Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A szegedi szingli férjhez akar menni

Szeged - Egy felmérés szerint a magyarországi szinglitársadalom 85 százaléka a tartós párkapcsolatot tartja ideális életformának. Megdőlni látszanak a sztereotípiák, kiderült, a szingliséget csak múló állapotnak tekintik a szegedi nők.

Bár mindig is léteztek független, egyedülálló nők, a modern szingli életmód igazából néhány éve alakult ki. A huszonévesek körében nem meglepő, ha valaki éppen egyedül, pár nélkül él. A „szinglimítosznak" köszönhetően – amelyet az amerikai Szex és New York első epizódjának vetítésére datálhatunk – ez a fajta lét divatosnak számít. S függetlenül attól, hogy valaki azonosul-e az ilyen nőkre jellemző tipikus tulajdonságokkal, direkt vagy önhibáján kívül stagnál ebben az állapotban, szinglinek nevezi magát, s a környezete is így minősíti.

Párban az igazi

Utasi Ágnes szociológus egyik vizsgálatában a fiatal szinglikre vonatkozó jellemzőket ellenőrizte: 668 harmincas éveiben járó budapesti és szegedi diplomás szinglit kérdezett meg. A felmérésből kiderült, hogy a szinglikre aggatott jelzők a szinglitársadalom kisebb hányadára igazak csupán. A szinglik nem önzők, a megkérdezettek 85 százaléka a tartós párkapcsolatot tartja ideális életformának, és csak 15 százalékuk maradna szívesen szingli. Az állandó kapcsolatra vágyók 20 százaléka a jelenben a házasságot képzelte el ideális párkapcsolati formaként.

Keresztesi Alexandra világbajnok kajakost is illették már e jelzővel, amely bár szerinte egyfajta megbélyegzés is lehet, maga a szingli elnevezés egyáltalán nem zavarja. – A filmek hatására egyfajta negatív jelzőként vonult be a köztudatba a szingli szó. Olyan nőket jellemez, akik törtetők, karrieristák, át akarják venni a férfiszerepet. Divatból élnek egyedül, rámenősek. Ezt nem találom jónak, és számomra nem is ezt jelenti a szinglilét, nem sorolom magamat ebbe a kategóriába. Csak azért, mert egyedül vagyok, nem játszom el ezt a szerepet. A szingliség sok nőnél nem életforma, hanem csak egy állapot, amikor még nem találta meg a megfelelő párt. Sportolóként nagyon sok időt edzőtáborban vagy külföldön töltök, ezért nem is jut idő a párkeresésre. Nálam ez nem központi téma – mondta Alexandra, aki azt is elárulta, már nem is igazán a szinglitábort erősíti, hiszen éppen a napokban vette kezdetét új párkapcsolata.

Párkapcsolatból jutott bőven a szegedi Nagy Anitának is, aki egy országos hálózattal rendelkező kozmetikai cég üzletkötőjeként dolgozik. A harmincas évei felé közeledő nő nem tagadja, hogy eddig direkt a szinglik életét élte. – Kifejezetten ódzkodtam a tartós párkapcsolattól, hiszen mire a huszonötöt töltöttem, már két nagy szerelmi drámán is túl voltam.

Eljegyzés, megcsalás, majd fájdalmas búcsú. Akkor elhatároztam, hogy egy darabig a munkámat helyezem előtérbe a párkapcsolattal szemben. Ha megkérdezik, hogy van-e párom, mégsem azt mondom, hogy szingli vagyok, mert ennek a szónak manapság negatív kicsengése van. Pláne amióta az egyik politikus szinglihordának titulálta az egyedülálló nőket – magyarázta Anita. A diplomával, nyelvvizsgával rendelkező nő – bár régóta egyedülálló – nem ragaszkodik a független életformához. Amikor arról kérdeztük, öt év múlva hogyan képzeli el életét, azt válaszolta, addigra szeretne férjhez menni.

Olvasóink írták

  • 1. B Ati 2008. január 07. 19:19
    „Én aztmondom nincs tökéletes párkapcsoalt! Mindig leszenk gondok és ezeket a problémákat meg kell oldani! EGY ÉRDEK A FONTOS ÉS AZ ISTEN SZENT ÉRDKE KÉPPEN FOGJUK FEL AZ AZ,HOGY A GYEREK SINLI MEG AZ EGÉSZET! Sok az elvált,othagyott családi szeretet és gyereként megélni ezt borzasztó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év innovációja díjat a GriffSoft Informatika Zrt. kapta

A Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki 2007 végén Csongrád megye… Tovább olvasom