Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A szerecsensirályok megmentője

Szeged - Ötvenmillió négyzetméteres a munkahelye a szabad ég alatt, és az is folyton változik. Egy személyben rendőr, biológus, távgyalogló, kubikus és menedzser – a természetvédelmi őr. És aki ezt mind 25 éve kiválóan teljesíti: a szegedi Bakacsi Gábor.
Mindig erdész akart lenni Bakacsi Gábor természetvédelmi őr. Érettségi után szerencséje volt, a pusztaszeri tájvédelmi körzet déli részén, a szegedi fehér-tói térségben megüresedett egy állás. A most 47 éves szegedi szakmérnök huszonöt éve lépett be az első és azóta egyetlen munkahelyére. Időközben módosultak körzete határai, előfordult, hogy dupla ekkora területet őrzött egyedül. A mostani felségterülete megközelítőleg 5000 hektár, azaz 50 millió négyzetméter – ennek majdnem a fele vizes élőhely. A sándorfalvi új tavakkal 33 kisebb-nagyobb sekélyebb tóra felügyel.

Negyedszázada járőrözik Bakacsi Gábor földön, vízen, levegőben. Erdőn-mezőn nyitott szemmel, no meg biciklivel, motorral, gyalogszerrel vagy terepjáróval jár, a hullámokat csónakkal szeli vagy kisrepülővel száll fölébe. Ha a fehér-tói természetvédelmi őr kezdettől a derekára kapcsolt volna egy számlálót, az ennyi idő múltán – havi másfél ezres átlaggal számítva – már legalább 450 ezer kilométert mutatna.

Akcióban. Bakacsi Gábor éppen színes gyűrűs kanalasgémet figyel meg
Akcióban. Bakacsi Gábor éppen színes gyűrűs kanalasgémet figyel meg

– Nem biztonsági őr vagyok, aki csak a kerítés mentén silbakol – mondja. De nem is turista ő, hogy zsebre dugott kézzel kiránduljon naphosszat. Ha kell, botanikai és madártani megfigyelést végez, fotóz, dokumentál, természetjárókat kalauzol, nyomot olvas és rögzít. Bakacsi Gábor nyakában a távcső, hátán a zsákja, benne az irodája: laptop, mobil, fényképezőgép.

Noha az erdész egyedül jár, nem fél. Észérveket használ, de ha ez sem segít, kéznél a mobilja, hogy erősítést hívjon, végszükségben pedig ott a szolgálati pisztolya. Csapott már le kibelezett lopott kocsikra és illegális hulladéklerakókra. Mégis a körzetének legnagyobb kártevői a krosszmotorosok és a quadosok. És ezzel még nincsen vége a teendőinek. Ha szükséges, a természetvédelmi őr beavatkozik a körzet rendjébe.

Ilyen szerencsensirályokat mentett meg a Fehér-tónál a természetvédelmi őr. Fotók: DM/DV
Ilyen szerencsensirályokat mentett meg a Fehér-tónál a természetvédelmi őr. Fotók: DM/DV

Így Bakacsi Gábor vezényletével nemrégiben a fehér-tói Korom-szigeten „ágyaztak meg" a küszvágó csérnek és szerecsensirálynak, hogy kedvvel költsön a kopár tóparton. A száz négyzetméternyi területre 150 méterről talicskáztak iszapot, ugyanis munkagépnek veszélyes az iszapos tó környéke. Elsüllyedhet benne, mint az a lánctalpas kotrógép pár éve, amit csak két lánctalpas tanknak sikerült kimenteni.

Bakacsi Gábort a munkájáért nemrégiben a szakminiszter Pro Natura-plakettel tüntette ki.

Mediterrán ritkaság

A szerecsensirály őshazája a Fekete-tenger partvidéke, vélhetően a felmelegedés vonzotta északabbra Európában. Kihalás szélén álló fajként tartják nyilván, 1953-ban Beretzk Péternek sikerült azonosítania Szeged mellett, ott is annyira ismeretlen volt. Bakacsi Gábor fáradhatatlan küzdelmének köszönhetően az ezredfordulón már a fehér-tói Korom-szigeten számolták meg a legnagyobb európai állományt 150 költőpárral.

Olvasóink írták

 • 3. Lemba 2008. június 16. 18:19
  „Egyszer szeretnem vendegul latni a Kruger National Parkban.”
 • 2. Szalay János 2008. június 14. 13:41
  „Tisztelt Bakacsi Gábor!
  Gratulálunk az elismeréshez! További jó egészséget kívánunk nemes munkádhoz!
  Szalay János”
 • 1. egyszeru polgar 2008. június 13. 08:25
  „Szep hivatas!!! Barcsak mindenki hivatasnak erezne munkajat!
  Koszonet es gratulacio jar Bakacsi Gabornak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertörténet a DEAK tudásközpont

Szeged - Tudásközpontot hoztak létre tavaly európai uniós forrásból a Szegedi Tudományegyetemen… Tovább olvasom