Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A színjátszókból család lett Mórahalmon

Igazi családdá formálódott Mórahalom amatőr színjátszó társulata. A csapat már hat éve szórakoztatja a kisváros és a környező települések közönségét.
A társulat néhány tagja előadás után. Fotó: Lehoczky Tamás
Már hat éve szórakoztatja Csongrád megye közönségét a mórahalmi amatőr színjátszótársulat. Sík Sándor István király című drámájával mutatkoztak be, egy évre rá pedig Móricz Zsigmond Sári bíróját vitték színpadra, ami a szomszédolás kapcsán már Bordányban, Csongrádon, Öttömösön és Erdélyben is sikert aratott. Ezt követte Karácsony Benő Rút kiskacsa című zenés vígjátékának ősbemutatója. Negyedik, mostani darabjuknak Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című két felvonásos vígjátékát választották. A Dálnoky Zsóka vezette társulat harminc tagja és a megszámlálhatatlan segítő egy olyan nagy családot alkot, amelynek igazi kikapcsolódás a színpadi játék.

A háttér

Az amatőr színjátszócsaládot a háttérből egy igazi profi színházas gárda szolgálja ki. Estéről estére Bodnár György, a Szegedi Nemzeti Színház híres sminkese és fodrásza varázsolja káprázatosan széppé a színpadon szereplőket. Gyuri az öltözőkben kialakult családias hangulat lelke és a csapat összetartó ereje. A tökéletes csillogást és fényt Lehoczky Tamás díszlet-, fény- és hangtechnikus biztosítja az előadásokhoz. Elmondta lapunknak, hogy ezt a darabot erre a színpadra készítették saját maguknak, nem szeretnének tájolni vele. A hagyománnyá vált szomszédolásra ugyanis ezt a darabot a díszlet méretei miatt nem tudnák elvinni.

– A társulat minden tagjának van civil szakmája, de amikor együtt vagyunk, nemcsak a közönséget, hanem egymást is szórakoztatjuk – mesélte a Lajos bácsit megformáló Kazi István. – Ha a közönségnek csak fele olyan jól szórakozik, mint mi, akkor már megérte – tette hozzá. A közel egyéves próbafolyamat alatt szinte teljesen megismerték és megszerették egymást a társulat tagjai. A határőrként, rendőrként, géplakatosként vagy éppen ügyintézőként dolgozó szereplők a darab családi konfliktust feldolgozó történetét csak úgy tudták hitelesen megformálni, hogy maguk is családdá váltak.

– Teljesen mindegy, hogy mit játszik az ember, lehet fő- vagy mellékszereplő, a lényeg, hogy ehhez a társulathoz tartozik. Minden próba egy nagy piknikhez vagy babazsúrhoz volt hasonló – gondolt vissza Pepi néni, azaz Ördögné Marcsi.


Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom