Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A szemét pénzbe kerül

Míg Szegeden 1616 forint, addig Szatymazon 1288, Tiszaszigeten viszont 1049 forintba kerül a szemétszállítás egy hónapban. Arra voltunk kíváncsiak, mi a különbség oka akkor, amikor csak a Tisza-parti városban legalább 15 cég foglalkozik hulladékszállítással?
Vadkeleti verseny zajlik a szemétpiacon. Egy-egy nyilvános pályázatra több szemétszállítási cég is jelentkezik, s egymás ára alá ígérve igyekszik elnyerni a szolgáltatási megbízást. Előfordult már, hogy egy-egy olcsósága miatt nyertessé lett vállalkozó által elvitt hulladék az illegális szemétlerakókon végezte. De az is, hogy a cég annyira alacsonyan tartotta szolgáltatási díjait, hogy részben ez az árpolitika csődbe juttatta, mint a két éve az egykori megyei tanácsi-önkormányzati cégből lett magánvállalkozást, a településtisztasági kft.-t. E cég mai létét mellesleg a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. segítségének, illetve résztulajdonosi megjelenésének köszönheti. Most csak Szegeden körülbelül 15, a megyében 40-50 hulladékszállító igyekszik megmaradni a piacon.

Az árversenyből az átlagember annyit érzékel, hogy jelentősen különböznek a hulladékszállítási díjak: ami Szegeden 1616 forint, az például Szatymazon 1288, Tiszaszigeten viszont 1049 forint. Ám a bruttó ár más-más minőségű szolgáltatást takar. A kistelepülések zömében csak a szemét elszállítását vállalja az önkormányzattal szerződött cég, míg a Tisza-parti város szolgáltatója – az uniós normáknak megfelelve – a hulladékgazdálkodás egészét fejleszti és végzi: a szelektív gyűjtéstől kezdve a hulladék környezetkímélő elhelyezésén-feldolgozásán át az újrahasznosításig – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. vezetőjétől. Ez utóbbi két tevékenység költsége viszont lényegesen, legalább 65 százalékkal nagyobb, mint a puszta szemétszállításé. Ugyanakkor ez az Európai Unió által is preferált, például ISPA-pályázati pénzekkel is támogatott jövő.

Az elektromos áram, vagy a víz- és csatornaszolgáltatás hazai díja manapság nagyjából az uniós átlag 85 százaléka. Ám a szemétszállításé a régebbi EU-tag országokban fizetett árnak csak töredéke: a hazai nagyvárosokban 15-20, a kistelepüléseken 5-10 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Józsefre emlékeznek

Gregor József 67. születésnapján, ma 17 órakor avatják fel a Belvárosi temetőben a tavaly októberben… Tovább olvasom