Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A színitanodások kevés eséllyel indulnak a pályán

Két vizsgaelőadásra is készülnek a szegedi színitanoda végzős hallgatói, akik tavasszal oklevelet szerzett társaikhoz hasonlóan abban bíznak: előbb-utóbb felfigyel rájuk valaki és szerepet, szerződést kínál.
Színitanodások a Bors néni díszletében a nagyszínház színpadán. Fotó: Hollósi Zsolt
Országszerte annyi már a színészképző stúdió, tanoda, tanfolyam, főiskola, hogy az ezekben végzők általában nem sokra mennek oklevelükkel. Szegeden a legtehetségesebb színitanodások számára a színházi gyakorlat, a vizsgaelőadás vagy az amatőr társulatokkal közösen létrehozott produkciók sora jelenthet kiugrási lehetőséget, némi esélyt arra, hogy idővel profi társulathoz kerüljenek.

Feladat mindenkinek

– A harmadév a gyakorlati tanév, amikor igazi színházi produkciókban szerepelhetnek a hallgatóink. A Bors nénit szinte rájuk építette a rendező. Aki a mesejátékban nem szerepel, az a kisszínházi Reviczkyben kapott feladatot – mondja a Katedra égisze alatt működő színitanoda egyik tanára, Toronykőy Attila, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, aki az elmúlt másfél évtizedben végigjárta a szamárlétrát, és több sikeres produkció színpadra állítása fűződik a nevéhez. Az előző évfolyam végzősei tavasszal az ő irányításával mutatták be vizsgaelőadásként a Szentivánéji popfesztivált, a mostaniak pedig már játsszák a Pinceszínházban a Komámasszony, hol a stukker? című Görgey-komédiát.

Segít a színház

– Most nem találtunk olyan darabot, amit a tíz végzős növendékünknek úgy ki lehetne osztani, hogy mindenki közel azonos súlyú feladatot kapjon, ezért Dálnoky Zsókával, az évfolyam osztályfőnökével úgy döntöttünk: két darabot is bemutatunk. Filmadaptációkat választottunk: a 8 nőt és a Ponyvaregényt. Nehéz ezeket jól színpadra vinni, figyelnünk kell arra is, a filmhez képest nehogy csalódást jelentsenek a nézőknek. A Ponyvaregényt képregényszerű díszlettel mutatjuk be, szeretnénk visszaadni Tarantino világát. Először féltünk, mit szól majd a sok káromkodáshoz a beszédtechnika tanár, de kiderült, ő is veszi a lapot – meséli Toronykőy. Hozzátette: mindkét produkció létrehozásához rengeteg segítséget kapnak a színháztól. A 8 nőt január végén, a Ponyvaregényt egy hónappal később a Korzóban mutatják be.

– A színitanoda mellett a Szegedi Egyetemi Színpad produk-
cióiban is szerepelek. Az elmúlt három év rengeteg tapasztalattal járt, érdemes volt a képzésben részt vennem, bár az oklevél, amit kapok, túl sokat nem ér ezen a pályán. Jövőre szeretnék jelentkezni a színművészeti egyetemre és a kaposvári főiskola színész szakára is.

Elszánt vagyok, mindenképp színész szeretnék lenni – árulja el a szegedi Bánvölgyi Tamás, akivel a Pinceszínházban futó darabokban is találkozhat a közönség. – Játszom a Bors néniben is, csodálatos élmény együtt szerepelni Pásztor Erzsivel, akit nagyon megszerettünk. A színészek is hamar elfogadtak bennünket, jó velük dolgozni. Nyáron az újszegedi János vitézben is felléptem.

Színész szeretne lenni

A színitanoda mellett harmadéves magyar szakos a bölcsészkaron az ugyancsak szegedi Goda Szilvia, aki tanítani biztosan nem akar, mindenképp színész szeretne lenni. Hogy milyenek az esélyei? Az előző évfolyamban végzettek példája nem túl biztató: közülük senkinek sem sikerült színháznál munkát szereznie. Akadnak ugyan kisebb-nagyobb feladatok, de profi társulathoz bekerülni nagyon nehéz. Ha valakiben fantáziát látnak, akkor oklevél nélkül is a pályára kerülhet, a tehetség és a szerencse fontosabb a végzettségnél. A szegedi társulatban több példa is mutatja: az igazán jók diploma nélkül is érvényesülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom