Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A Szegedi Vadaspark a legnagyobb az országban

Szeged - A Szegedi Vadaspark a legnagyobb az országban, a pécsi a legnépesebb, a nyíregyházi büszkélkedhet a legtöbb látogatóval. A debreceni állatkertben zebrát és zsiráfot is láthatunk, Veszprémben pedig megcsodálhatjuk az ország legnehezebb orrszarvúját.
Az ország tizenkét állatkertjében összesen több ezer vadállat él. A debreceni, a nyíregyházi, a veszprémi, a pécsi és a szegedi vadasparkot hasonlítottuk össze – terület, látogatottság és a lakók szempontjából.
Területét nézve a Szegedi Vadaspark viszi a prímet, hiszen a Tisza-parti városban 45 hektáron sétálgathatunk fel-alá az állatok között. Itt 120 faj 600 egyede üvölt, vinnyog, röfög, kacag vagy éppen némán hallgat ketrecében. A pécsi Állatkert és Akvárium-Terráriumban viszont jobban „össze kell húzni magukat" az ott lakó állatoknak. Mindössze 3,5 hektár áll rendelkezésére a 200 faj majd 1000 egyedének, többek között az oroszlánoknak, a kenguruknak, a majmoknak és a prérikutyáknak.
A Nyíregyházi Állatpark 30 hektárján jól megfér egymás mellett a tengeriuborka és a dinnyesün is. Itt 350 faj 3500 egyedét csodálhatják meg a látogatók. Az állatkert lakói között vannak olyan érdekes élőlények is, mint a hieroglifás teknős vagy az ehető zsákállat.

A szurikáta valóságos sztár. Fotó: Gyenes Kálmán
A szurikáta valóságos sztár. Fotó: Gyenes Kálmán

A vadasparkok között legidősebb a debreceni Nagyerdei Kultúrpark, melyet az ország első vidéki állatkertjeként ötven évvel ezelőtt alapítottak. Az ottani állatok 17 hektáron élik mindennapjaikat. Aki átlépi a debreceni állatkert kapuját, 167 faj 1500 egyedével ismerkedhet meg. Többek között zsiráfot és zebrát is láthat. A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Állatkertben 15 hektáron sétálhatunk. Ott a 600 lakó között láthatunk dromedárt és prérikutyát is.

Látogatottság szempontjából a nyíregyházi vadaspark az „aranyérmes". Tavaly 302 ezer látogatót könyvelhettek el. Debrecenben 280 ezren lépték át az állatkert kapuját. A sorban Veszprém következik 235 ezer nézelődővel, majd Szeged 156 ezerrel. A pécsi állatkertre pedig 122 ezren voltak kíváncsiak.

Egy teknőc és nézői. Tavaly 156 ezren láthatták. Fotó: Frank Yvette
Egy teknőc és nézői. Tavaly 156 ezren láthatták. Fotó: Frank Yvette

S hogy mely lakóra a legbüszkébbek a különböző állatkertekben? Veszprémben Pablo, a szélesszájú orrszarvú miatt dagad az igazgató keble. Ez a páratlanujjú patás ugyanis a legnagyobb az országban: 2,6 tonnát nyom. Pécsen egy víziló a közönség és a vezetőség kedvence. A Bálint nevet viselő 2 tonnás jószág ugyanis olyan szelíd, mint a ma született bárány. Debrecenben az észak-kínai kölyök hópárduc a legnagyobb becsben tartott lakó, hiszen a bébi a kihalás szélén vergődő faj egyik reménysugara. A Szegedi Vadaspark is ugyanezen fontos jövevénnyel büszkélkedhet: az itteni kölyök hópárduc három hónapja született. Nyíregyházán leginkább az afrikai elefántcsalád – két felnőtt és két borjú – kelt érdeklődést, és az indiai orrszarvú is kuriózum, már csak alig száz példány él belőlük szabadon.

Matuzsálemek

Debrecenben egy 42 éves fülesbagoly a rangidős, őt követi a 37 éves holló. Szegeden a krisztusi korú pókmajom számít matuzsálemnek. Pécsett éppen idén lépett 30. évébe a farksodró, amely egy mosómedveféle. A veszprémi állatkert legidősebb lakója egy 35 éves bukázósas, amely a Buki névre hallgat. Nyíregyházán Oteknek, a 29 éves jegesmedvének és Oszkárnak, a 27 éves mandrill hímnek „köszönnek előre csókolommal az állatok". Oszkár a páviánokkal rokon majom faj tisztes kort megélt egyede, átlagos élettartamuk ugyanis 40 év. A természetben a legidősebb ismert jegesmedve 32 éves volt, fogságban pedig 45.


Kukacvasút és dzsungel szálloda

A debreceni Nagyerdei Kultúrparkban hangulatos mediterrán sétány köti össze az állatkertet a Ludas Matyi Vidámparkkal, ahol elvarázsolt kastély és kukac hullámvasút is várja a látogatókat. Ha elfáradunk a nyíregyházi vadasparkban tett sétánkon, akár ott is aludhatunk. A Hotel Dzsungel névre keresztelt szálló az ország egyetlen trópusi hangulatú szálláshelye, háborítatlan környezetben a tölgyerdő mélyén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai ügyelet - Mobilcsörgés bármikor

Szeged - Rendőrségi szóvivőt, tűzoltóparancsnokot, szülész-nőgyógyászt kérdeztünk, hogyan… Tovább olvasom