságomat."

– A magyarországihoz hasonló barátkozás, közeledés errefelé nem divat. A belgák egymást sem nagyon hívják vendégségbe. Ha találkozni akarnak, inkább közösen elmennek egy étterembe. A kollégáimmal már többször voltam sörözni, sőt néhányukat magunkhoz is meghívtam. De viszonzásban még nem volt részem, az ígéretek ellenére sem.

Gábornak ugyan könnyen ment a beilleszkedés, de két kamasz fia nehezebben alkalmazkodott. Mára ők is otthon érzik magukat. Egyikük már most, másikuk ősztől a leuveni katolikus egyetem hallgatója.

A szegedi férfit nemrég az a megtiszteltetés érte, hogy tagja lehetett az üzletemberekből álló 250 fős delegációnak, amely a trónörököst, Fülöp herceget kísérte Oroszországba. Az utazás előtt a repülőipart képviselő üzletemberek külön is találkoztak Fülöppel, így a herceg értesült róla, hogy egy magyar szakember is lesz a társaságában. Gábor szerint a trónörökös kellemes és intelligens ember. Különösen kedvelik a belgák a feleségét, Mathildet, aki elkísérte a férjét az oroszországi útra is.

– Az út több rendezvényén is részt vettem, ahol a herceg is jelen volt. Így például azon a látogatáson, amelyet a korábbi zárt város, Zsukovszkij egyik tudományos kutatóintézetében tettünk. Konkrét üzletek ilyen alkalmakkor nem köttetnek. Az efféle magas rangú látogatások legfontosabb hozadéka, hogy lendületet adhatnak a későbbi üzletkötéseknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom