Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

˝A szóda már civilizáció…˝

Az idei esztendőben a Dóm téren megtekinthető kiállítások középpontjába a szódavíz és a bor meglehetősen sokszínű kapcsolatát állítottuk.
Az ipari forradalmak korában oldódott meg a mesterséges ásványvizek létrehozásának problémája, a 18–19. század fordulóján pedig sorra nyíltak meg az európai kontinensen a szódavíz előállítására szakosodott üzemek. Annak ellenére, hogy a fröccs kialakulásához számos legenda kapcsolódik, maga az elnevezés csak 1890 után terjedt el szélesebb körben Magyarországon. A 19–20. század fordulóján hamar népszerűvé vált, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy híres íróink közül többen (pl: Krúdy Gyula, Bródy Sándor stb.) előszeretettel örökítették meg műveikben. A vendéglátás sokféle fröccsöt tart számon, sőt napjainkban is születnek újabb és újabb változatok. A kiállítás Bánffi István magángyűjteményének felhasználásával próbálja bemutatni a szódavíz gyártásának kellékeit, eszközeit illetve fogyasztásának sajátos tárgyi kultúráját és világát. A szódaüzemet és a hozzákapcsolódó borkimérőt egyfajta hangulati aláfestésként italozó társaságokat, szódásüvegeket és szódakészítő gépeket ábrázoló képek egészítik ki.

A kiállítást rendezte: Dr. Mód László, Dr. Simon András, Szanka József.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben az embercsempész

Elfogták a Csongrád megyei rendőrök a határsértőket és az illegális határátlépéshez segítséget nyújtó külföldi állampolgárt. Tovább olvasom