Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Szeviép-károsultak attól tartanak, hogy enyhítik az ítéletet

Szeged - Felemás érzésekkel fogadták a Szeviép károsultjai a hírt, hogy a bíróság első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a cég korábbi vezetőjét. A kiszabott büntetéssel a többség elégedett, de néhányan attól tartanak, hogy másodfokon lényegesen kevesebbet kapnak majd az elítéltek.
– Először nagyon örültem, de nekem nem tetszik, hogy megfellebbezték az ítéletet. Tudom, hogy ilyen a jog, de én nem engedtem volna – mondta a Délmagyarországnak a Szeviép-vezérek ítéletéről Molnár Istvánné. Ő az az asszony, akinek az azóta már elhunyt férje kisvállalkozóként került a Szeviép közelébe, egy IFA-val hordott kavicsot még a szegedi villamosvonal-rekonstrukció alatt. Ez az egyetlen autójuk volt, amellyel Molnár István napi 10–12 órán át dolgozott.

Molnár Istvánné a kiszabott büntetéssel egyébként elégedett, de attól tart, hogy az ügy feledésbe merül, és szerinte a másodfokon eljáró bíróság lényegesen enyhébb büntetést szab ki az elítéltekre.

Hasonlóan vélekedik Tari Jenő is, akinek szerszámüzlete van Szegeden. Ő nem építési vállalkozó, nem is alvállalkozó volt valamelyik beruházáson, hanem egy megkárosított, vagy ha úgy jobban tetszik, egyszerűen egy meglopott kereskedő. A Szeviép elvitt tőle hárommillió forintnyi árut. Vittek aggregátorokat, szerszámokat, csak éppen fizetni felejtettek el.

– Szerintem az ítélet jó és arányos, de azt is fontos lenne megtudni, hogy hova lett a pénz. Az irány tehát jó, bízunk a jövőben, és abban, hogy a másodfokú bíróság hasonlóan értékeli az ügyet, mint a mostani – mondta Tari Jenő.

– Most a közvéleményt elégítették ki, és persze a bűnösöknek lakolniuk kell, de a polgárjogi igényekről nem rendelkezett a bíróság – ezt már Deák László mondta, aki az M43-as autópályán dolgozott cégével. A szénhidrogén-vezetékek kiváltása volt a feladatuk, amit tisztességgel el is végeztek. A férfi szerint az ügy még legalább egy évig húzódik majd a másodfokú eljárás miatt, és könnyen lehet, hogy megismételtetik az első-
fokú eljárást.

– A vádlottak padján Botka Lászlónak és Ujhelyi Istvánnak kellett volna ülni, hiszen a Szeviép-ügy az ő ügyük. Az ítéletet nekik kellene letölteni, olyan sajátos azonban a magyar jogrendszer, hogy azok, akik a Szeviép tevékenységének a legnagyobb politikai haszonélvezői voltak, elkerülhették a felelősségvállalást – ezt már Lázár János mondta a Promenad.hu-nak. Az országgyűlési képviselő szerint a Szeviép-ügy is rámutat arra, hogy Szegedet Botka László puhasága miatt egy baloldali politikai és gazdasági maffia uralja.

A Szegedi Járásbíróság kedden hirdetett ítéletet a Szeviép-ügyben. Az ítélet szerint bűnösek a vezetők. Az elsőrendű vádlottat 5 év 2 hónap fogházra, a másodrendűt 6 év börtönre, míg a harmadrendűt 5 év 2 hónap letöltendő börtönre ítélték csődbűncselekmény miatt. Mindhárom vádlott fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jujuba és indián banán is terem Farkaséknál - Szegedi hobbikertészek győztek a konyhakertek országos versenyén

Jujuba és indián banán is terem Farkaséknál - Szegedi hobbikertészek győztek a konyhakertek országos versenyén
Kétezer hazai konyhakertből 45-öt tüntettek ki országos díjjal a legszebb konyhakertek versenyén. Tovább olvasom