Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A szegedi utazási irodák bírják a macerás ügyfeleket

Tengerpartra utaznánk ketten, fejenként százezerért. Mindegy, hogy hová, csak víz mellé, és egyre megy, repülővel, avagy saját kocsival közelítenénk rá a célállomásra. Ezek azok a válaszok, amelyektől egy utazási irodában agyvérzést kapnak.
Tengerpartra utaznánk ketten, fejenként százezerért. Mindegy, hogy hová, csak víz mellé, és egyre megy, repülővel, avagy saját kocsival közelítenénk rá a célállomásra. Ezek azok a válaszok, amelyektől egy utazási irodában agyvérzést kapnak. Teszteltük a szegedi traveleket, a nők, férfiak nyugodtak, bírják a macerás ügyfeleket.

A főszezont szeretnénk fejenként százezerből megúszni, természetesen tengerparton, és nem lenne baj, ha repülővel utazhatnánk. Házaspár vagyunk – mondom a Z(s)eppelinben, az első utazási irodában, ahová beesek a kánikulában.

Nyerő a görög „reláció"

A „mégis, hová?" kérdésre olyan közelítő válaszokat adok, mint Görögország, Spanyolország... Igen, jöhetnek a görög szigetek, bólogatok a helyszínt behatárolni próbáló kísérletre, amelyet az alkalmazott tesz. De előbb udvariasan hellyel kínál, megcsap a légkondi kellemesen hűvös szele.

És már indulunk is a képzeletbeli útra: a számítógép ontja a friss akciós ajánlatokat. A partner irodák – amelyek útjait a Z(s)eppelin árulja – naponta jelzik, melyik turnus szabad még. Már 48 ezerért apartmant kaphatunk Korfun július 1-jétől – ugyanez a kategória Krétán 69 ezer –, ezekhez az összegekhez kell hozzáadnunk a húszezres reptéri illetéket, a négy- és hatezer forintos transzfert, valamint a napi 420 forintos biztosítási összeget. Vagyis benne vagyunk a százban, még egy kevés pénzünk marad is, de csak görög „relációban".

Turizmus és múzeumok

A dél-alföldi régió turisztikai szakembereinek és muzeológusainak szakmai tanácskozását rendezték meg tegnap a Móra Ferenc Múzeumban a múzeumok és turizmus kapcsolatáról. A Budapestről és az ország különböző pontjairól érkezett vendégek többek között arról hallhattak előadásokat, hogy a Magyarországra érkező turisták mintegy 20 százaléka azért érkezik hazánkba, hogy múzeumokat, kiállításokat látogasson.

Spanyolországban, a Costa Braván szállodában találunk hasonló árakat, ráadásul teljes ellátással, igaz, szerényen mindössze két csillag jelzi a szálloda besorolását. Az utas gyanakszik, az ügyintéző telefonál, felveszi a kapcsolatot a társirodával, az interneten fotók érkeznek. A döntés a mi kezünkben. Alszunk rá, ha visszamegyünk, és harminc napon belül utaznánk, le kell perkálnunk a teljes árat, máskülönben csak 40 százalékot kérnek.

Apartman példa

A saját montenegrói és horvát szállásairól híres Adria Toursnál azonban már azért is pénzt – általában 10 ezer forintot – kérnek, hogy megkérdezzék a horvát partnertől, van-e az igényeinknek megfelelő szabad apartman a kívánt időpontban. A válasz általában másnapra érkezik meg. Fotót nem tudnak mutatni, de ez az utazási tanácsadó szerint nem számít, a házak hasonlítanak egymásra külcsínben és belbecsben egyaránt. A katalógusban lefényképezett ház csak „apartman példa", ahogy írják.

Arra a kérdésre, miért van szükség a foglalóra, azt a választ kapom, korábban sokan nem jöttek vissza fizetni, miközben ők már értesítették a partner utazási irodát. Ha azonban „spanyolba" vagy „görögbe" szeretnék utazni, azonnal felveszik a kapcsolatot a partnerrel telefonon, és máris megtudhatom, betelt-e a turnus – mondja az alkalmazott, akivel állva beszélgetek. Horvát és montenegrói „viszonylatban" mellesleg saját benzinünkkel együtt beleférnénk a megcélzott fejenkénti 100 ezer forintba.

Az N + Neckermann Partnernél hosszasan elbeszélgetnek velem, kényelmesen elüldögélhetek. Még arra is van időm, hogy belehallgassak egy másik beszélgetésbe: az ügyfél számára nem egyértelmű, kell-e külön fizetni a szállodában a kisbaba rácsos ágyáért. Telefonálnak, és kiderítik, hogy az jár a szobához.

Van spanyol is

Amikor közlöm, mindegy, hová, csak tengerpartra és százezerért, elővarázsolják az összes ajánlatot a számítógépből. Krétán szállodában, illetékestül kijövünk 105 ezerből egy július 8-ától érvényes akciós ajánlat szerint. Van ugyan „spanyoluk" is ennyiért, de az buszos út: Mallorcát szállodában, repülővel nem lehet megúszni 150 ezer forint alatt. Még elmagyarázzák: csodák nincsenek, a görög szállók a spanyolokhoz képest egyszerűbb ellátást adnak. Ajánlanák még Tunéziát is, de rögtön hozzá is teszik: ha jól akarunk nyaralni, ne menjünk négycsillagosnál alacsonyabb kategóriájú szállodába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis Bálint, a legjobb történész cukrász–pék

A történelem az élet tanítómestere? Hiába. A történelem a szakmunkásképzőkben csak egy közismereti… Tovább olvasom