Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A szegénység bugyrában

Öt beteg gyereket nevel egy másfél szobás albérletben, havi százezer forintból a Pőcze család. Százezer forintból – ha minden segélyt megkapnak. Ha nem, mint ahogy most januárban, akkor épphogy csak a lakbérre és a rezsire futja. Segítséget szinte sehol nem kapnak.
A Pőcze család egy hónapja költözött Szolnokról Szegedre. Örültek a láda almának. Fotó: Schmidt Andrea
Hangos gyerekzsivaj fogadott bennünket az egyik tarjáni panelház legfelső emeletén. Egymás után szaladtak ki a meleg lakásból a mezítlábas kicsik – örültek a nem várt vendégeknek. Meg annak a láda almának, amit a Hajrá Magyarok Polgári Szövetség vezetője, Gyimesi László hozott nekik, a húszezer forint gyorssegély mellett. Végső elkeseredettségében ugyanis a szövetséget is megkereste Pőczéné Szeghalmi Andrea, aki férjével együtt elkeserítő körülmények között kénytelen nevelni a piciket, és úgy érzi, segítség nélkül ez már nem megy tovább.

A család egy hónapja költözött Szolnokról Szegedre, de laktak már Kecskeméten, Bakonybélben, és talán már ők sem emlékeznek, még hol. A legtöbb idő ugyanis, amit egy helyen tudtak tölteni, egy év volt.
– Vagy eladták a fejünk fölül az albérletet, vagy túl drága volt, vagy olyan körülmények voltak, ahol már nem lehetett élni – magyarázta az állandó hurcolkodás okát az édesapa, Pőcze Gábor. Igaz, épp a hurcolkodás, amire soha nem volt gondjuk, ugyanis két heverőn, egy kiságyon és egy adományként kapott televízión kívül semmijük sincs.

Az apró panellakás is, ahol most élnek, szinte kong az ürességtől. Négy darab bútoruk mellett egy fotel, egy kanapé és egy falikép próbálja otthonosabbá tenni a hangulatot. Ezeket a főbérlő hagyta nekik. Játékról a gyerekek nem is álmodhatnak, egyik napról a másikra élnek. Főként most, hogy a segélyek egy részét nem kapják.

A két nagyobbik gyerekkel 2002 óta az édesapa gyesen van. A családi pótlékkal együtt ez összesen havi 63 ezer forint. Emellé jár még 26 ezer forint gyermekvédelmi támogatás és 17 ezer forint jövedelempótlás is, ezt azonban, mióta Szegedre költöztek, nem kapják. A költözéssel járó papírmunka egy hónapos átfutási ideje miatt ugyanis innen még, Szolnokról már nem folyósítják nekik. Az albérlet és a rezsi viszont ebben a hónapban is elvisz tőlük 50 ezret.

Pőczéék egyelőre nem tudják, miből fogják etetni gyerekeiket, akik ráadásul egytől egyig betegek. A 9 éves Virág és a 7 éves Gabi enyhén értelmi fogyatékos, a szintén 7 éves Laci és a 2 éves Erzsi tejcukorérzékeny, a legkisebb gyerek, a 2 hónapos Bence pedig amellett, hogy koraszülött volt, és 1 hónapig kórházban ápolták, köldöksérvvel küzd és a veséjén is találtak egy kinövést, amit még vizsgálnak, nem rák-e.

Az édesanyának egy személy- és vagyonőri tanfolyamon kívül semmiféle szakképesítése nincs, de csecsemője miatt egyelőre úgysem tudna munkát vállalni. Férje szívbetegsége miatt nem végezhet fizikai munkát. Pedig mindketten nagyon szívesen dolgoznának. A számítógéphez például értenek, így otthon végezhető feladatokat már most is el tudnának vállalni. Kilátástalan helyzetükben szinte bármilyen adomány könnyítene az életükön. Csakhogy eddig bárhol kopogtattak, csak zárt ajtókat találtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisnak látszó tízezressel fizettek Szegeden

Hamisnak látszó tízezer forintos bankjeggyel próbált fizetni egy vevő a hét végén Szeged egyik… Tovább olvasom