Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A szilveszteri üveghegyek Orosházára mennek

Ünnepek után dupla annyi lakossági hulladék képződik, mint átlagidőszakban. A csomagolóanyagok legnagyobb hányada papír, műanyag. Ezek, szelektív módon gyűjtve, újrahasznosíthatók. Szegeden – az országos helyzettől eltérően – a szilveszteri üveghegyek újrahasznosítása is megoldott.
A szelektíven gyűjtött csomagolóanyagok újrahasznosíthatók. Fotó: Tésik Attila
– Háztartásonként átlag tíz-tizenöt kiló többlethulladék keletkezett csomagolóanyagokból az ünnepek alatt – ismerteti a helyzetet Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója. A csomagolóanyagok nagy hányada papír és műanyag; szilveszter kapcsán az üvegtöbblet is számottevő volt. Jelenleg közel harmincezer szegedi háztartás hulladékmennyiségét gyűjtik szelektív módon – a „zöldzsákos" hulladékgyűjtés keretében – a családi házas övezetekből és a társasházi övezetek egy részéből is. Ennek eredményeként az itt keletkező hulladékmennyiség jelentős részét újra lehet hasznosítani – a csomagolóanyagokat is. A kht. válogatás, bálázás után értékesíti azokat az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek. A háztartási hulladék nem szelektíven gyűjtött része a többi hulladékkal együtt még mindig a város sándorfalvi úti központi hulladéklerakóján végzi.

– Az idei esztendő azonban jelentős áttörést hoz, az év végi ünnepek csomagolóanyag-mennyisége már teljes egészében újrahasznosulhat. Addigra ugyanis az európai uniós térségi hulladékgazdálkodási ISPA-program keretében a város egész területére kiterjeszthetjük a szelektív hulladékgyűjtést. Mindenütt létrejönnek a gyűjtőhelyek, hulladékudvarok, mindenki találhat lakóhelyéhez közeli befogadóhelyet – hívja föl a figyelmet az ügyvezető igazgató.

Hová kerül a szelektíven gyűjtött, a kht.-nál válogatott, bálázott, újrahasznosítható csomagolóanyag-tömeg Szegedről? A papírt papírgyárak veszik meg – például a Dunapack –, a műanyagot műanyagfeldolgozók. A megyében legalább tíz műanyag-újrahasznosító kisvállalkozás működik, de az ország más területeire is jut. A reklámszatyrok, szemeteszsákok, fóliák anyagának nagyobb hányada – jelenleg 30–60 százaléka – újrahasznosított hulladék. Az feldolgozó cégek szívesen vesznek szelektív gyűjtésből származó, bálázott műanyagot, mert ez olcsóbb, mint a gyári, eleve e célra előállított. Az üveg-újrahasznosítás – kivált a színes üvegé – országos gond, a kht. azonban megoldotta: az orosházi síküveggyár átveszi a jelenlegi szegedi mennyiséget. De ha tovább növekszik – és ez a visszaváltás helyzet ellehetetlenítésével valószínűnek látszik – az már problémát jelenthet.

Legnehezebben az úgynevezett társított anyagokból – például: papír plusz műanyag plusz fém – készített csomagolóanyagok hasznosíthatók újra. Az ezzel kapcsolatos próbálkozások eddig még nem vezettek eredményre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom