Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A szögedi Madame Tussaud - magyar feltalálókkal

A szögedi Madame Tussaud - magyar feltalálókkalSokan szelfiznek Szent-Györgyi Albert szobrával a Dugonics téren. Archív fotó: Frank Yvette
Jövőre lesz nyolcvan éve, hogy Szent-Györgyi Albert megkapta a Nobel-díjat. Az évforduló kapcsán felmerült a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány részéről, hogy létre kellene hozni a magyar Nobel-díjasok panteonját és a magyar feltalálók panoptikumát Szegeden.
– Szent-Györgyi Albert az egyetlen Nobel-díjas magyar tudós az eddigi tizennégyből, aki itthon végzett kutatásaiért kapta meg a Nobel-díjat, aki Szegedre tért haza, és itt is költötte el a magas kitüntetéssel járó pénzösszeget – mondta Szabó László szegedi orvos.

Az egykori önkormányzati képviselő, városvédő és a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója hangsúlyozta, Szent-Györgyi Albert 1937. október 29-én tudta meg, hogy neki ítélték a világ legrangosabb tudományos elismerését. – A díjjal együtt járó pénzből vásárolt Újszegeden egy villát, amelyben jelenleg az Artisjus szerzői jogvédő iroda működik. Képviselőként többször javasoltam az önkormányzatnak, vegye meg a villát, és alakítson ki benne Szent-Györgyi-emlékházat. A javaslatomat azonban elutasították – folytatta Szabó László, hozzátéve, a Szent-Györgyi-villa tíz éve már helyi védettséget élvez az indítványa nyomán.

A témát keresse a Délmagyarországban!

  Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsigmond Vilmos filmen jön haza

Zsigmond Vilmos filmen jön haza
A szegedi születésű, idén elhunyt Zsigmond Vilmosról forgatott személyes hangvételű dokumentumfilmet világsztárok, rendezők, operatőrök visszaemlékezéseivel Pierre Filmon. Tovább olvasom