Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

A szoftver segítségével láthatóvá válik a beszéd

Láthatóvá teszi a beszédet a Kocsor András programtervező matematikus vezetésével kidolgozott szoftver, a Beszédmester. A program nagy segítség a hallássérült gyermekek számára, de diszlexiás problémák kezelésére is alkalmas. A szegedi kutató csütörtökön Gábor Dénes-díjat kapott.
Kocsor András és a Beszédmester Fotó: Schmidt Andrea
– Minden kutatónak szüksége van arra, hogy ellenőrizhesse, hogy az az út, amelyen jár, mennyire jó. Az én kutatói munkám tíz évre nyúlik vissza, és ezt az időszakot igazolja és tudományos céljaimat erősíti ez a díj. Nagy megtiszteltetés – mondta Kocsor András programtervező matematikus, az MTA – Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport főmunkatársa annak kapcsán, hogy december 22-én Gábor Dénes-díjat vehetett át az Parlamentben.

A fiatal kutató a rangos elismerést a számítógépes beszédjavítás-terápia és olvasásfejlesztő rendszer gyakorlati bevezetése, a hallássérültek beszédképzési terápiája hatékonyságának növelése, az újszerű beszédfelismerő algoritmusok kidolgozása, a beszédtechnológiai kutatóközösség létrehozása terén elért eredményeiért kapta.


Mesterséges intelligencia

A Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport az informatikai tanszékcsoport keretein belül működik. Foglalkoznak gépi tanulással és alkalmazásával beszédtechnológiákban és természetes nyelvfeldolgozásban, valamint bioinformatikával is.

Kocsor András elmondta, a hallássérült gyermekek számára az érthető beszéd elsajátításának az az akadálya, hogy nem hallják, amit mondanak. A vezetésével kidolgozott Beszédmester – melynek alapgondolatát Hégely Gábor szurdopedagógus dolgozta ki – legfontosabb újdonsága, hogy láthatóvá teszi a beszédet. A mikrofonba mondott hangot vagy hangsort a számítógép elemzi, majd a kijelzőn megjelenik, hogy e-t, a-t esetleg a kettő keverékét ejtette ki a gyerek. Ha webkamerát is csatlakoztatnak a számítógéphez, a beszédterapeuta a helyes szájmozgást mutatni, egyúttal ellenőrizni is tudja.

Majzik Andrea, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Gyakorló Általános Iskolájának rajztanára készítette a program grafikáját, mely játékossá teszi a tanulást: a kisautó zöngés hangra elindul, zöngétlenre megáll – ezzel többek között a z és az sz hang gyakorolható. A kimondott szavak ütemére ugráló béka a beszéd helyes ritmusára tanít.

A Beszédmester bizonyos diszlexiás problémák kezelésére is alkalmas. A b, a p, a d felismerését több feladat segíti: a b betűt színes b-kkel, a d-t d-kkel, a p-t p-kkel kell feltölteni, a helyes megoldást diadalmas dallam jelzi.

Az olvasás fejlődését is segítő szoftver ingyenesen letölthető az informatikai tanszékcsoport honlapjáról: www.inf.u-szeged.hu/beszedmester. A program ebben a hónapban a HUNDIDAC VII. taneszközminősítő díjversenyen arany díjban részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terülj asztal, otthon

Külföldön megszokott, hogy szentestén étteremben eszik az egész család – a háziasszonyok… Tovább olvasom