Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szén-monoxid veszélyeiről beszéltek: 11 társasház gáz nélkül, egy 5 éves kislány lett rosszul

A szén-monoxid veszélyeiről beszéltek: 11 társasház gáz nélkül, egy 5 éves kislány lett rosszulFotó: Frank Yvette
Csak a szerencsén múlt, hogy nem szenvedett halálos szén-monoxid-mérgezést egy ötéves kislány röszkei tanyájuk fürdőszobájában.
Pillanatokon múlt, hogy nem szenvedett halálos szén-monoxid-mérgezést egy ötéves kislány hétfőn késő este Röszkén. A tanyán élő gyerek fürdéshez készült, a fürdőszobában egy gázpalackot kötöttek az elsődleges adatok szerint nem megfelelő módon a vízmelegítőre. A fürdőszoba ablaka zárva volt, így a kislány hamar rosszul lett. Az apja akarta megmosni a haját a lánynak, akit már eszméletlen állapotban talált a fürdővízzel félig megtelt kádban. Az apa szerencsére időben érkezett, a kislányt kórházba szállították, ahol jobban lett, így információink szerint már haza is engedték.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A röszkei esettől függetlenül tartott a szén-monoxid veszélyeiről kedden sajtótájékoztatót a megyei katasztrófavédelem és a földgázszolgáltató Szegeden. Rókus Imre tűzoltó alezredes elmondta, hogy a legtöbb mérgezés azért történik, mert nem a jogszabályoknak megfelelően alakítják ki az emberek a melegítőberendezést, illetve elhanyagolják tisztítását. Hívjunk kéményseprőt évente, és ugyanilyen gyakorisággal tisztíttassuk ki a fűtőberendezésünket. Fontos a rendszeres szellőztetés és a szén-monoxid-érzékelő felszerelése. Egy ilyen készülék már néhány ezer forintért kapható. Mórocz Ferenc, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. üzemegység vezetője elmondta, hogy saját adataik szerint idén már nyolc szén-monoxid-mérgezés történt Csongrád megyében, de nem számolták bele a gázpalackok okozta baleseteket. Szomorúan mondta, hogy a 144 ezer szegedi gázfogyasztóból mindössze 22 ezren kérték tőlük a műszaki biztonsági felülvizsgálatot. Sokan lemondják az ingyenesen igényelhető szolgáltatást – mondta –, amikor megtudják, hogy például szabálytalan bekötés miatt kikapcsolják a gázszolgáltatást.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Idén eddig 50 társasházi lakásban kellett főleg gázszivárgás miatt kikapcsolni a gázt, jelenleg Szegeden 11 társasház van gáz nélkül, ami 220 embert érint.

Helyreigazítás

A szén-monoxid veszélyeivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót október 25-én a megyei katasztrófavédelem és a földgázszolgáltató Szegeden. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy október 24-én egy ötéves kislány szenvedett szén-monoxid-mérgezést röszkei házuk fürdőszobájában. Erről október 26-i lapunkban számoltunk be Ötéves kislány szenvedett szén-monoxid-mérgezést címmel. A katasztrófavédelem akkor azt közölte, hogy a fürdőszobában egy gázpalackot kötöttek az elsődleges adatok szerint nem megfelelő módon a vízmelegítőre, és hogy az eszméletlen lányra apja talált rá a fürdővízzel félig telt kádban. A család ügyvédjének megkeresésére az akkor leírt információkat helyreigazítjuk.

Valótlanul közöltük, hogy a fürdőszobában egy gázpalackot kötöttek az elsődleges adatok szerint nem megfelelő módon a vízmelegítőre. Az általunk közöltekkel ellentétben a valóság az, hogy nem volt és azóta sincs arra vonatkozóan olyan elsődleges adat, hogy a gázpalackot nem megfelelő módon kötötték a vízmelegítőre. Valótlanul közöltük, hogy az apa akarta megmosni a haját a lánynak, akit már eszméletlen állapotban talált a fürdővízzel telt kádban. Az általunk közöltekkel ellentétben a valóság az, hogy az édesapa a kislányt nem eszméletlen állapotban találta a fürdővízzel félig megtelt kádban, hanem a kislány hajmosás közben lett rosszul az édesapa jelenlétében.

Az általunk a cikkben megjelentetett kép félrevezető, valamint megtévesztésre alkalmas volt, a közzétett kép nem az esettel összefüggésben készült. Mindezért az érintettek elnézését kérjük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herbalt árult lakásán a nő

Bűnismétlés és a tanúk befolyásolásának veszélye miatt nem jogerősen előzetes letartóztatásba… Tovább olvasom