Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

''A szépről, a szépekhez''

150 éve, 1857 elején indul meg Pesten Vajda János szerkesztésében a Nővilág című szépirodalmi és divatlap. Ebből az alkalomból mutatjuk be a Somogyi-könyvtár állományában meglévő női lapokat.
A galéria megnyitásához kattintson a képre!
A magyar sajtótörténetnek mindeddig viszonylag feltáratlan területét képviselik ezek a folyóiratok. Néhány korábbi kezdeményezéstől eltekintve hazánkban is a XIX. század második felében és századunk elején figyelhető meg a nőkről és nőknek szóló különféle újságok és magazinok kiadásának fellendülése. Rendkívül sokféle divattal és szépirodalommal foglalkozó lap létezett már ekkoriban is, melyek gyakorta közöltek külföldi divatlapokból átvett modellrajzokat és szépirodalmi írásokat.

Később több újságnak volt – különösen a századforduló után – nőknek szóló melléklete, ami feltétlenül azt jelzi, hogy a nők, mint potenciális olvasóközönség, ekkorra már nagyon jelentős tábort alkottak. A XX. század későbbi évtizedei több száz hosszabb-rövidebb életű női lap kialakulását segítették elő; a század végén pedig országos és nemzetközi hírű magazinok vetélkednek az óriási számú női olvasó kegyeiért.

2007. február 8-tól március 7-ig - Somogyi-könyvtár, földszint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom