Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A SZIN tehetségkutatójára 176 együttes jelentkezett

Kiválasztották a hat legjobbat a SZIN-re jelentkező együttesekből. Közülük kettő szegedi. Boros Gyula fesztiválszervező szerint a későbbi siker a zenészek elszántságán is múlik.
Százhetvenhat zenekar jelentkezett idén a Szegedi Ifjúsági Napok tehetségkutató versenyére. Közülük két nap alatt a húsz legígéretesebbet hallgatta meg a zsűri, hatan felléphetnek az augusztusi fesztiválon.

– Szeged könnyűzenei életének fontos állomása és az országos zenei palettán is jelentős esemény a tehetségkutató. Jöttek zenekarok Székesfehérvárról, Miskolcról, Budapestről is – mondta Szurdi Zsolt (Gőzerő), az egyik zsűritag. Rajta kívül Bajusz Attila koncertszervező és Németh Miklós (Fool Moon) döntött a zenészekről. Szurdi szerint az idei produkciók jobbak voltak a tavalyinál, ráadásul feltűnt több olyan stílus is, ami eddig soha, például a rockabilly punk.

A közönség megint beleszól

Az első három helyezett zenekart a SZIN-en választja ki közösen a közönség és a zsűri. A szervezők ezzel vissza tértek a hagyományhoz. Tavaly ugyanis előzetesen döntöttek, három zenekar már győztesként zenélhetett a fesztivál színpadán. Azaz csak zenélhetett volna, mert az akkori nyertes, a Seress Formáció mégsem élt a lehetőséggel.

– Úgy szóltok, mint a varacskos disznó, de jól van az – értékelte a zsűri a Libra együttest, a North6 produkciójából pedig „a két ordiba", a két énekes produkcióját emelte ki. A T-3 szerintük az egyetemista kultúrrock képviselője, a Trigger frontembere űzött tigris, a Cosa Nostra énekese „őselementáris". A döntnökök ítélete szerint a Cosa Nostra, a HR, a Green Peach, az Open Air, a North6 és a Rock and Roll Street volt a legjobb. A zenei paletta tehát széles, az alternatív, a rock, a rockabilly, a coloristic pop és a progresszív modern metál is teret kap a SZIN színpadán. A hatból egyébként kettő – a Rock and Roll Street és a Cosa Nostra – szegedi.

– Mi ötven százalékot adunk, a másik felét nekik kell mellétenni – válaszolta Boros Gyula, a fesztivál szervezője arra a kérdésre, a kiválasztott zenekarok mennyire kamatoztathatják a szegedi győzelmet. Jó példaként a 30Y-t említette, a pécsi együttest 2004-ben díjazták, ma pedig már több száz fős közönség előtt, belépős koncerteket adnak. Nem sikerült befutnia viszont a szegedi Jeffo's Dreamnek, akik ugyanabban az évben az első díjat kapták.

Idén először lemezlovasok is bemutatkozhatnak a SZIN-en, a tehetségkutatóra körülbelül húsz DJ jelentkezett. Ők a Belvárosi moziban versenyeznek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom