Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Szentlélek tartja egyben István bácsi házát

Sziksós - Több helyen megrepedt Nógrádi István százéves vályogháza a sok csapadék miatt, életveszélyessé nyilvánították. A 75 éves bácsi szükséglakásba költözhetett, azonban másra sem vágyik, mint hogy visszamehessen szeretett tanyájára.
– Az esküvő után költöztünk ide a feleségemmel. A szomszédos tanyán születtem, itt szeretnék meghalni – hallottuk Nógrádi Istvántól. A 75 éves férfi sziksósi tanyavilágban álló vályogháza a közelmúltban vált lakhatatlanná. A százéves épület nem bírt az utóbbi időben lehullott sok csapadékkal: az alap megsüllyedt, a falakon akkora repedések tátongnak, hogy a két szobából ki lehet látni az udvarra. A férfi és 44 éves fogadott fia, Gyula több helyen is aládúcolta a falakat. A nagyobb szobában egy szekrény tartja a mennyezetet.

István bácsi segítségére „őrangyala", Csorba László sietett. A szociális munkás közbenjárására az idős ember és nevelt fia szükséglakásba költözhetett. Öt évig itt maradhatnának, István bácsi azonban másra sem vágyik, csak hogy visszaköltözhessen a portára, ahol egész életét leélte.

Életveszélyessé vált Nógrádi István sziksósi háza. Szükséglakásba költözött fogadott fiával. Fotó: Frank Yvette
Életveszélyessé vált Nógrádi István sziksósi háza. Szükséglakásba költözött fogadott fiával.
Fotó: Frank Yvette

– Fiatalkoromban én is sokat segítettem a környékbeli időseknek. Boltba jártam, gyógyszert hoztam nekik, etettem-itattam őket. Most nekem kellene segítség. Többször műtöttek, öreg vagyok, szeretném visszakapni az otthonomat – fogalmazott István bácsi, aki korábban a sziksóstói fürdő éjjeliőreként dolgozott. Kevéske holmiját az elmúlt napokban mentette ki az életveszélyes házból a két férfi. A biztosító munkatársa velünk együtt nézte meg az épületet – megállapította: nem fizet.

Csorba László így már csak abban bízik, hátha valaki építőanyagot ajánl fel az idős bácsinak, hogy az életveszélyes vályogház helyén egy ugyancsak aprócska, de stabil házat építsenek.

Olvasóink írták

 • 6. ValakiaSOKKözül 2011. február 21. 20:31
  „A biztosító munkatársa velünk együtt nézte meg az épületet - megállapította: nem fizet.

  Na ez a gusztustalan.....ha volt biztosítása (márpedig ha nem lett volna, akkor mit keresett ott a biztosító embere), akkor mi a fészkes fenéért nem fizet ????
  Szeretem a rohadék biztosítókat, mikor fizetsz egy életen át, majd egyszer a tényleges károd esetén kibújik holmi ürüggyel....”
 • 5. szilléri 2011. február 21. 15:07
  „44 éves fogadott fia mi a tökömet csinál szabadidejében ?????????????????”
 • 4. fapaci 2011. február 21. 11:51
  „gyűjtsünk neki, esetleg majd én is elküldöm a számlaszámot és megúnt, kinőtt pénzt küldhettek.”
 • 3. varadipal 2011. február 21. 09:06
  „István bácsi nagyon előrelátó volt. Legalább nem lesz miért hajbakapniuk az örököseinek.Gondoskodott a testvérek későbbi jó kapcsolatáról. A józan paraszti észből csak a józanság, meg pár tégla -egy kis munkakedv-vel párosítva- hiányzott.”
 • 2. szentmiki 2011. február 21. 08:26
  „nem kell aláfalazni, a szigetelést kellett volna újítani, még simán menthető az épület”
 • 1. papsajt 2011. február 21. 06:09
  „Sajnálom az öreget,de 55 év nem volt elég hogy aláfalazzon téglával?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátria költözik a Pulz utcába

Nem az idegsebészeti klinika, hanem a pszichiátria költözik a Pulz utcába. Az előbbi marad a helyén. Tovább olvasom