Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szoborrongálók eddig mindig megúszták

Négyszázezer forint jutalmat ajánlottak fel annak, aki az Aranycsapat szobrának megrongálóiról a nyomozást közvetlenül elősegítő információval rendelkezik. Több szegedi köztéri műalkotást is tönkretettek már korábban: az elkövetőknek ez idáig nem akadt nyomára a rendőrség.
Mint arról tegnapi lapunkban beszámoltunk, a szegedi Sellőháznál felállított Aranycsapat szobrát vandál kezek törték kettőbe vasárnap virradóra. Az önkormányzat képzőművészeti referense elmondta, az egymillió forintos kárt a szoborra kötött biztosításból kívánják fedezni.

Zánthó Rita nem tudott a közelmúltból arra példát hozni, hogy egy városi köztéri alkotás megrongálóját-megrongálóit sikerült volna elkapniuk a rendőröknek. Nem találták meg a Kárász utcai Utcai muzsikus című szoboregyüttesben kárt tevőt sem, aki még 2002 januárjában törte ki helyéből az egyik bronzgalambot. Megúszta vandál cselekedetét az is, aki négy évvel később az újszegedi ligetben a Halas fiú szobrát csonkította meg. Ennek felújítása félmillió forintba került. Ugyanezen év októberében a Klauzál téri oroszlános kút aranyozott országalmáját feszítették le és törték ketté ismeretlenek: a 100 ezer forintos nyomravezetői díj ellenére máig nem tudni, ki lehetett a tettes. A javítás 700 ezer forintjába került a városnak.

DNS-minta, ujjlenyomat

Az Aranycsapat szobor kettétörésével kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Botka László szegedi polgármester 200-200 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki az emlékműrongálók kilétének megállapítását közvetlenül elősegítő információval rendelkezik. Bejelentéseiket a 107-es, 112-es segélyhívókon, valamint a Telefontanú 06/80-555-111-es vonalán tehetik meg. – A Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi technikusai a szobor közelében találtak egy tárgyat, ami feltételezésünk szerint korábban a rongálást elkövető személy birtokában volt. A tárgyról DNS-mintát és ujjlenyomatokat vettek – közölte Tuczakov Szilvána.

– Ebben az évben a különböző szegedi szobrok, padok, szemetesek és táblák kijavítására már hárommillió forintot költöttünk el – tudtuk meg Kovács Jánostól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási divízióvezetőjétől.

Zánthó Ritától azt kérdeztük, a térfigyelő rendszerek nagyobb számú alkalmazásával gátat szabhatnának-e az értelmetlen pusztításnak. Azt mondta, a bekamerázásra nincs elég pénz. Hogyan lehet megvédeni az értékeket? – A városőrség fokozottan figyeli a belváros köztereit, de az ilyen jellegű pusztítások percek alatt zajlanak le. Ha az elkövetőt nem sikerül azonnal lebuktatni, nehezen lehet a nyomára akadni – beszélt a képzőművészeti referens. Kiderült, van olyan megrongált művészeti alkotás is, aminek kijavításával már nem is sietnek. Ilyen a Mátyás téri Búza apó ivókút egyik fecske alakú vízkiköpője – már jó ideje nem működik. Tavaly letörték az egyik madarat, amivel a kút vízszolgáltató rendszere is sérült. Addig nem javítják meg, amíg nem találnak arra megoldást, hogy ha már valaki letöri a fecskét, legalább a kút szerkezete ne sérüljön meg.

– Szeged területén az idei évben hét olyan rongálás volt, mely során köztéri tárgyakban tettek öncélúan kárt. A kárérték minden esetben meghaladta a szabálysértési értéket, ezért nyomozást rendeltek el – tudtuk meg Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom