Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

A színpad két oldalán

Szeged - Szervét Tibor színész, rendező több mint tíz éve szerződött el Szegedről. Nem néz vissza. Megtanulta: a katasztrófaként megélt dolgok hasznosak és építőek is lehetnek - mindez életszemlélet kérdése.
Szervét Tibor egy évtizede szerződött el Szegedről. Próbáltunk kicsit nosztalgikus hangot megütni, de azt mondta: lehetőleg nem néz vissza.

- Szegedről azért vannak szép emlékeim: csodálatos lányokkal találkoztam a városban. A másik emlék az a súlyos trauma, amit a Ruszt József-féle színházi lázadás jelentett. Akkoriban még nagyon múltba néző típus voltam, és azt a történetet, különösen a Független Színpaddal való későbbi totális szakítást elég sokáig nem tudtam feldolgozni. Aztán hosszú idők munkájával sikerült ebből a "múlt-magammal-hurcolásból" kivarázsolni magamat - ez életmentő volt számomra. Ráadásul sok év elteltével arra jöttem rá: az akkor katasztrófaként megélt időszak nagyon nagy haszonnal és épüléssel járt számomra.

Mondjuk: ezek szerint bölcs. Ő nevet, és azt válaszolja: inkább vidám.
Az elmúlt évben játszott a Beszélő Fejekben, a Oidipusz gyermekeiben, az Apacsokban. Legszívesebben a Spamalot című darabot említi. A Madách Színház vitte színre, Monty Python-musical.

˝Az ember mindig azt hiszi, mostantól kész van. De az ember sosincs kész és soha nem is lesz.˝
˝Az ember mindig azt hiszi, mostantól kész van.
De az ember sosincs kész és soha nem is lesz.˝

- Arthur királyt játszom. Szeretem az angol humort, de ez önmagában kevés lenne. A legnagyobb élmény ebben a szezonban az, hogy a Beszélő fejekben egy kicsit paranoiás, a hetvenéves mamájával együtt élő furcsa, aszexuális, szellemileg sérült ember monológját mondom, a Spamalot-ban pedig fürdök a fényben, a tutiban, a zenében, 900 ember örömében, és fel-alá énekelek-táncolok a színpadon. Ez a színészi számegyenes két legszéle, és ez ritka nagy öröm.

Filmet most nem forgat, mint mondja: amúgy sem kínálgatják sosem. Herendi Gábor szokta hívni, vele nagyon szeret együtt dolgozni. Érzékeny rendező, odafigyel. Ha lenne a Valami Amerikának harmadik része, abba Szervét Tibor szíves-örömest fejest ugrana - színésztársaival együtt.
Bemutatkozott már rendezőként is. Mondja: a színpad mindkét oldalán nagyon jó állni.

- A színészet inkább nőies foglalkozás, a rendezés férfiasabb. A színész a munka egyik felében, a próbafolyamatban, nyitott és befogadó, női lény, mármint a szó ősi értelmében. Kinyitja önmagát és megpróbál egy történetet és egy rendezőt úgy befogadni, hogy legyen belőle egy élőlény: a szerep. A rendezés inkább kifelé történik. Én mondom, én közelítek, én próbálok addig simogatni egy színdarabot vagy egy kisebb-nagyobb társulatot, amíg abból előadás lesz.

Szervét Tibor mint a Monty Python Gyalog-galoppja alapján készült Spamalot című musical Arthur királya.
Szervét Tibor mint a Monty Python Gyalog-galoppja alapján készült Spamalot című musical Arthur királya.

Szerinte a rendezőnek nem fontos, hogy a színész férfi vagy nő. De az igen, hogy milyen ember. Férfit és a nőt ugyan úgy kell szeretgetni, nyugtatgatni, önbizalommal és biztonsággal fölszerelni.

Szervét Tibor manapság nagyon jól érzi magát a bőrében.

- Megszerettem a küzdelmeket, sosem lehet túllenni rajtuk - mondja. - Az ember sosincs kész . Kezdek ebben beleszokni, kezdem megszeretni az életnek ezt a fajta tulajdonoságát. Nincs befejezett harc, valahogy mindig minden tart...

Jelelj! mozgalom

Az Árnyszínház és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Jelelj! címmel indított mozgalmat. Ebben ismert emberek, színészek mutogatnak el egy-egy szót, így népszerűsítve, elfogadottabbá téve a hallássérültek által használt jelnyelvet. - A jelnyelv esztétikai élmény számomra - mondja. Különös, hogy ilyen varázslatos és szép módon kommunikálnak azok, akiknek a szavak nem állnak rendelkezésükre. Egyszer láttam Pina Bausch koreográfus darabját, ő mutogatta el Gershwin "The Man I Love" című dalát. Csodálatosan szép volt és megindító.

Olvasóink írták

  • 3. bernath 2010. január 25. 12:39
    „Színházi előadásokban is láttam játszani Szervét Tibort és az a tapasztalatom, hogy azokat az előadásokat mindig érdemes megnézni, amelyekben szerepel. Az sem véletlen, hogy a Radnóti Színházban már hetedik éve ő kapja meg a Közönség-díjat. A kritikák szerint is ő "a darab motorja", "messze kiugró teljesítményt nyújt", "tempós játéka felizzítja a levegőt". Például a Spamalot előadásról ez olvasható a Magyar Narancsban (2009.10.01.): "Arthur király szerepében Szervét Tibor azok számára is fényesen bebizonyíthatta mintaszerű ütem- és humorérzékét, akik a hamvába holt hazai Rém rendes család epizódjai láttán netán meginogtak hitükben. Játékintelligenciája kisegítette a tánc és éneklés kevésbé otthonos közegében, míg poentírozó készsége, villámreakciói, fennkölt uralkodói düllesztései és nekibúslakodásai mindannyiszor élményszerűvé váltak."”
  • 2. IVY 2010. január 22. 15:03
    „átlagos színész”
  • 1. PerryMason 2010. január 21. 14:04
    „A rémrendes család Budapesten az elég gáz volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen nem jönnek a turisták az Alföldre

Szeged - A téli időszakban jóval kevesebb a munkájuk a Tourinform-irodák dolgozóinak: inkább csak a… Tovább olvasom