Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szociális támogatásokról vitáznak az egyetemisták

Szeged - Egy kormányrendelet miatt megváltozott az egyetemeken a szociális támogatások rendszere. Sokan ebben a félévben már nem kapnak pénzt, pedig helyzetük nem javult, bizonyos hallgatóknak viszont alanyi jogon jár szociális támogatás, rászorultságtól függetlenül.
„Anyám egyedül nevel bennünket az öcsémmel, tele van adósságokkal, így támogatni nem tud. Eddig 8950 forintot kaptam, mostantól semmit sem fogok. Már nem számítok hátrányos helyzetűnek? Bár, gondolom, a nagycsaládosok örülnek most" – írja papírzsepi az egyik szegedi hallgatói fórumon. Edömér viszont ellenkezik: „nem hinném, hogy nekem, aki nagycsaládos vagyok, szégyent kellene éreznem, mert te találkozol százból öt olyannal, aki nem szorul rá a pénzre". Balázs Patrícia jelzi: hiába elvált szülők gyermeke, nem kap szociális támogatást, „a rendszer ezt nem veszi figyelembe".

400 milliót „nyelt le" az új rendszer

Kevesebben kapnak többet az új rendelet értelmében. Néhány hazai intézményben, például Debrecenben alig bírták kifizetni a megnövekedett támogatásokat. Szegeden a hallgatói önkormányzat biztonsági tartalékaiból, maradványaiból megoldották, bár idén a változtatás miatt nem marad pénz mindenre. Tavaly a hallgatók hatezer forintos lakhatási támogatásából havi 50-100 forintot „félretettek" kollégiumfelújításra – 400 millió forint jött össze. Ebben a tanévben egy fillért sem tudnak megtakarítani erre a célra.

Parázs viták színterei voltak az elmúlt napokban a Szegedi Tudományegyetem kari hallgatói önkormányzatának fórumai. Sok diák ugyanis igazságtalannak tartja az új, 2007 őszén bevezetett hallgatói támogatási rendszert, amelyet az 51/2007-es kormányrendelet szabályoz.

Újdonság, hogy ez alapján a leginkább rászoruló hallgatók, a „kötelezően előnyben részesítettek" – fogyatékkal élők, nagycsaládosok, árvák – immár alanyi jogon fix szociális ösztöndíjhoz jutnak, havi 23 ezer 800 forinthoz. A félárvákat, hátrányos helyzetűeket 11 ezer 900 forint illeti meg.

– A 11 ezer 650 forintos hallgatói normatíva legfeljebb 30 százalékát fordíthatjuk szociális célokra. Ez négyezer forint: egy olyan hallgató tehát, aki a kötelezően előnyben részesített kategóriába tartozik, elvisz 8 hallgatóra jutó normatívát. Mivel a hallgatók 48-53 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, jóval több pénzt kell rájuk fordítani, kevesebb jut a maradék nyolcezer, szociális támogatásra egyéb alapon pályázónak – mondja Török Márk, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke.

Utóbbiakat egy 200 pontos rendszerben rangsorolják. Száz pont az egy főre jutó családi jövedelemtől függ. 80 pont az egyéb családi körülményektől (hányan tanulnak, van-e inaktív), 20 pont pedig az elbíráló megítélésétől függ – minél több pontja van valakinek, annál nagyobb az esélye a támogatásra.

– A HÖK nem vizsgálhatja, ki a rászoruló. Ha az előnyben részesítendő hallgató beadja a kérelmét, mindenképpen megkapja a legmagasabb összeget. Pedig nagycsaládosnak számít például a mostani és az előző miniszterelnök gyermeke is, vagyis nem biztos, hogy szerencsés így ez a rendszer – ismerteti a fő feszültségforrást Török Márk. Hiszen sokan vannak, akik rászorultak lennének, de pénzhiány miatt kevesebbet kapnak vagy semmit, pedig szociális helyzetük egyáltalán nem javult.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 4. na ugyan ki??? 2008. április 04. 19:47
  „Tudorka.

  Egyetemre vissza kellene ugrani egy kicsi helyesírást tanulni, márcsak azért is, mert a "menny" az nem "menny" hanem menj...

  egyébként meg tiplizzél és fizessed vissza a nagyszüleim adfóforintjait amiből a te állítólagos diplomád meglett...

  egyébként meg leszarom a szaros adóforintocskáidat, mert ha elmennék "dógozni" akkor az én adóforintocskáim a te szociális segélyedre meg arra az autópályára mennének amit használsz. Azt meg má´ nehogymá´... ugye ugye...”
 • 3. paradoxon55 2008. április 04. 19:36
  „Kedves Tudorka!
  Igazat adok mandy-nek teljes mértékben. Az, hogy az egyetem mellett valaki ráér dolgozni is, attól függ mit tanul, s milyen eredménnyel.Én már megszereztem a diplomám, a gyerekem által vagyok érdekelt ebben a témában. Mivel egyedül nevelem, nem jár szociális támogatás, lakhatási támogatás, ösztöndíj is csak csurran cseppen a jeles bizonyítványa után. Igaz vannak egyetemek, ahol 3 eredménnyel is minimálbér összegű ösztöndíjat osztogatnak, de az nem nálunk , s nem a mi szakunkon van sajnos.Bizony nagyon össze kell húzni a nadrágszíjat, hogy ki tudjuk fizetni az "ingyenes" oktatást.Pedig egyáltalán nem iszik, nem dohányzik, és nem bulizik olyan szinten, ami vinné a pénzt. De a fő , hogy a vállalkozó gyereke, aki saját kocsival jár az egyetemre megkap minden támogatást, hisz rászorul. Bizton állítom neked, nem a te adódból tanul, hanem az én kis sz@ros pedagógus fizetésemből. Azok, akik leginkább verik a tamtamot, hogy legyen tandíj, ők is az "ingyen" rendszerben szerezték a diplomájukat. Nem lenn jó, ha odajutnánk ,mint régen, hogy csak az tanulhasson, akinek a bőre alatt is pénz van,és esetleg nem baj ha esze nincs.”
 • 2. mandy ;) 2008. április 04. 10:17
  „Kedves Tudorka!

  Eléggé beszűkült látókörrel rendelkezel: nem tommikor szerezted a diplomád, ha ugyan van; de h mostanában rájöhetnél, hogy ez ma lehetetlen ... a te kis szaros adód meg kb. nem hozzánk fut.

  Dicséretes, hogy egyetem mellett dolgoztál tényleg, de tudod valaki nem büfé szakra jár... az meg, hogy van néhány egyetemista, akik ki akarják használni, hogy még fiatalok szerintem nem megbocsáthatatlan bűn: nem csak egyetemisták buliznak, isznak és cigiznek ... arról nem is beszélve, hogy nem kéne álltalánosítani...

  Ejj, de sok a buta ember ...

  Amúgy Gáborka: azt hiszem van egy jó pontod. :) :) :) De már semmire sincs pénz ... Kijössz velem külföldre :P ;) ?”
 • 1. tudor 2008. április 04. 03:45
  „Kedves Hallgatók!

  Tandíjmentesség mellé még fizessen is az adómból az egyetem, hogy legyen hol lakni?

  Ingyenorvos, ingyenbérlet...

  Elkell menni dolgozni az iskola mellett, mint ahogy én is tettem. Nem kell inni, cigizni, és saját erőből legyél nagyember, ne az én adómból!

  Ki lehet járni egy egyetemet szülői segítség, diákhitel nélkül is, méghozzá MUNKAVÁLLALÁS mellett... Ja vagy büdös a meló? Akkor kár tanulni, hogy egyszer majd pénzt is keress... csak időpocsékolás. Menny érettségivel bébiszitternek most, ne miután az adóforintjainkat az állam a sosemhasználatra szánt diplomádra költené!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos és autó ütközött Szegeden

Szeged - Egy villamos és egy személygépkocsi ütközött Szegeden a Kossuth Lajos sugárút és a Bocskai… Tovább olvasom