Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szegediek kedvenc kirándulóhelye lett a Holt-Maros

Beindult az élet a Holt-Maros partján. A rehabilitált tórendszer a kikapcsolódni vágyók paradicsoma lett. Sajnos sem fürdeni, sem csónakázni nem lehet a vizen, hiszen halastóként funkcionál.
A szegediek kedvenc kirándulóhelye lett a Holt-Maros. A több kilométer hosszú kanyargós holtág mindkét partján magasra nőttek a rehabilitáció után ültetett fűzfák. Árnyékukban már korán reggel ott ücsörögnek a horgászok, reggel ők nyitják ki a képzeletbeli ajtót a sétányok végén. Hajdú János már reggel hat órakor kiült a partra.

– Nem is a horgászat kedvéért járok ki, hanem mert gyönyörű az ébredő természet. Egyre több madárfaj települ vissza. A legjobban azt szeretem nézni, amikor a kiskacsák követik a vízben az anyjukat – meséli örömmel a középkorú férfi, Hajdú János .

Körülbelül ötvenen figyelhetik a pecabotjukat ezen a reggelen, majd megjelennek az első kocogók is. Van, aki zenét hallgat futás közben, legtöbben azonban a madárcsicsergésre figyelnek. A sportolni vágyók választhatnak: az egyik oldalon betonos, a másikon kavicsos a sétány.

Fürödni tilos!

A nagy melegben sokan vágyakozva nézik a vizet. Egyre gondolnak: de jó lenne beleugrani! Ez viszont tilos, veszélyes. A vízen csónakázni sem lehet, hiszen halastóként funkcionál.
– Azóta futok rendszeresen, amióta rendbe tették a Holt-Marost. Reggelente harapni lehet erre a levegőt. Örülök, hogy ilyen környezetben élhetek – mondta az egyik hídon lazító mozdulatokat végző Somosi Anita.

A csend nemcsak a horgászokat vonzza, hanem a diákokat is. A vizsgaidőszak egyhangúságát változatossá teszi a természetes környezet. Nagy Diána pokrócra terítette ki a jegyzeteit, és nekihasalva tanult. Jókora elemózsiás kosár is hevert mellette, mindenféle gyümölccsel és rágcsálnivalóval feltöltve.

– Délelőtt nyugodtan lehet tanulni, nem nagy a mozgás. A kutyások sem jönnek, és nem kell attól tartani, hogy a szabadon engedett ebek átgázolnak a pokrócomon – hajolt könyve fölé az egyetemista lány, aki naponta kilátogat a Holt-Maros partjára, bár nem mindig tanul, hanem kikapcsolódásképpen sétál néhány kilométert. Ezt nagyon sokan megteszik. Délutánonként többen kocsikkal érkeznek a parkolókba. A Forgó család minden hónapban legalább egyszer megnézi a Holt-Marost.

– A gyerekek nagyon szeretik a természetet. Nagyokat sétálunk, megfigyeljük a madarakat. Kimegyünk a Tisza és a Maros torkolatához is, és lemegyünk az ártérre. Ahol éppen kedvünk tartja, megpihenünk és társasjátékozunk – meséli István, a családfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 éves Szeged első koedukált kollégiuma, a Herman

Régi kollégisták tértek vissza az elmúlt hét végén az újszegedi Herman Ottó Kollégiumba, amely… Tovább olvasom