Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A szimfonikusoké a Korzó

Festő utcai székházukban utoljára tartották tegnap évadzárójukat a szegedi szimfonikusok. A zenekar várhatóan az év végén költözhet át a Korzóba, amit addigra átalakítanak.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar tegnapi évadzáróján Pászti Ágnes tanácsnok bejelentette: sikerült megfelelő megoldást találni az együttes több mint egy évtizede húzódó elhelyezésére. A Festő utcai jelenlegi székházra ugyanis az ingatlan államosítás előtti tulajdonosa, a felsővárosi plébánia tart igényt. A kormány nemrégiben döntött arról, hogy a megoldatlan ügy rendezése érdekében állami tulajdonú csereingatlant biztosít, azaz átadja az önkormányzatnak a Széchenyi téri Zsótér-háznak azt a részét, amelyben az egykori Korzó mozi működött. Az egyház így visszakaphatja jogos tulajdonát, és egyidejűleg próbatermet is tartalmazó új székházat kaphat a zenekar.

Az önkormányzat forrásokat különített el a Korzó zenekari székházzá alakításához, tervezőt bíztak meg, majd közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. A feltételek között szerepel, hogy 2006 végéig el be kell felezni az átépítést. Így már decemberben birtokba veheti a zenekar az új otthonát, amely a jelenleginél kétszer nagyobb alapterületű lesz. A tervek szerint a patinás műemléki épületben 21. századi színvonalon valósulhat meg az együttes elhelyezése.

Gyüdi Sándor igazgató-karnagy elmondta: a most véget ért évadban 329 szolgálatot teljesített a zenekar. A muzsikusok a nyáron is dolgoznak: 15 előadáson lépnek fel a szabadtérin, Spanyolországban és Dániában koncerteznek, valamint két lemezfelvételt is készítenek. Az együttes tagjai titkos szavazással Horváth Gyula klarinétművészt választották az év zenészévé. Az elismerést a szeptemberi évadnyitón adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christopher Lambert Szegeden

Testőrök nélkül érkezett tegnap Szegedre Christopher Lambert, akit hatalmas tömeg várt a Belvárosi… Tovább olvasom