Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A szegediek semmibe veszik a tanulóvezetőket

A kevésbé vérmesek csak szolidan tülkölnek, a türelmetlenebbek rajtafelejtik a kezüket a dudán, a legvehemensebbek a záróvonalon áthajtva vagy akár a vasúti átjáróban is megelőzik a T betűs autósokat. Azért arra van idejük, hogy néhány szitkot még odavessenek a megszeppent zöldfülűnek.
Torlódnak a kocsik a T betűs autó mögött. Hamar elfogy a türelem Fotó: Segesvári Csaba
"Figyeljünk a megváltozott időjárásra! Csepereg az eső. Ne felejtsük el bekapcsolni az ablaktörlőt! Kézifék, sebességváltó. Hátsó tükör, első tükör, kuplung, kis gáz" – az oktató gyorsan, határozottan sorolta az utasításokat. A hetedik gyakorlati óráját megkezdő tanulóvezető, Marton Henrik memorizálta a vezényszavakat, majd irányjelzett és elindult a forgalomba.

A hátsó ülésről figyeltük az oktató és a diák együttműködését. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járművezetők, az utunkba akadó járókelők és biciklisek miként reagálnak egy T betűs autóra. Akadtak felettébb előzékenyek és figyelmesek, de a legtöbben türelmetlenül viselkedtek és olykor a közlekedési szabályokat is áthágták, hogy megelőzhessék a szerintük cammogó tanulót.

Alig néhány perce ültünk autóba, máris kalamajkába kerültünk: a Tisza Lajos körúton haladtunk a Radnóti gimnázium irányába, amikor az Anna fürdőnél három autós is a villamossínekre felhajtva előzött meg bennünket. Akadt viszont sofőr, aki békésen haladt mögöttünk, biztos ami biztos, több mint egy autónyi távolságról követett. Lehet, hogy csak a Mercedesét féltette.

A fürdő után tanulónk egy ügyes manőverrel visszafordult a körúton és még arra is ügyelt, hogy előzékenyen kiengedjen egy buszt a megállóból. A kis közjátékot látva néhány gyalogos vérszemet kapott és szinte a Szent István térről szaladt a zebráig, csakhogy átsétálhasson a tanulóvezető előtt. Az oktató, Juhász Csaba folyamatosan jó tanácsokkal látta el tanítványát, aki bár keveset vezetett, mégis meglepő ügyességgel találta fel magát a forgalomban.

– Sokan szenvednek a piros lámpánál. Bepánikolnak az elinduláskor. Henrik szerencsére nem ilyen – mondta az oktató. A Hajnóczy utcában gurultunk, amikor a stoptábla ellenére egy biciklis váratlanul elénk vágott. Henrik ügyesen kikerülte. Az egyirányú Hajnóczy utcából a nagykörútra kellett kanyarodnunk. A manőver nem volt könnyű: egy hölgy előbb jelezte, hogy elenged bennünket, majd meggondolta magát. Az oktató határozottan a fékre lépett. Közben hátulról halk kürt figyelmeztetett, hogy siethetnénk, a következő pillanatban már mellénk is lopózott, majd látványosan lehagyott bennünket egy mögöttünk lelassult gépkocsi.

A Kereskedő köznél egy stopvonalon, egy gyalogos- és bicikliúton, valamint a villamossíneken kellett átverekednie magát a tanulóvezetőnknek. Mindezt lefulladás nélkül. Henriknek ez is elsőre sikerült.

A Bajai útra csak némi várakozás után sikerült rákanyarodnunk a besoroló sávba. Közben három sietős autó előzött meg bennünket jobbról, lehetetlenné téve a továbbhaladásunkat. Szorult helyzetünkből végül egy kamionos segített ki: néhány pillanatra a kedvünkért tartotta fel a forgalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától látogatási tilalom két klinikán

Legalább egy hétig tart az a látogatási tilalom, amit mától rendelt el az influenzajárvány miatt a… Tovább olvasom