Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A szívbetegségekről

Milyen a szív? Mi mindenre jó a szívkatéterezés? A kérdésre a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat e féléves első előadásán Forster Tamás, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára válaszol.
„A szív a vérkeringés központja, és így a szervezet egyik legfontosabb szerve. Ez a felismerés már az ókori Egyiptomban megszületett. Több mint háromezer évnek kellett azonban eltelnie, míg a szív és az érrendszer anatómiáját és a keringés élettanát sikerült megfejteni – mondja Forser Tamás. A már az ókorban is ismert megfigyelés és tapintás mellett a hallgatózást csak a XIX. század eleje óta használják.

A szív képi ábrázolása (élőben) csak a XIX. század végén, Röntgen munkásságát követően vált lehetővé. A szív elektromos tevékenységének leképezésére pedig Einthoven felfedezése adott lehetőséget. A XX. század egyik legjelentősebb orvos-technikai felfedezése Edler és Hertz nevéhez fűződik, a diagnosztikai ultrahang bevezetésével. A kardiológiai diagnosztika legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazott formája napjainkra az echocardiographia lett.

Új képalkotó módszereket is alkalmazunk – mondja a professzor. Ilyen például a komputertomográfia és a mágneses rezonancián alapuló MRI-vizsgálat. A kívülálló számára is jól ismert szívkatéterezés érdekessége, hogy már nemcsak a diagnózisban segít, hanem számos betegséget katéteres úton meg is tudunk gyógyítani."

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom