Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

A szegediek döntő többsége szerint börtönre ítéltek nem vezethetik a várost - távozniuk kell Botka embereinek

A válaszadók 83 százaléka szerint távoznia kell posztjáról Mózes Ervinnek, Solymos Lászlónak és Kalmár Gábornak - derült ki a Fidesz-KDNP által végeztetett közvélemény-kutatásból. A pártszövetség álláspontja szerint börtönbüntetésre ítélt személyként nem vezethetik ezt a várost, s ezt a szegediek is megerősítették.
A VIP-parkolóper néven elhíresült ügyben a Gyulai Járásbíróság első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László legközvetlenebb munkatársait: a polgármesteri hivatalt vezető Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt. A bíróság megalapozottnak tartotta az ügyészség vádját, amely szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak a városnak a vádlottak ingyenes parkolóbérletek osztogatásával, amelyeket úgy ítéltek oda természetes és jogi személyeknek, hogy erre közgyűlési vagy egyéb jogszabályi felhatalmazásuk nem volt.

A bíróság október 2-i ítélete után a szegedi Fidesz–KDNP felszólította az érintetteket, hogy távozzanak beosztásukból, majd Haág Zalán, a kereszténydemokraták helyi elnök-frakcióvezetőjének kezdeményezésére rendkívüli közgyűlést hívtak össze kedden kora reggelre.

– Gyáva módon Botka László polgármester és a szocialisták nem jelentek meg ezen a közgyűlésen, így tárgyalni sem tudtuk az ügyet. A Fidesz–KDNP továbbra is úgy gondolja, hogy börtönbüntetésre ítélt személyek nem vezethetik ezt a várost – jelentette ki Haág csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Közölte azt is, hogy a Fidesz–KDNP egy közvélemény-kutatást rendelt, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a szegedi polgárok miként vélekednek az ügyről. A megkérdezettek döntő többsége, 83 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Mózes Ervinnek, Solymos Lászlónak és Kalmár Gábornak távoznia kell posztjáról.

– Úgy gondoljuk, hogy a szegediek véleménye igenis számít, és azt szeretnénk, ha Botka Lászlónak és a szocialistáknak is számítana, ezért ismételten távozásra szólítjuk fel a címzetes főjegyzőt, az alpolgármestert és a kabinetfőnököt – szögezte le a KDNP-s önkormányzati képviselő.
Múlt héten Botka László közvetlen munkatársait ítélte el a bíróság, most pedig a nyilvánvalóan hozzá kötődő egykori Szeviép-vezért vették őrizetbe - jelentette ki szegedi sajtótájékoztatóján csütörtökön Szabó Bálint.

A jogász azt is elmondta, hogy Baranyi Sándor letartóztatásáról pénteken döntenek a Szegedi Járásbíróságon. A Szeviép-károsultak jogi képviselője azt is elmondta, hogy Baranyit a mórahalmi Mini Hungary-ügy kapcsán vették őrizetbe, és, hogy szerinte a Szeviép-vezérek villáit a cégnyertes közbeszerzési pályázatokon megnyert beruházásokhoz szállított építkezési anyagokból építették. Szabó Bálint emlékeztetett, hogy jövő hétfőn tartják a Szeviép-per várhatóan utolsó tárgyalási napját. A magyar állam a károsultaknak eddig összesen 2,3 milliárd forintot fizetett ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készül a Titanic az augusztusi indulásra

Már készül a Titanic az augusztusi indulásra
Az álmokkal és álmodókkal teli hajó, a Titanic jövő nyáron a Dóm térről indulhat útjára. A hazai ősbemutató rendezésére Somogyi Szilárdot kérte fel a szabadtéri. Tovább olvasom