Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

A szegedi Titanic - búcsú a Szőke Tisza hajótól?

Szeged - A Szőke Tisza egykor Szeged belvárosának egyik látványossága volt. Ma a tápéi kikőtőben roskadozik a szebb napokat is megélt hajómatuzsálem.
1917-ben készítették Budapesten, az akkor Habsburg uralkodóról, IV. Károlyról elnevezett hajót. A Monarchia felbomlása után Sasra, majd Szent Imrére keresztelték. A II. világháború után Felszabadulás, 1978-tól pedig Szőke Tisza a neve.

Az egykor több száz fő befogadására alkalmas hajó ma inkább egy rozsdatenger. Ez nagyon jól látszik azon a filmen, amit nemrégen töltötték fel a YouTube-ra.

Búcsú a Szőke Tisza hajótól.
Videó: Illés Tibor / panorama-foto.hu

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. andrea2 2009. július 22. 14:59
  „Nagyon szomorú, hogy nem vigyázunk értékeinkre, hogy a Szőke Tiszát "unokáink sem fogják látni", ha így haladunk. De nem csak a Szőke Tiszára nem figyelünk, számtalan szép, régi ház van a városban, igen rossz állapotban. Elég csak a Csaba utcai napsugaras házat említeni... Pár éve fényképezem a régi, napsugaras, és nem napsugaras paraszt-polgár házakat, hogy legalább fényképen megmaradjanak,mert ezen házak nagy részét már lebontották, helyt adva modern, jellegtelen többemeletes épületeknek. Nagyon ritka, hogy szépen felújítják a házat, de erre is van jó példa, a Petőfi sugár úton, az alsóvárosi Szabadság téren... Jó lenne, ha a városvezetés odafigyelne ezekre a földszintes, a régmúltat idéző épületekre, hiszen az a nemzet, mely nem becsüli meg a múltját, nem érdemli meg a jövőt...”
 • 31. őrgróf 2009. július 20. 11:04
  „Szinte biztos, hogy nem 1978 óta hívják Szőke Tiszának, én már egyetemi éveim alatt (1964-70) is buliztam ott..
  Egyik megálmodója és tervező mérnöke - ha jól tudom - a szomszédunkban lakó Pozsgay Gyuszi bácsi volt. Az éttermi árak - szinte mindenütt - borsosak, pedig lehetne olcsóbban is: a szinte megehetetlenül nagy adagokat csökkentve pl. Az italokat sem kellene "aranyáron" mérni, és akkor volna forgalma ezeknek a helyeknek!
  Sajnálom a Béke és a Szabadság - nem is tudom, mi volt a harmadik neve - úszóházakat, a belső "kosarukban" tanultam meg úszni jómagam is...Valóban meg kell valósítani a " Szeged főutcája: a Tisza" projektet! Hajrá ifjú titánok, jobb és baloldaliak egyaránt!”
 • 30. Yossarian 2009. július 18. 18:59
  „ez modern korunk vadkaitalizmusának szomorú példája. a nyolcvanas évek végétől az összes feltörekvő vendéglátós vállalkozó lehúzott róla egy bőrt. de költeni rá egyik sem akart. így csak pusztult szegény.
  sajnálom.”
 • 29. Commander-V2 2009. július 18. 11:46
  „De jó volt a Szőke Tiszán táncolni, csajokat megismerni, sokat inni. :) Ez már a múlt. Minden hajóra eljön a vég, és ha százmilliókból lehetne csak megmenteni, biiztosan nem éri meg, mert nincs az a vendégkör aki aztán kifizetné az árát.”
 • 28. S.D. 2009. július 18. 08:56
  „A régi szép idők :(....de sokat jártam a "Hajóra" bulizni :)...és milyen jó volt!!!! Azok az idők sosem jönnek vissza már :(....ahogy Szeged sem lesz az "igazi" e csodás építmény nélkül :(....és már nem is csodás :(...sajnálom,h így tönkrement és senki nem tett annak érdekéban semmit,h rekonstruálja :(....elszomorító!!!!!!!!!!!!!!”
 • 27. Boytronic 2009. július 18. 06:56
  „mon 10....Csak egyetérteni tudok veled,igen lassan minden "révedezős"szegedi jellegzetességünktől "megszabadit"valaki vagy valakik minket,de ez nem mindanyiónknak fontos ugy látszik,enyhe tulzással azt is mondhatnám hogy az ilyen "betyárokos"vélemények miatt van 3-Tescónk-2-Lidl-ünk stb voltam a napokban a cserepesori Tescós-nevezetességünkben KONGOTT az ürességtől,kinek jó ez???De a szőke tisza az persze "gazdaságtalan és le vele,öreg már a belvárosi hid is felrobbantani!!!::))))”
 • 26. mon10 2009. július 17. 22:33
  „Elöször is egy link a magyar helyzetröl ha valakit esetleg érdekel (tényleg reális) : http://www.youtube.com/watch?v=PpHPXyL4cHg
  És egy másik link az viszont a szerencsétlen hajokról:
  http://sarmasi-zoli.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=481434

  SZÉGYEN! Ilyen és ehhez hasonló matuzsálemek hagyunk az enyészet martalékává válni! De itt már a hozzáállással is sulyos gondok vannak:
  "Arra pedig mérget veszek, hogy amennyiből fel lehetne újítani azt a teknőt, annyiból akár venni is lehetne egy jó állapotú ugyanilyet"
  az emberek már a saját szüleiket is eldobják ha öreg és magatehetetlen, könnyebb más nyakába varni mint hogy viszonozza azt amit valaha ö kapott.
  Ez csak egy ideje divat hogy sorazatban gyártjuk a különbözö árucikkeket, régen szinte semmiböl nem volt két egyforma és több becsületük is volt a tárgyaknak. Most mindent használunk majd eldobjuk mert jött egy uj és szebb, miközben a régi is jo csak az már nem divatos igy eldobjuk.
  Fogy a nyersanyag fogynak az energiakészletek a szemét meg csak gyülik amig benem temet minket.
  A szerencsétlen hajót is ha nem hagyták volna igy lepusztulni hanem folyamatosan karbantartják gondozzák megbecsülik most nem a tápéi öbölben várná a sorsát.
  Nagy kár lenne érte és társaiért ha végleg eltünnének és csak a lexikonokban maradna nyomuk!

  Én remélem fogok találkozni a Szöke Tiszával evvel a jobb sorsra érdemes hajoval a Tisza vizén ahová való régi pompájában!”
 • 25. Byron67 2009. július 17. 21:29
  „A szegedindex.hu megbízásából a hajó belsejéről is készültek megdöbbentő fotók:
  http://www.youtube.com/watch?v=8K_u5im8OBQ
  Ez a film talán még több emléket hoz elő.

  A hajó kálváriája a fenti oldalon olvasható.

  Egyébiránt volt egy Szőke Tisza I. hajó is, mely 1960-1978 között a mostani Szabadság úszóház helyén működött.
  Erre ki emlékszik?

  Baráti üdv:
  Illés Tibor”
 • 24. pille 2009. július 17. 21:03
  „Csendben megjegyezném,hogy Győrben van egy szépen felújított hajó, igaz nem ilyen nagy,mint a szegedi. Éttermet csináltak belőle. Egyik része pizzéria, a másik étterem.Normális megfizethető árakkal, ételkülönlegeségekkel,élőzenével. Szinte mindig telt ház van. Ja és szegedi pincérrel.Nem hagyták,hogy az enyészeté legyen a régi hajó.”
 • 23. mentelmi-jog 2009. július 17. 19:35
  „Ilyen gazdasági helyzetben minek és kinek állítsák helyre? Most zárt be a Szeged étterem is, de a többit is meg lehet kérdezni, hogy hasonló forgalom mellett meddig fogják még húzni, de majd pont a koszos Tisza fölé mennének pénzt költeni az emberek...?! Ugyan már... Révedezni lehet, meg jönni a szép emlékekkel, de fél másodpercig gondolkozni rajta az már fájdalmas. Legalábbis ezt szűrtem le a hozzászólások alapján... Arra pedig mérget veszek, hogy amennyiből fel lehetne újítani azt a teknőt, annyiból akár venni is lehetne egy jó állapotú ugyanilyet.”
 • 22. pocckiraly 2009. július 17. 18:14
  „Bocs mindenkitől, de nekem a Szőke Tisza nem jelent semmit! Viszont az, hogy gyerekkoromban állandóan kotorták a Tisza medrét, és volt sétahajó, az igen! Nem volt ilyen koszos a Tisza sem akkor!! Az úszóházakról annyit, hogy alig vártuk, hogy tavasszal felhozzák őket a télikikötőből! Az is egy színfolt volt a szegedi Tisza parton, nagyon sokan jártak oda! Amikor ezek megjelentek, tudtuk, itt a nyár!!!! Sajnos, nem tudom miért, de egyre kevesebben vannak! Arról nem beszélve, hogy az un. "kosár" sincs már rajtuk, így nem lehet mást csinálni, csak napozni!! Pedig az úszóház feladata első sorban a fürdőzés, másodsorban a csónakázás volt! Nehéz is volt feljutni rá!! Megvolt a törzsvendég-kör, akik minden évben ott voltak! Valaha..........!!! Csak ennyit akartam hozzászólni és bocs, ha valakit ezzel megbántottam volna!!!”
 • 21. halak33 2009. július 17. 17:20
  „Hát igen, a Szőke Tiszának meg volt a varázsa! Gyermekkoromban fent ülni és meginni egy jó kis üditőt, aztán bulizni rajta és dolgozni is jó volt ott!! :) Mindenesetre nagyon hiányzik, Szeged "hiányos" nélküle!! :)) Tényleg jó lenne, ha valaki nyitna valami jó kis étterem/söröző/kávézó jellegű helyet!! Biztos lenne forgalmuk!! :)) Remélem valaki felébred végre Csipkerózsika álmából Szeged vezetőségéből, ha eddig nem sikerült neki?? :(”
 • 20. Boytronic 2009. július 17. 15:34
  „Gubanc!Bocsánat látom megemlékeztél már a katamarán akcióról....::))”
 • 19. Boytronic 2009. július 17. 15:26
  „Emléxik még valaki az iker hajos produksönre???Hát az sem volt semmi,a szőke Tisza pedig jellegzetessége volt a városnak gyermekkorunkban az is élmény volt hogy a mellvédről csak néztük,amig nézhettük,ugyanigy járt az Ujszegedi vigadó és a régi Hungi is ..hát ez nem tul szivderitő...!!!”
 • 18. varadipal 2009. július 17. 15:13
  „Így múlik el a világ dicsősége. És így élnek jól az adónkból a tulajdonos haszonleső ingyenélő Pató Pálok.
  Ez kimerít néhány BTK-s törvényi tényállást, csak egy-két lokálpatrióta ügyvéd kellene, aki hajlandó lenne egy kicsit pénzhajhászás heyett a közösség javára is tenni valamit. Eszterházy gróf valagba rúgta volna az intéző urat, ha így gondoskodik a kapáról, meg a vetőgépről.
  A jó gazda köteles gondossága hiányának ékes példája. Szégyen!”
 • 17. csakaszeged 2009. július 17. 13:23
  „JoyceLynn!
  Valóban arról volt szó, h a szeviép megvette és felújítja, de gondolom most Pistrui úrnak egyébb fontosabb dolga van....
  Pedig de jó is lenne”
 • 16. kisbuta 2009. július 17. 13:02
  „Hát, kedves Illés Tibor csak ennyit: köszönöm. Ott voltam. Újra.Talán soha többé.”
 • 15. gubanc 2009. július 17. 12:59
  „Mertünk nagyot álmodni! Ott a másik rozsdatemető az ipari kikötőben Milleneumnak hívják. Az a másik Titanik.
  Ez a városban két ismert JÓNAGYLENYÚLÁS! A Boszorkány-szigetnél ott a szovjet kárpótlásból kapott
  Tisza királynője I, továbbá II, és még III. folyamtengerjáró (nem tréfa: három hajó) ENYÉSZETNEK ENGEDVE!
  Itt rohadt szét a MAHART valamikori hajóparkjából 10-12 400 tonnás Z-hajó is.
  SZEGED egy hajótemető ozt JÓ NAPOT!
  Itt mindent lehet.”
 • 14. Byron67 2009. július 17. 12:46
  „A videó és képanyaggal kapcsolatos apró megjegyzés:
  A szegedindex.hu megbízásából készültek a képek, a témáról szóló bővebb írás és a képanyag is itt található.
  Elnézést, ha reklámszagú a dolog, de így a korrekt.

  Üdvözlettel:
  Illés Tibor”
 • 13. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. július 17. 12:35
  „Kibaszott nagy szégyene ennek a baszadék, élhetetlen, értékeire szaró, azokat aktívan pusztító városnak, hogy hagynak elrohadni egy elképesztően gyönyörű ipari műemléket.

  Kitüntetnek viszont egy köcsög Novák Istvánt.

  Egyébként nem úgy volt, hogy a Szeviép megvette a hajót, hogy felújítsák? Nehéz lett volna utánanézni, ha már idefostok egy értelmetlen cikket?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guanakó született a Szegedi Vadasparkban

Szeged - A vadasparki „baby boom”-ból egyre kevesebben akarnak kimaradni, legutóbb a… Tovább olvasom