Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A szerelem szigetén, Cipruson

Egy sziget Európa, Ázsia és Afrika határán. Az antik görög kultúra egyik központja, a világ első keresztény országa, manapság pedig az egyik utolsó kettéosztott állam a földön. Ezt a szigetet – ahogy mondják – az isten jókedvében teremtette.
Egy sziget Európa, Ázsia és Afrika határán. Az antik görög kultúra egyik központja, a világ első keresztény országa, manapság pedig az egyik utolsó kettéosztott állam a földön. Ezt a szigetet – ahogy mondják – az isten jókedvében teremtette, a tenger csókolja, színes habok ölelik körül, olajligetek, narancsültetvények, kánaáni kertek, vadvirágszőnyegek borítják. Igazi mediterrán bujaság. Kék ege őszig sohasem borul el, a források partján úgy érezzük, nimfák kacagnak ránk, a napfénytől szikrázó télen a havas csúcsok a „halhatatlanok", az „örök istenek" képzeletét sugallják. Ez Ciprus.

Három óra repülés Budapestről ebbe a kis földi paradicsomba, igazán nem hosszú idő. A Malév mindent megtesz, hogy „kipihenten" induljunk 23.30-kor Larnacába. Arra is gondoltak, hogy időben induljunk vissza, hajnali 4 óra 10-kor, hogy időben, „kipihenve" tudjunk munkába menni – de ez legyen a legnagyobb gondunk. Ciprus minden évszakban az élmények szigete, persze sok függ tőlünk is, mennyire vagyunk kíváncsiak felfedezni Kiproszt, ahogy a ciprusiak a szigetüket hívják.

12 ezer magyar

Ciprus egy lakosra számítva a legtöbb külföldi turistát fogadja a mediterrán országok közül. Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal magyarországi vezetője nem kis büszkeséggel tudatja velünk, hogy évente több mint 12 ezer magyar turista utazik Ciprusra, a fejlődés pedig dinamikus, hiszen évente több mint 10 százalékkal nő az érdeklődés a szigetország iránt. Cipruson kalandozva ne csodálkozzunk, ha magyar ENSZ-katonákkal, vagy katonalányokkal futunk össze, akik megbecsült tagjai az itteni rendfenntartó erőknek.

A Földközi tenger harmadik legnagyobb, 12 ezer négyzetkilométeres szigete csupán 1960-ban lett független ország. Tízezer éves történelme alatt számos kultúra vert itt gyökeret és számos hatalom tartotta megszállás alatt. Sőt tartja a mai napig. A törökök 1974-ben foglalták el az északi részt, ami a ciprusiak számára azt jelentette, hogy jóformán nulláról kellett újjáépíteniük az addig elmaradottabb, déli partokat. Mi tagadás, hatalmas sikerrel.

„Az idegenforgalom szempontjából a megszállás után hirtelen kellett felfejlesztenünk a déli részt. Az északi részen olyan műemlékek, épületek maradtak, amelyek turisztikai szempontból igencsak vonzók. Mára a GDP-nk 20 százalékát a turizmus adja. Évente több mint 2 és fél millió külföldi érkezik hozzánk. A turisták 85 százaléka az Európai Unió tagállamaiból jön. Ebből is látszik, hogy nincs még egy ország Európában, amely ennyi turistát fogadna. Az egy évben idelátogató külföldiek száma több mint háromszorosa a 700 ezer fős lakosságnak" – magyarázza Antonisz Michailides turisztikai miniszter.

Az arannyal átszőtt reggeli napsugár üdvözöl bennünket a ciprus villages – amit magyarul talán falusi turizmusnak lehetne mondani – egyik édes kis falujában Tochniban. Megvan annak is a romantikája, ahogy turistaként, reggel biciklivel vagy lovon „közlekedve" szedhetünk narancsot, majd kipréselve, mint aki jól végezte dolgát, a teraszon ülve, nézzük a távolban az azúrkék tengert mintegy arra várva, hogy kibukkanjon Aphrodité a számtalanszor megénekelt sziklák közül. De így van ez akkor is, amikor hivatalos küldetésben egy filmet forgattunk.

Nem árt pár szót megtanulni görögül. Kalispéra – jó napot kívánok, vagy efharisto – köszönöm szépen. 

Bepillanthatunk e csodás festői környezetben lévő falvak romlatlan, eredeti kultúrájába. Olyan falvakba, ahol szinte megállt az idő. A népszokások, a kézművesség és az iparművészet pedig még mindig a mindennapi élet szerves része. Megismerhetjük a vidéki élet mindennapjait az olívasajtolástól – az olívaszüret novembertől márciusig tart Cipruson – kezdve a híres halloumi sajt készítésééig. Egy tradicionális ciprusi reggeli nem létezik friss halloumi kecskesajt, paradicsom, olívabogyó, uborka és házi kenyér nélkül. Tochni, ahol vagyunk, egy kis mézeskalács falucska Larnaca és Limassol között. A dombok közé épült település kőházaival övezett szűk utcáin eljuthatunk a Szent Eleni templomhoz, majd a főtérhez érve megfigyelhetjük egy kávé kíséretében az itt élő barátságos emberek életét.

A tengeri sportok kedvelőinek szinte földi paradicsom ez a sziget. Még a téli hónapokban is nagyon kellemes az éghajlat, és a napsütést is ritkán zavarja meg egy-egy rövid zápor. Egy évben több mint 300-ra tehető a napsütéses napok száma. A táj rendkívül változatos, aranyfövényű, kristálytiszta vízű strandok, termékeny síkságok, dombvidék, magas hegycsúcsok, például az 1952 méter magas Olimposz. A rövid tél folyamán a magasabb hegyeket hó borítja, így Cipruson nem csak vizisíelni lehet. Ki gondolta volna: Ciprus a mediterrán országok egyik legfontosabb síparadicsoma.

Egy kis kincsestárat rejt ez a sziget fatetejű, ikonokban és freskókban gazdag templomaiban. A borút a Limassol és Pafosz fölötti részen terül el, a természet út elvisz bennünket a larnakai repülőtérről a Greco-fokig, majd fel a hegyekbe, és onnan le az Akamasz-félszigetre. Az antik úttal átélhetjük a kőkori életérzést, képzeljük el a régi Kition városállamot virágkorában, amikor a sziget legfontosabb kikötője és a rézkereskedelem központja volt, vagy járjunk a szerelem és szépség istennőjének a lábnyomai útján, aki Ciprus szigetének védője is egyben. De mehetünk a keleti úton is, induljunk el a hófehér homokos Agia Napáról Larnakába, majd onnan Lefkarába, ami a csipkekészítés és ezüstművesség fellegvára. Nicosiát, a fővárost ne hagyjuk ki, és ha már ott vagyunk, nézzünk át a török részre, ami egy egészen más világ.

Varga László
Információ: www.cyprus.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom